SP 2014, Skupina E, 2. kolo, 20.06.2014, 21:00 h, Arena Fonte Nova, Salvador
Suci: Bjorn Kuipers (Nizozemska), Sander van Roekel (Nizozemska), Erwin Zeinstra (Nizozemska)
Švicarska
Švicarska
Blerim Džemaili 81'
Granit Xhaka 87'
2:5(0:3) Francuska
Olivier Giroud 17'
Blaise Matuidi 18'
Mathieu Valbuena 40'
Karim Benzema 67'
Moussa Sissoko 73'
Francuska

Video: Odlično izdanje Deschampsove Francuske, pet pogodaka u švicarskoj mreži

Mihaela Bradovski • petak, 20.06.2014.
Video: Odlično izdanje Deschampsove Francuske, pet pogodaka u švicarskoj mreži
Foto: EPA

Čak sedam pogodaka vidjeli su u drugoj utakmici dana gledatelji u Salvadoru. Francuska je dominirala velikim dijelom susreta, već do kraja prvog dijela držala 3:0, u nastavku postigla još dva gola, a kroz bolju završnicu do dva je zgoditka stigla i Švicarska...

Švicarska
Francuska
Švicarska
Francuska
1
Diego Benaglio
 
Stephan Lichtsteiner
5
Steve Von Bergen
(do 9')
8
Gokhan Inler
9
Haris Seferović
(do 69')
10
Granit Xhaka
 
Valon Behrami
(do 46')
13
Ricardo Rodriguez
18
Admir Mehmedi
 
Johan Djourou
23
Xherdan Shaqiri
Pričuvni igrači
4
Philippe Senderos
9'
 
Blerim Džemaili
46'
 
Josip Drmić
69'
Trener
Ottmar Hitzfeld
1
Hugo Lloris
2
Mathieu Debuchy
3
Patrice Evra
4
Raphael Varane
5
Mamadou Sakho
(do 66')
6
Yohan Cabaye
8
Mathieu Valbuena
(do 82')
9
Olivier Giroud
(do 63')
19
Karim Benzema
 
Blaise Matuidi
17
Moussa Sissoko
Pričuvni igrači
6
Paul Pogba
63'
21
Laurent Koscielny
66'
7
Antoine Griezmann
82'
Trener
Didier Deschamps

Sastav Didiera Deschampsa već je u prvom poluvremenu stigao do 3:0, rezultata s kojim su svladali Honduras u prvom kolu. U tih prvih 45 minuta francuskoj vrsti pripalo je gotovo sve, za savršen učinak nedostajao je tek realizirani jedanaesterac. Čvršći i agresivniji pristup, brzina i jednostavnost u kontranapadima, posjed lopte, sve je otišlo na francusku stranu, a rezultiralo je dvama pogocima u mreži Švicaraca u svega dvije minute.

I dok je nekoliko uvodnih minuta obilježila igra na sredini terena, uz brojne pogreške u dodavanju oba sastava, velik dan za Francusku najavio je prvi pokušaj Benzeme u šestoj minuti. Francuski napadač pucao je s 18. metara no lopta je otišla malo pored lijeve Benaglijeve vratnice.

Švicarska vrsta prvi je udarac doživjela u sedmoj minuti kada je nakon visoko podignute noge Girouda stradala glava Stevea Von Bergena te ga je već u toj ranoj fazi susreta morao zamijeniti Senderos.

A upravo je Giroud, deset minuta kasnije, prvi pronašao put do švicarske mreže. Valbuena je izveo udarac iz kuta, a član Arsenala odlično skače i ulazi u povijest kao autor stotog francuskog pogotka na svjetskim prvenstvima.

Samo što se krenulo s centra Francuzi dolaze u posjed lopte, kreće još jedan kontranapad, a nakon dodavanja Behramija i Benzeme Matuidi nema težak posao. S lijeve je strane pogodio bliži vratarev kut za veliko francuskog slavlje i brzi nokaut Švicarske.

Svoje prve prilike momčad Ottmara Hitzfelda ubilježila je na polovici prvog dijela. U 28. minuti tresla se i mreža iza Huga Llorisa, no Xhaka je bio u nedozvoljenoj poziciji. Dvije minute kasnije Švicarska je povukla prvu opasnu kontru, Xhaka je dodao Shaqiriju koji puca prema suprotnoj stativi, a Seferović je malo prekratak kako bi je pospremio u gol.

Svega minutu kasnije Djourou je u kontaktu s Benzemom, za glavnog suca utakmice to je kazneni udarac iz kojeg je na koncu uspješniji izašao vratar Benaglio. Izvođenja jedanaesterca uhvatio se upravo Benzema, švicarski čuvar mreže skinuo je šut, a odbijenu loptu Cabaye šalje u gredu.

3:0 s poluvremena postavio je Valbuena pet minuta prije odlaska na predah. Sijevnula je nova francuska kontra, a nakon prolaska po lijevoj strani i odličnog dodavanje Girouda ofenzivac Marseillea nije mogao ne poentirati. Isti igrač našao se u prilici i tri minute kasnije, no ovoga puta uspješniji je bio Benaglio.

Početak drugog dijela i Francuska i Švicarska otvorile su udarcima iz daljine, no niti u šutu Girouda kao i u onom Džemailija nije bilo dovoljno preciznosti. Opasno je švicarska obrana živjela nakon točno sat vremena igre. Novu kontru francuski su reprezentativci na kraju zakomplicirali pa je sve završilo tek udarcem iz kuta.

I iako je u idućim minutama Švicarska držala loptu u nogama te je u svega par minuta prikazala više u odnosu na čitavo prvo poluvrijeme, Xhaka pa Mehmedi nisu uspješni u finiširanju akcija. Kazna za to stigla je u 67. minuti, Benzema trećim pogotkom na Svjetskom prvenstvu završava krasno asistenciju Pogbe.

Nedugo nakon što je postigao četvrti pogodak, Karim Benzema vrlo je brzo preuzeo i ulogu asistenta dodavši loptu Sissoku koji pogađa za 5:0 i potpuni potop Švicaraca. Hitzfeldovi izabranici u kvalifikacijama su primili tek šest pogodaka, a jednako toliko puta kapitulirali su u svega dva susreta smotre u Brazilu.

Završnica dvoboja pripala je Švicarcima. Za 1:5 pobrinuo se Džemaili iz slobodnog udarca. Lopta je prošla kroz živi zid nakon čega je bilo kasno za bolju reakciju kapetana i vratara Francuske Llorisa, a konačnih 2:5 postavio je Xhaka u 87. minuti. Do kraja je tek Cabaye zaradio žuti karton te će propustiti posljednji dvoboj skupine protiv Ekvadora.

Pogodak koji je Benzema postigao u trećoj minuti nadoknade na kraju nije priznat jer je upravo u tim trenucima glavni djelitelj pravde označio kraj dvoboja.

SP 2014, Skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Švicarska2:5Francuska
Honduras1:2Ekvador
1Francuska 38:2+67
2Švicarska 37:6+16
3Ekvador 33:304
4Honduras 31:8-70

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.06.2014. u 11:58
    "cesto vidamo rijetko ovakvo dodavanje" - dr.sc.mr nogometa Goran Vlaovic
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.06.2014. u 11:08
    napisao sam kad je ribery otpao da bi to mogla bit dobra stvar za francusku, imaju dobru ekipu, a to ih je dodatno pretvorilo u momčad, a ne skup pojedinaca.. igraju najbolji nogomet zasada na svjetskom!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.06.2014. u 05:33
    Oprostit ćete mi što se ne mogu oduševljavati Francuzima, stalno mi je na pameti mućka bez presedana kad su ih trebali po najslabijem rankingu prebaciti u drugu jakosnu skupinu, kad vidi čuda FIFA promijenila odluku... I oni dobiju daleko najslabiju grupu na SP-u. Sve najgore im želim u nastavku... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.06.2014. u 05:21
    Najbolji igrač Švicarske njihov golman koji primi 5 komada, ali spasi još 10 i obrani penal
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.06.2014. u 23:27
    Francuzi napokon imaju momčad i izražen nacionalni naboj kad više nema bombi u svlačionici (Ribery, Nasri, Anelka...gle čuda, muslimanska braća)...i onda kad se sjetim kako su svi redom naricali po forumu da će Francuska propasti bez Riberyja...RIbery nije spojio dvije dobre utakmice za Francusku... [više na forumu]
    Obrisan korisnik