SP 2014, Skupina G, 2. kolo, 21.06.2014, 21:00 h, Estadio Castelao, Fortaleza
Suci: Sandro Meira Ricci (Brazil)
Njemačka
Njemačka
Mario Götze 51'
Miroslav Klose 71'
2:2(0:0) Gana
Andre Ayew 54'
Asamoah Gyan 63'
Gana

Video: Njemačka i Gana u sjajnoj i otvorenoj utakmici podijelili bodove

Marin Vuković • subota, 21.06.2014.
Video: Njemačka i Gana u sjajnoj i otvorenoj utakmici podijelili bodove
Foto: EPA

Nogometna reprezentacija Gane pružila je neočekivano čvrst otpor favoriziranoj Njemačkoj i posve zasluženo osvojila bod rezultatom 2:2, a prema igri prikazanoj na travnjaku u Fortalezi mogli su odnijeti i sva tri.

Njemačka
Gana
Njemačka
Gana
1
Manuel Neuer
 
Jerome Boateng
(do 46')
4
Benedikt Höwedes
16
Philipp Lahm
17
Per Mertesacker
5
Mats Hummels
6
Sami Khedira
(do 70')
18
Toni Kroos
13
Thomas Müller
8
Mesut Özil
19
Mario Götze
(do 69')
Pričuvni igrači
2
Shkodran Mustafi
46'
11
Miroslav Klose
69'
7
Bastian Schweinsteiger
70'
Trener
Joachim Löw
16
Fatawu Dauda
23
Harrison Afful
20
Kwadwo Asamoah
11
Sulley Muntari
21
John Boye
19
Jonathan Mensah
7
Christian Atsu
(do 72')
17
Mohammed Rabiu
(do 78')
3
Asamoah Gyan
9
Kevin-Prince Boateng
(do 52')
10
Andre Ayew
Pričuvni igrači
13
Jordan Ayew
52'
22
Mubarak Wakaso
72'
8
Emmanuel Agyemang-Badu
78'
Trener
James Appiah

Nakon super uvjerljivog nastupa i visoke pobjede u uvodnoj utakmici s Portugalom, mnogi su njemačkoj reprezentaciji bili spremni već tada uručiti trofej namijenjen svjetskom prvaku, no da će put do svjetskog vrha ipak biti znatno teži pokazao je susret s Ganom.

Ganski nogometaši odigrali su sjajnu utakmicu i u otvorenom nadmetanju s Njemačkom odnijeli bod, te tako zadržali mršave izglede da u posljednjem kolu ipak izbore prolaz u osminu finala. Umjesto očekivanog plasmana u drugi krug, Njemačkoj preostaje da taj cilj ostvari u susretu protiv SAD-a, kojeg vodi legenda njemačkog nogometa Jürgen Klinsmann.

U situaciji kada nisu imali što izgubiti, nogometaši Gane bez straha od protivnika ušli su u utakmicu u Fortalezi i u 13. minuti prvi zaprijetili udarcem Atsua, kojeg je Manuel Neuer ukrotio. Pet minuta kasnije na sličan je način s druge strane zaprijetio Khedira.

Gana je u prvome dijelu uglavnom prijetila udarcima iz daljine, pa je tako Neuerove rukavice zagrijao i Sulley Muntari nakon pola sata igre, dok su Nijemci uglavnom tražili Thomasa Müllera, što je do odmora završilo neuspjehom.

Već početkom nastavka Nijemci su ipak došli do vodstva, ali ne preko Müllera. Ubačaj s desne strane pronašao je Marija Götzea, koji je loptu zahvatio glavom, a ona se potom od njegova koljena odbila u mrežu za vodstvo Njemačke.

Toliko željeni pogodak Nijemci nisu uspjeli pošteno ni proslaviti, a već u 54. minuti na ubačaj u šesnaesterac sjajno je skočio Andre Ayew i proslijedio loptu u mrežu za izjednačenje i ponovni početak.

Gana se ohrabrila i samo devet minuta kasnije došla do potpunog preokreta. Jeftino izgubljena lopta na sredini terena skupo je koštala Nijemce, jer pred Neuera je sam izbio Asamoah Gyan i donio vodstvo Gani.

Joachim Löw odmah je reagirao uvođenjem Miroslava Klosea i Bastiana Schweinsteigera i - pogodio. Klose se u 71. minuti našao na pravom mjestu i na drugoj vratnici dočekao loptu koju je nakon ubačaja glavom proslijedio Höwedes. Bio je to Kloseov 15. pogodak na svjetskim prvenstvima, čime je izjednačio rekord Brazilca Ronalda.

Do kraja utakmice Klose ipak nije postao prvi igrač u povijesti sa 16 pogodaka na svjetskoj smotri, no to ne znači da prigoda nije bilo. U sjajnoj, otvorenoj završnici redale su se s obje strane, no posebno blizu pogotku bili su Nijemci.

U 84. minuti Müller je izbio sam pred Daudu, no u posljednji je tren reagirao Asamoah i blokirao njegov udarac, a šest minuta kasnije Klose neometan s ruba kaznenog prostora puca pored gola. U završnici je i Gana imala kontru tri na dva, no Nijemci su ih svejedno uspjeli uhvatiti u ofsajd-zamku i sačuvati svoja vrata.

SP 2014, Skupina G

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Njemačka2:2Gana
SAD2:2Portugal
1Njemačka 37:2+57
2SAD 34:404
3Portugal 34:7-34
4Gana 34:6-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.06.2014. u 14:03
    odlična tekma, njemačka je pokazala da ima problema sa drugom tekmom u skupini. ne vidim ih kao pobjednike, fali im ono što su uvijek imala prije, karakter i vođa na terenu! makar igraju lijep nogomet..
    Obrisan korisnik
  • zovche22.06.2014. u 05:21
    steta sto ti ganci ne igraju tako dobro i u klubovima, Gyan je uvijek zvijerka na bilo kojem natjecanju za reprezentaciju a onda u klubu jedva da igra... njih bi uvijek htio izbjeci na natjeanjima
    zovche
  • Obrisan korisnik22.06.2014. u 01:24
    Šteta za ispuštena 2 boda Gane koji bi se na kraju mogli pokazati i ključni u borbi za prolaz dalje...No ipak, ako je netko morao zabiti, drago mi je da to baš Klose i od srca mu želim još taj jedan pogodak do kraja prvenstva da postane najbolji strijelac u povijesti SP-a. Kako odmiče prvenstvo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.06.2014. u 00:55
    Jako dobro se igra na ovom prvenstvu, nema slabih ekipa i svi znaju igrati. Posebno me impresioniraju na papiru slabije ekipe kako igraju bez straha protiv ˝velikih˝. Gana je uz Australiju jedna od ekipa koje su po svojoj igri zaslužili bolji bodovni učinak.
    Obrisan korisnik
  • crush21.06.2014. u 23:38
    Kakav je stari lisac taj Klose, svaka mu čast! I da Asamoah Gyan je isto igračina
    crush