SP 2014, završnica, Osmina finala, 29.06.2014, 18:00 h, Estadio Castelao, Fortaleza
Suci: Pedro Proenca (Portugal), Bertino Miranda (Portugal), Jose Truigo (Portugal)
Nizozemska
Nizozemska
Wesley Sneijder 88'
Klaas-Jan Huntelaar 90'+4' (11m)
2:1(0:0) Meksiko
Giovani Dos Santos 48'
Meksiko

Video: Nizozemska u dramatičnoj završnici do preokreta i pobjede nad Meksikom!

Marin Vuković • nedjelja, 29.06.2014.
Video: Nizozemska u dramatičnoj završnici do preokreta i pobjede nad Meksikom!
Foto: EPA

Nogometna reprezentacija Nizozemske pridružila se Kolumbiji i Brazilu u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva. U nevjerojatnoj završnici osmine finala svladali su Meksiko s 2:1, premda su još u 88. minuti bili u rezultatskom zaostatku.

Nizozemska
Meksiko
Nizozemska
Meksiko
1
Jasper Cillessen
2
Ron Vlaar
6
Stefan de Vrij
17
Daley Blind
6
Nigel de Jong
(do 9')
9
Robin van Persie
(do 76')
10
Wesley Sneijder
11
Arjen Robben
12
Paul Verhaegh
(do 56')
15
Dirk Kuijt
8
Georginio Wijnaldum
Pričuvni igrači
4
Bruno Martins Indi
9'
10
Memphis Depay
56'
19
Klaas-Jan Huntelaar
76'
Trener
Louis van Gaal
 
Guillermo Ochoa
2
Francisco Rodriguez
3
Carlos Salcido
 
Rafael Marquez
 
Hector Herrera
 
Miguel Layun
 
Giovani Dos Santos
(do 61')
 
Hector Moreno
(do 46')
 
Andres Guardado
 
Oribe Peralta
(do 75')
22
Paul Aguilar
Pričuvni igrači
 
Diego Reyes
46'
 
Javier Aquino
61'
14
Javier Hernandez
75'
Trener
Miguel Herrera

Zahvaljujući pogocima Wesleyja Sneijdera i Klaasa-Jana Huntelara u samo tri minute uzbudljive završnice Nizozemska je došla do preokreta, pobjede nad Meksikom od 2:1 i plasmana u četvrtfinale Svjetskog prvenstva.

Meksiko je tijekom gotovo cijele utakmice bio bolji protivnik, Nizozemska naizgled nije imala rješenja za energične izabranike Miguela Herrere, no Sneijderov ih je pogodak u 88. minuti vratio u život, a moguća sudačka pogreška Pedra Proence im donijela četvrtfinale.

Sjajno prvo poluvrijeme odigrali su Meksikanci, posve ograničili mogućnosti Nizozemaca i često prijetili Cillessenu. U 17. minuti nakon odlične akcije Meksikanaca do lopte je došao Herrera, no predugo je tražio poziciju za udarac i zatim ipak poslao loptu nekoliko centimetara od nizozemske vratnice.

Već tri minute kasnije uporni Herrera namučio je Rona Vlaara, prebacio ga, a zatim dobio kopačkom u glavu, što glavni sudac utakmice Pedro Proenca ipak nije procijenio opasnom igrom i prekršajem za kazneni udarac.

Nakon pola sata igre Proenca je poslao igrače na trominutnu pauzu zbog nesnosne vrućine i teških uvjeta u Fortalezi, no niti osvježenje nije Nizozemce vratilo u utakmicu. Tri minute prije kraja u lijepoj se prigodi našao Giovanni Dos Santos, a prvu pravu prijetnju Nizozemske vidjeli smo tek u sudačkoj nadoknadi.

Pogriješio je tada vezni red Meksikanaca, poklonio loptu dotad nevidljivom Robinu van Persieju, a on uposlio Arjena Robbena koji je potom pao u kaznenom prostoru Meksika. Proenca niti ovoga puta nije pokazao na bijelu točku, a gore je iz toga dvoboja izašao Moreno, koji je morao napustiti igru.

Premda svoju inicijativu Meksikanci nisu uspjeli kapitalizirati u prvome dijelu, uspjelo im je to u trećoj minuti nastavka. Vlaar nije najbolje očistio situaciju pred svojim kaznenim prostorom, lopta je došla do Giovannija Dos Santosa, a on neobranjivo pogodio kut nizozemskog gola.

Tek tada probudili su se Nizozemci i tek u 57. minuti došli do svoje prve stopostotne prigode. Nakon kornera iz neposredne je blizine pucao De Vrij, a meksički vratar "sa stotinu ruku" Guillermo Ochoa refleksno skrenuo loptu u vratnicu.

Kucali su Nizozemci i dalje na vrata Meksika, u 61. minuti blokiran je udarac Sneijdera, a u 74. minuti tipični prodor Arjena Robbena zaustavljen je na posljednjoj prepreci, vrataru Ochoi.

I kada se činilo da će Nizozemci otputovati kući, nakon kornera u 88. minuti lopta je došla na rub kaznenog prostora do posve neometanog Sneijdera koji nemilosrdno šalje loptu u mrežu za 1:1.

Očekivali smo produžetke i dramu poput one iz susreta Brazila i Čilea, no u sudačkoj nadoknadi Robben je pao u kaznenom prostoru Meksika, naizgled prelako i bez pravog kontakta s Rafom Marquezom, no sudac Proenca pokazao je na bijelu točku i presudio Meksikancima.

Kazneni udarac sigurno je izveo Huntelaar i "narančastima" donio veliko veselje, a većinski zastupljenim Meksikancima na stadionu Castelao tugu i eliminaciju iz natjecanja od kojeg su ipak očekivali više.

SP 2014, završnica

osmina finala

Brazil4:3 **Čile
Kolumbija2:0Urugvaj
Nizozemska2:1Meksiko
Kostarika6:4 **Grčka
Francuska2:0Nigerija
Njemačka2:1 *Alžir
Argentina1:0 *Švicarska
Belgija2:1 *SAD

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.06.2014. u 13:08
    Slažem se za starije igrače Olić,Plete,Srna, Rakitić jedan od najboljih na svijetu na svojoj poziciji vjeruj mi,Kova potencijal,Rebić bi već trebao biti starter,Badelj ili Brozović u vezu sa Lukom na zadnjeg veznog,Vrsaljko umjesto Srne .Lovren,Čorluka,Šifo, sa Vrsaljkom u liniji i to je manje više... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.06.2014. u 08:39
    ne svirani penal gif..Arjen Robben: 'In the first half I made a dive. That was a stupid action, I should not have done it.' gledajuci drugi pa prvi .. pa njegovu izjavu ..nisam bas pametan sta da mislim
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.06.2014. u 08:31
    penal !? gifdrugi pogled
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.06.2014. u 08:07
    Dosad odlična Nizozemska jučer je prošla nezasluženo. Meksiko je odlična ekipa. A Hrvatska se suprotstavila Meksiku duplo bolje od Nizozemske. Ali ništa to ne vredi .. Nizozemci idu na Kostariku a Meksiko doma.
    Obrisan korisnik
  • Zokyray30.06.2014. u 02:44
    Marin Vukovic pise !!!!!! Vratio se na sportnet ???? Jel to znaci i povratak Engleskog Pacijenta kolumne?? yeahhhhhhh
    Zokyray