SP 2014, završnica, Osmina finala, 29.06.2014, 22:00 h, Arena Pernambuco, Recife
Suci: Benjamin Williams (Australija), Matthew Cream (Australija), Hakan Anaz (Australija)
Kostarika
Kostarika
Bryan Ruiz 52'
6:4(0:0, 1:1, 1:1 pp, 6:4 pen) Grčka
Sokratis Papastathopoulos 90'+1'
Grčka

Video: Kostarika s desetoricom izbacila Grčku poslije izvođenja jedanaesteraca

Ante Zovko • ponedjeljak, 30.06.2014.
Video: Kostarika s desetoricom izbacila Grčku poslije izvođenja jedanaesteraca
Foto: EPA

Reprezentacija Kostarike nastavila je svoj senzacionalni put na Svjetskom prvenstvu u Brazilu plasmanom u četvrtfinale. Bila je bolja od Grčke u izvođenju jedanaesteraca (5:3) nakon drame u prvih 90 minuta koja je završena s 1:1. Grčka je uspjela iskoristiti igrača više i izjednačiti u sudačkoj nadoknadi anuliravši kostarikanski pogodak s početka drugog dijela, no nije kapitalizirala nekoliko dobrih šansi u produžecima i zbog jednog promašaja s bijele točke oprostila se od svjetske smotre.

Kostarika
Grčka
Kostarika
Grčka
 
Keylor Navas
 
Giancarlo Gonzalez
4
Michael Umana
 
Celso Borges
 
Oscar Duarte
 
Christian Bolanos
(do 84')
 
Joel Campbell
 
Bryan Ruiz
15
Junior Diaz
 
Cristian Gamboa
(do 77')
 
Yeltsin Tejeda
(do 66')
Pričuvni igrači
22
Jose Cubero
66'
 
Johnny Acosta
77'
14
Randall Brenes
84'
Trener
Jorge Luis Pinto
1
Orestis Karnezis
2
Giannis Maniatis
(do 78')
4
Konstantinos Manolas
7
Giorgos Samaras
10
Giorgos Karagounis
14
Dimitris Salpingidis
(do 69')
15
Vassilis Torosidis
16
Lazaros Christodoulopoulos
19
Sokratis Papastathopoulos
20
José Cholevas
22
Andreas Samaris
(do 58')
Pričuvni igrači
9
Konstantinos Mitroglou
58'
17
Theofanis Gekas
69'
21
Kostas Katsouranis
78'
Trener
 

Vratar Keylor Navas bio je prvo ime dramatičnog dvoboja u Recifeu koji nije ponudio igru za pamćenje, ali jest nekoliko trenutaka za kidanje živaca navijača i jedne i druge momčadi. 34-godišnji Theofanis Gekas na kraju jedini nije uspio pogoditi s bijele točke i Kostarika je proslavila svoj prvi prolaz u četvrtfinale svjetskog prvenstva gdje će igrati protiv Nizozemske.

Nakon što je Nizozemska nekoliko sati ranije režirala preokret protiv Meksika, činilo se da će isto poći za rukom Grčkoj. Kapetan Bryan Ruiz donio je vodstvo Kostariki početkom drugog poluvremena, ali se odnos snaga promijenio poslije isključenja Duartea. Grčka je uspjela izjednačiti u sudačkoj nadoknadi preko Sokratisa, no propustila je nekoliko velikih šansi za rješenje susreta prije lutrije penala i platila to ispadanjem poslije svog prvog plasmana u drugi krug svjetske smotre.

Jedinu izrazitu priliku u prvom poluvremenu imala je Grčka. Navas je bio praktički besposlen do 38. minute na kostarikanskim vratima, a onda je sjajno, nogom, izbio pokušaj Salpingidisa glavom u korner. Grčka je prvi put probila lijevo krilo i Salpingidis je izbjegao pozornosti čuvara, no vratar Levantea bio je na visini zadatka.

Kostarika je inače bila bolja momčad na terenu, s više inicijative i spremnosti u kretanju prema naprijed. Grci su obično zaustavljali pokušaje protunapada već na središtu terena.

Kostarika je otvorila susret s nekoliko poluprilika, zatim je dvoboj počeo biti isprekidan zbog brojnih prekršaja. Campbell je svojom pokretljivošću i mijenjanjem pozicija radio dosta problema grčkim braničima, a bio je blizu da izbori jedanaesterac. Kapetan Karagounis zaustavio ga je nekoliko centimetara ispred kaznenog prostora, a Kostarika nije uspjela iskoristiti ubacivanje u peterac koje je uslijedilo iz slobodnog udarca.

Utakmica nije bila posebno sadržajna u prvom dijelu, a na sličan način otvoren je i drugi. Međutim, sve se promijenilo u 52. minuti, kad je Ruiz doveo Kostariku u vodstvo ne posebno jakim, ali udarcem koji je s ruba šesnaesterca završio u kutu gola nepomičnog grčkog vratara. U 54. Kostarika je zakinuta za najstrožu kaznu. Australski sudac nije vidio igranje rukom Torosidisa u kaznenom prostoru.

Iako u zaostatku, Grčka nije uspijevala povezati redove i zaprijetiti Kostariki koja je pak sve više prijetila kroz protunapade. Situacija za predstavnika Srednje Amerike iznenada se zakomplicirala u 66. minuti, kad je Duarte neoprezno startao na Holebasu i dobio drugi žuti karton.

Brojčana nadmoć počela se konkretnije osjećati tek u posljednjih desetak minuta, kad je kostarikanski izbornik pojačao obrambeni dio momčadi i izgubio na pritisku na grčke linije. Kao i Nizozemska, Grčka se vratila u samoj završnici. Gekas je tukao na početku sudačke nadoknade, Navas je odbio, no bio je nemoćan kad je Sokratis pospremio odbijenu loptu u mrežu. Grčka je umalo "reprizirala Nizozemsku". Mitroglouov pokušaj glavom Navas je jedva izbacio u korner i pritom ozlijedio rame u padu. Nije bilo posljedica i otišlo se u produžetke.

Europski je predstavnik koristio brojčanu prednost u produžecima te bio momčad s inicijativom, no nije mnogo prilika zabilježeno u 30 minuta nadoknade. Grčka je imala protunapad "pet na dva", no Mitroglou je opalio u Navasa umjesto dodavanja koje bi vjerojatno rezultiralo matnom situacijom. Mitroglouu kao da nije bilo suđeno da zabije iz igre. U zadnjim minutama sijevali su napadi s obje strane, a Mitroglou je propustio najveću šansu. Navas je opet spasio Kostariku i momčad s igračem manje izborila je izvođenje jedanaesteraca.

Nakon što je grčki izbornik Fernando Santos isključen zbog prigovora sucima, Borges je krenuo izvesti prvi jedanaesterac i snažnim šutom nije ostavio šanse Karnezisu. Mitroglou je poravnao pogodivši desni kut, a Navas se bacio u svoj lijevi.

Ruiz je vratio vodstvo Kostariki jakim, preciznim udarcem. Ni Lazaros nije pokazao nervozu pogodivši za 2:2. Karnezis je zamalo dohvatio šut Gonzaleza, no bio je prejak. Navas nije imao šanse s Cholevasovim udarcem u gornji kut. Campbell je prevario vratara i pogodio za 4:3.

Navas je uspio obraniti jednom od najiskusnijih, Gekasu, da bi Umana odveo Kostariku u četvrtfinale.

SP 2014, završnica

osmina finala

Brazil4:3 **Čile
Kolumbija2:0Urugvaj
Nizozemska2:1Meksiko
Kostarika6:4 **Grčka
Francuska2:0Nigerija
Njemačka2:1 *Alžir
Argentina1:0 *Švicarska
Belgija2:1 *SAD

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • johnny00830.06.2014. u 18:48
    Svaka cast objema momcadima. Nemoras voljeti Grke i njihov stil igre, ali definitivno ih se mora postovati zbog onog sto su postigli u zadnjih 10 godina i zbog pozrtvovnosti s kojom igraju, zbog upornosti i zbog toga sto maksimalno iskoriste ono sto imaju. Suludo je ocekivati da ce Grci sad igrat... [više na forumu]
    johnny008
  • Obrisan korisnik30.06.2014. u 17:49
    NIKO ODLAZI !!! U BOJJJ ODI !! I NEVRAĆAJ SE DOK NE NAUČIŠ IGRU TRENERA.
    Obrisan korisnik
  • narada10830.06.2014. u 16:14
    svaka čast, ovo što si rekao potpišem 100%. Nisu svi Grci pokvareni zato šta im politika i vlade ne znaju dati uslove za blagostanje, pa ne treba ponavljati stereotipe. Ja mislim kad gledamo njihove uspjehe, naši će valjda učiti da ne budu bahati, a s time ne mislim na igrače, nego na savez, na... [više na forumu]
    narada108
  • ronny198730.06.2014. u 15:43
    ima više toga za naučit od grka.... recimo odbili su premije jer "igraju za grčku, a ne za novac"... zamislite da su naši reprezentativci nakon ispadanja u skupini izašli i rekli "pošto nismo ostvarili zacrtani cilj, svoje premije (koje,dakle, nismo ni zaslužili) od 3.2 milijuna eura doniramo za... [više na forumu]
    ronny1987
  • ronny198730.06.2014. u 15:40
    a drago čosić? jučer, euforično "NIZOZEMCI SU OD ZADNJIH 88 GOLOVA NJIH ČAK 22 ZABILI U ZADNJOJ ČETVRTINI UTAKMICE!!! antologijsko čuđenje da je ekipa četvrtinu svojih golova zabila u četvrtini utakmice...
    ronny1987