SP 2014, završnica, Osmina finala, 30.06.2014, 22:00 h, Estadio Beira-Rio, Porto Alegre
Suci: Sandro Ricci (Brazil), Emerson de Carvalho (Brazil), Marcelo van Gasse (Brazil)
Njemačka
Njemačka
Andre Schürrle 92'
Mesut Özil 119'
2:1(0:0, 0:0) Alžir
Abdelmoumene Djabou 120'+1'
Alžir

Video: Nijemci pogocima u produžecima slomili superneugodni Alžir

Niko Rukavina • utorak, 01.07.2014.
Video: Nijemci pogocima u produžecima slomili superneugodni Alžir
Foto: EPA

Njemačka je teškom mukom, zabivši u produžetku dva pogotka, savladala reprezentaciju Alžira. Momčad Vahida Halilhodžića odigrala je sjajnu utakmicu i vrlo malo je falilo da Alžir napravi veliku senzaciju. Pustinjske lisice posebno su bile opasne u prvih 45 minuta, a izvrsni su bili oba golmana, posebno alžirski M'Bolhi. Alžirci su zabili počasni pogodak u 121.

Njemačka
Alžir
Njemačka
Alžir
1
Manuel Neuer
4
Benedikt Höwedes
7
Bastian Schweinsteiger
(do 109')
8
Mesut Özil
13
Thomas Müller
16
Philipp Lahm
17
Per Mertesacker
18
Toni Kroos
19
Mario Götze
(do 46')
 
Jerome Boateng
2
Shkodran Mustafi
(do 69')
Pričuvni igrači
9
Andre Schürrle
46'
6
Sami Khedira
69'
23
Christoph Kramer
109'
Trener
Joachim Löw
23
Rais Mbolhi
3
Faouzi Ghoulam
4
Esseid Belkalem
5
Rafik Halliche
(do 97')
8
Medhi Lacen
10
Sofiane Feghouli
13
Islam Slimani
15
El Arbi Hillel Soudani
(do 100')
19
Saphir Taider
(do 78')
20
Aissa Mandi
22
Mehdi Mostefa
Pričuvni igrači
11
Yacine Brahimi
78'
2
Madjid Bouguerra
97'
18
Abdelmoumene Djabou
100'
Trener
Vahid Halilhodžić

U prvih 90 minuta, gledali smo iznimno sadržajnu utakmicu s mnoštvom zanimljivosti i puno prigoda. Nijemci su igrali na posjed lopte, no Alžirci su prikazali superubojite kontranapade te su u prvom poluvremenu bili puno neugodnija ekipa na terenu, propustivši pritom nekoliko izglednih prilika te im je poništen pogodak.

Drugi dio utakmice u Porto Alegreu obilježio je alžirski golman M'Bolhi koji je večeras bio izvrstan. I Neuer je također s nekoliko intervencija spašavao Elf od neugodnih kontranapada Alžira. Ipak, pobjedničke pogotke za Njemačku zabili su Schürrle u 92. i Özil u 119. minuti utakmice. Počasni pogodak za Alžir zabio je Djabou u 121.

Vahid Halilhodžić u dvoboj je ušao s čak šest novih igrača u odnosu na utakmicu protiv Rusije kojom su Alžirci ostvarili povijesni uspjeh svojeg nogometa. Njemačka, koja je prije dvoboja smatrana velikim favoritom, od samog početka nametnula je visoki posjed lopte. Međutim, Alžirci su nevjerojatnim kontranapadima stvorili nekoliko odličnih prilika i izludili obranu Nijemaca. Napadački trolist, Feghouli, Slimani i Soudani igrao je zaista sjajno. U prvih 20 minuta, Alžirci su stvorili tri vrlo dobre prilike te im je poništen pogodak zbog zaleđa Slimanija koji je malo požurio i glavom zabio iz nedozvoljene pozicije na odličan centaršut Soudanija.

Nijemci su napokon do zraka došli u 23. minuti kada je , Özil prošao po lijevoj strani i neuspješno pokušao prebaciti M'Bolhija. Özil je bio najbolji Nijemac no nakon njegovog ponovnog pokušaja proboja po krilu, sijevnula je nova superbrza kontra Pustinjskih lisica. Soudani, krilni napadač zagrebačkog Dinama, izborio je slobodni udarac iz kojeg je Feghouli pucao preko gola.

Nijemci su u 41. imali daleko najveću priliku na poluvremenu. M'Bolhi je sjajno obranio Kroosov dalekometni udarac. Na odbijenu loptu natrčava Götze, no alžirski golman brani i drugi udarac. U prvom dijelu Nijemci su imali posjed lopte, pokušavali su udarcima s distance i poludistance, ali je Alžir bio puno neugodniji!

Schürrle, koji je zamijenio Götzea, izborio je korner na samom otvaranju drugog dijela. Mustafi je nakon kratke akcije glavnom pucao ravno u golmana Alžira. Iako Nijemci više nisu dozvoljavali Alžircima da se brzo transformiraju iz obrane u kontranapad, Alžir je i dalje bio neugodan. Odličnim udarcem u 55. minuti, Lahm je natjerao M'Bolhija na sjajnu paradu.

Njemačka je preuzela potpunu kontrolu u drugom dijelu, ali bez posebnih prigoda. No, u 71. minuti, Alžirci ponovno udaraju iz svojeg najjačeg oružja. Dugačkom loptom, Slimani je izbačen u prostor, a Neuer treći put na utakmici daleko istrčava i spašava situaciju. Pokušali su malo kasnije i Feghouli ljevicom s desne strane, Slimani koji je pucao ravno u golmana Elfa te Soudani koji je probio lijevu stranu. Alžir je ponovno bio iznimno opasan!

Unatoč sjajnim ofenzivcima, prvo ime Alžiraca ipak je bio vratar M'Bolhi. Sjajno je skinuo Müllerov udarac glavom u 79. Minuti. Potom, Müller je ponovno propustio dovesti Njemačku u vodstvo. Iz izgledne prilike pucao je pokraj gola. Igralo se zaista otvoreno. U 89. minuti, Neuer četvrti put izletava iz svojeg kaznenog prostora i prekida novu kontru Alžira. U sljedećem napadu Schweinsteiger se našao sam pred M'Bolhijem, no u prvih 90. minuta nesavladivi golman Alžira brani i taj udarac.

Iako u prvih 90 minuta nismo vidjeli pogotke, utakmica je bila zaista sadržajna s mnogo prilika s obje strane. Prvi pogodak na utakmici Nijemci su ipak zabili u prvoj minuti produžetka. Müller je centrirao s lijeve strane, a loptu, pomalo nespretno, zahvaća Schürrle i savladao danas zaista sjajnog M'Bolhija.

Veliku priliku za Alžir u 102. propustio je Mostefa. Produžeci su bili vrlo otvoreni. Ipak, u 119. Özil je riješio pitanje pobjednika. Počasni pogodak za Alžir zabio je Djabou u sučevoj nadoknadi drugog produžetka. Unatoč porazu, Vahid Halilhodžić može biti zadovoljan sa svojim izabranicima. Odigrali su odličnu utakmicu te su zamalo izbacili ipak puno kvalitetnijeg protivnika

Njemačka će u četvrtini finala, na Maracani u Rio de Janeiru, igrati protiv Francuske.

SP 2014, završnica

osmina finala

Brazil4:3 **Čile
Kolumbija2:0Urugvaj
Nizozemska2:1Meksiko
Kostarika6:4 **Grčka
Francuska2:0Nigerija
Njemačka2:1 *Alžir
Argentina1:0 *Švicarska
Belgija2:1 *SAD

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.07.2014. u 13:53
    Alžiru kapa do poda,neopisivo mi je zao sto Alžirci nisu sinoc prosli sa onakovom pozrtvovnoscu i srcanoscu,svaka im cast i kad god se budem prisjetio SP 2014 sjetit cu se njih i gospodina Halilhodžica
    Obrisan korisnik
  • narada10801.07.2014. u 10:49
    Znači ispala je zadnja afrička momčad. Sa kvalitetnim ekipama poput Alžira, Tunisa, Gane, Malija, Senegala, Nigerije, Obale Bjel. itd. itd. (neki od njih čak se nisu ni kvalificirali za ovo SP) lako je predvidjeti vrijeme kad će kontinentalno prvenstvo Afrike biti globalni medijski event kao što je... [više na forumu]
    narada108
  • narada10801.07.2014. u 10:47
    na ovakvoj smotri sve slabosti jedne reprezentacije nemilodrdno dođu na vidik. Tako se nama dogodilo, ali i Portugalu, Engleskoj, Španjolcima itd. itd. A štoviše u knock-out fazi. Njemci su uvijek u prošlosti na velikim natjencanjima dobili utakmice zahvaljujući individualnoj klasi njihovih velikih... [više na forumu]
    narada108
  • Zdren01.07.2014. u 10:33
    Alžirci su bili fanatični/fantastični, izuzetno borbeni i malo je falilo da slože iznenađenje. Dobra utakmica.
    Zdren
  • Obrisan korisnik01.07.2014. u 09:45
    svaka velika ekipa na turniru ima pravo na jednu lošu tekmu.nejmci su imali jučer.sad slijedi ono pravo
    Obrisan korisnik