Ostali sportovi

Prva hrvatska Elite Stand Up Paddle utrka oduševila

Sportnet • srijeda, 02.07.2014.
Prva hrvatska Elite Stand Up Paddle utrka oduševila

Dvadesetak profesionalnih Stand Up Paddle surfera te nešto manje entuzijasta i amatera nastupilo je na SUPer Surfers Challenge regati, prvoj SUP Elite utrci održanoj u Hrvatskoj...

Elite utrka vožena je po izvrsnim vremenskim uvjetima na moru između Poreča i Lanterne. Elite kategorija startala je na rivi u Poreču, zatim radila krug oko otoka Sv. Nikola, a nakon toga ravno prema Valamar Clubu na poluotoku Lanterna. Ukupna dužina trase iznosila je za profesionalce 13.5 km. Open kategorija imala je stazu kraću za krug oko otoka i s rive u Poreču veslala je ravno prema Lanterni u dužini od 9 km.

Osim superjake konkurencije najveći izazov sudionicima bilo je valovito more, tzv. chop. Kako je većina nastupila na uskim race daskama, već i stajanje na nogama bilo je izazov. Ipak, među surferima vodila se bespoštedna borba. Peter Bartl iz Austrije izgubio je na sredini staze vodstvo jer je pao u more, a kilometar prije cilja sve je još bilo otvoreno.

Prvi je ciljem prošao Čeh Branislav Sramek, drugi je među surferima bio Bartl, a treći Talijan Davide Codotto. Najbrži Hrvat bio je Igor Gojić, inače proslavljeni divljevodaš, na devetom mjestu, dok mirnovodaši Nikica Ljubek i Marko Crneković nisu uspjeli završiti utrku. Najbrža među damama, a peta ukupno bila je svjetski poznata paddlerica Lina Augaitis iz Kanade, pobjednica jedne od najprestižnijih SUP utrka na svijetu The Lost Mills.

“Utrka je bila prekrasna. Bilo je zabavno na valovima, a oduševila me čista voda. Stalno sam gledala dno i razmišljala kako je prekrasno. Na većini utrka ne vidite ništa slično, a ovdje je tako čisto da sam se oduševljavala cijelom trasom utrke”, izjavila je Lina neposredno nakon ulaska u cilj.

Druga među damama bila je mlada Slovenka Manca Notar, a treća njezina sunarodnjakinja Kimi Zupančić. Pobjednik klase Open bio je simpatični, ali ludo brzi Nijemac Helgo Lass. Inače gospodin od 62 godine. Čast domaćina obranili su drugi i treći iz klase Open Marko Butraković i Marko Milenković, ali i jedina dama među amaterima (koja je završila utrku) Lucija Hren.

Nakon velikih regata vozili su i klinci, a najbrži su bili Luka Vetorazzi, Patrick Boza i Jon Jensterle. Svi zajedno podijelili su nagradni fond veći od 30,000 kn, za što su zaslužni entuzijasti iz Surfmanie i vrijedni sponzori Valamar hoteli, Turističke zajednice Poreča i Tar-Vabrige, Feel free dry bags, Toeot shoes, Mondaka optics, JP Australia i Surfshop.

Cijeli SUP vikend u Lanterni oduševio je sve sudionike, uključujući i velike zvijezde ovog novog, ali itekako atraktivnog sporta. Svi odreda obećali su povratak u Lanternu sljedeće godine, a pripreme za drugu u, nadamo se, nizu regata već su počele!

SUPer Surfer Challenge Poreč Lanterna 2014.

ELITE, žene
1. Lina Augaitis
2. Manca Notar
3. Kimi Zupančič

Muškarci:
1. Branislav Sramek
2. Davide Codotto
3. Peter Bartl
4. Fabrizio Gasbarro
5. Giorgio Magi
6. Christoph Salmhofer
7. Rok Puvar
8. Wolfgang Leeb
9. Igor Gojić
10. Martin Salmhofer
11. Richard Gratzel
12. Tomaz Jensterle
13. Davide Ionico
14. Endre Virág
15. Rok Vettorazzi
Nikica Ljubek – diskvalifikacija (slomljeno veslo)
Marko Crneković – odustao

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!