SP 2014, završnica, Četvrtfinale, 04.07.2014, 18:00 h, Maracanã - Estádio Jornalista Mário Filho, Rio De Janeiro
Suci: Nestor Pitana (Argentina), Hernan Maidana (Argentina), Juan Pablo Belatti (Argentina)
Francuska
Francuska
0:1(0:1) Njemačka
Mats Hummels 13'
Njemačka

Video: Hummels ranim pogotkom srušio Francusku i odveo Njemačku u polufinale

Ante Zovko • petak, 04.07.2014.
Video: Hummels ranim pogotkom srušio Francusku i odveo Njemačku u polufinale
Foto: EPA

Njemačka je pobjedom 1:0 protiv Francuske postala prvi polufinalist Svjetskog prvenstva u Brazilu. U ne posebno sadržajnom susretu prevagu je donio rani pogodak braniča Matsa Hummelsa glavom poslije slobodnog udarca. Njemačka se disciplinirano branila i kontrolirala dvoboj, a Francuska nije imala dovoljno raspoloženih pojedinaca u svojim redovima koji bi stvorili veće probleme protivnicima.

Francuska
Njemačka
Francuska
Njemačka
1
Hugo Lloris
2
Mathieu Debuchy
3
Patrice Evra
4
Raphael Varane
5
Mamadou Sakho
(do 71')
6
Yohan Cabaye
(do 73')
8
Mathieu Valbuena
(do 85')
19
Karim Benzema
7
Antoine Griezmann
 
Blaise Matuidi
6
Paul Pogba
Pričuvni igrači
21
Laurent Koscielny
71'
20
Loic Remy
73'
9
Olivier Giroud
85'
Trener
Didier Deschamps
1
Manuel Neuer
4
Benedikt Höwedes
5
Mats Hummels
6
Sami Khedira
7
Bastian Schweinsteiger
8
Mesut Özil
(do 83')
11
Miroslav Klose
(do 69')
13
Thomas Müller
16
Philipp Lahm
18
Toni Kroos
(do 90'+3')
 
Jerome Boateng
Pričuvni igrači
9
Andre Schürrle
69'
19
Mario Götze
83'
23
Christoph Kramer
90'+3'
Trener
Joachim Löw

Poslije sjajnih utakmica u osmini finala, četvrtfinale je počelo jako nezanimljivim susretom europskih rivala. Njemačka je ranim pogotkom Matsa Hummelsa preuzela kontrolu nad susretom te sjajno odbijala francuske pokušaje koji su uglavnom dolazili s krila. Francuzima je nedostajala ideja, imaginacija. Poslije ovog susreta, izbornik Didier Deschamps vjerojatno će još više žaliti zbog ozljede Francka Riberyja.

Njemačka je otišla u svoje četvrto uzastopno polufinale na svjetskim smotrama, a ondje čeka boljeg iz dvoboja Brazila i Kolumbije koji se igra kasnije u petak.

Njemački izbornik Joachim Löw iznenadio je mnoge izborom svojeg početnog sastava. Lahm se vratio na svoje prirodno mjesto desnog beka, Khedira je u sredini zamijenio kapetana, dok se u napadu našao klasični napadač, Miroslav Klose. Deschamps je dao priliku Griezmannu poslije sjajne partije protiv Nigerije umjesto Girouda.

Nakon što je Valbuena kreirao prve šanse na utakmici u suradnji s Griezmannom i Benzemom, Njemačka je iskoristila priliku za poentiranje iz prekida u 12. minuti.

Kroos je nabacio iz slobodnog udarca s lijeve strane, Varane se nije dovoljno čvrsto postavio pred Hummelsom i njemački branič je uz pomoć stative učinio Llorisa nemoćnim.

Utakmica je poslije toga izgubila na sadržajnosti u prvom dijelu i razvijala se po njemačkoj želji. Njemačka je bolje radila pritisak, a obje momčadi morale su graditi napade sa svoje polovice. Francuska je preskakala sredinu gađajući Valbuenu i Griezmanna. Francuzi su konačno u 34. minuti dočekali jednu bolju priliku. Valbuenin nabačaj Griezmann je pretvorio u volej koji zaustavlja Neuer. Benzema se dokopao lopte, ali je iz gužve uspio samo iznuditi korner. Realov napadač još je jednom uspio osloboditi se i gađati, no njemački je čuvar mreže opet bio siguran.

Treneri na poluvremenu nisu radili promjene, a to rezultiralo nastavkom iste, nezanimljive utakmice u kojoj je Francuska imala blagu inicijativu, ali je bila nemoćna pred njemačkim obrambenim blokom. Ulaskom Schürrlea, umjesto Klosea, bila je jasna njemačka namjera da se nastavi braniti s gotovo svim igračima iza lopte i prijeti kroz transformaciju.

Ta taktika umalo je riješila susret u 82. minuti, poslije francuskog kornera. Müller je pokrenuo polukontru, a na kraju Schürrle nije uspio svladati Llorisa. Pucao je iz prve i na najgori mogući način, prizemno u noge vrataru.

Izlaskom Valbuene, francuski napad je dodatno otupljen. Deschampsovi igrači kao da su izgubili nadu da mogu izboriti i produžetke i nije bilo s njihove strane "bacanja na glavu" u zadnjim minutama kao što se očekivalo. Nijemcima su, čini se, opasnije mogli zaprijetiti iz prekida, ali ni to nisu uspijevali izboriti. Giroud je u posljednjoj minuti uhvatio njemačke braniče na krivoj nozi i uposlio sjajno Benzemu koji tuče iz blizine, ali Neuer to odbija.

SP 2014, završnica

četvrtfinale

Francuska0:1Njemačka
Brazil2:1Kolumbija
Argentina1:0Belgija
Nizozemska4:3 **Kostarika

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.07.2014. u 08:46
    zasluženo Njemačka prolazi, Francuzi nisu imali muda napast, bar ni zadnji 15min
    Obrisan korisnik
  • Showballs05.07.2014. u 08:45
    Kakav kralj Neuer, rješavao udarce Francuza ko da mu pucaju klinci na školskom
    Showballs
  • Obrisan korisnik05.07.2014. u 00:43
    na kraju rutinirana pobjeda nijemaca.bit ce to zanimljivo polufinale protiv brazila!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.07.2014. u 22:38
    Ne znam meni se niti u jednom momentu nije dojmilo da bi Francuzi mogli dobiti Nijemce, čak je i utakmica bila relativno usporena. Njemačka je po meni barem na ovom prvenstvu ipak kvalitetnija od Francuza.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.07.2014. u 22:32
    Nisu to roboti, to se zove disciplina, nesto sto na ovim prostorima rijetko susrecemo pa nam je stran pojam.PS: vec 11 godina zivim u Njemackoj, poznajem taj mentalitet i kad bi Hrvati imali bar 50% od toga, bili bi prvaci svijeta. Ovako, ostaju nam samo zablude.
    Obrisan korisnik