SP 2014, završnica, Četvrtfinale, 05.07.2014, 18:00 h, Estadio Nacional, Brasilia
Suci: Nicola Rizzoli (Italija), Renato Faverani (Italija), Andrea Stefani (Italija)
Argentina
Argentina
Gonzalo Higuain 8'
1:0(1:0) Belgija
Belgija

Video: Higuain u osmoj minuti za minimalnu pobjedu Argentine

Niko Rukavina • subota, 05.07.2014.
Video: Higuain u osmoj minuti za minimalnu pobjedu Argentine
Foto: EPA

Na Nacionalnom stadionu Mane Garrincha u Braziliji, Argentina se minimalnom pobjedom plasirala u polufinale Svjetskog prvenstva u kojem čeka pobjednika večerašnjeg dvoboja Nizozemska – Kostarika. Gaučosi su bili bolja ekipa i zasluženo su slavili, dok su Belgijci izgledali dosta umorno i bezidejno.

Argentina
Belgija
Argentina
Belgija
1
Sergio Romero
2
Ezequiel Garay
4
Pablo Zabaleta
 
Lucas Biglia
 
Angel Di Maria
(do 33')
 
Gonzalo Higuain
(do 82')
 
Lionel Messi
 
Javier Mascherano
15
Martin Gaston Demichelis
22
Ezequiel Lavezzi
(do 71')
23
Jose Maria Basanta
Pričuvni igrači
 
Enzo Perez
33'
18
Rodrigo Palacio
71'
5
Fernando Gago
82'
Trener
Alejandro Sabella
1
Thibaut Courtois
2
Toby Alderweireld
 
Vincent Kompany
5
Jan Vertonghen
6
Axel Witsel
7
Kevin De Bruyne
 
Marouane Fellaini
10
Eden Hazard
(do 75')
11
Kevin Mirallas
(do 59')
15
Daniel van Buyten
17
Divock Origi
(do 59')
Pričuvni igrači
9
Romelu Lukaku
59'
14
Dries Mertens
59'
22
Nacer Chadli
75'
Trener
Marc Wilmots

Odmah u početku utakmice Messi je izvrsno na lijevoj strani pronašao Lavezzija koji nije uspio proslijediti loptu do Higuaina. Argentina je dobro krenula u utakmicu. Igrala se 8. minuta kada je Higuain zabio za vodstvo gaučosa. Sveprisutni Messi na sredini terena zadržao je loptu iako je bio okružen trojicom Belgijaca, uposlio je Di Mariju koji prosljeđuje do Higuaina. Napolijev centarfor lijepim udarcem s ruba kaznenog prostora zabija za 1:0 Argentine.

Belgijci su dva puta zaprijetili dalekometnim pokušajima Kevina De Bruynea. Drugi udarac dobro je obranio Romero. U 28. Messi je ponovno iskazao klasu. U for je gurnuo loptu Di Mariji, koji iz izgledne situacije puca u blok Kompanyja. Nedugo zatim, Di Maria je napustio igru zbog ozljede, a umjesto njega ušao je Enzo Perez. Messi je u 38. krenuo u dribling, a Belgijci su ga zaustavili s uzastopnim udarcima po nogama. Iz slobodnog udarca, s udaljenosti od 17 metara, Messi je pucao preko gola. Pred kraj poluvremena Mirallas je neugodno zaprijetio Romerovim vratima. Na odmor se otišlo s minimalnim, ali zasluženim vodstvom Argentine.

Argentina je furiozno krenula u nastavak utakmice. Posebno opasan bio je Gonzalo Higuain. Prvo je njegov udarac završio u belgijskom bloku, a onda je nakon solo prodora sam izbio pred Courtoisa. Golman Belgije već je bio svladan, međutim Higuainov udarac odsjeo je na gredi. Belgija je u 60. zaprijetila nakon dugo vremena preko Fellainija koji glavom puca preko argentinskih vrata.

Belgijci su promjenama pokušali doći do izjednačenja. U igru su ušli Lukaku, Mertens i Chadli, no nisu uspijevali probiti tvrdi Argentinski blok. Gaučosi su se odlučili za čuvanje rezultata te nisu bili opasni kao u prvih sat vremena utakmice. Za Belgiju opasno je zaprijetio De Bruyne novim dalekometnim udarcem, ali je Garay odbio loptu u korner. U sudačkoj nadoknadi Messi je sam izbio pred Courtoisa, ali je u belgijski golman iz ovog dvoboja izašao kao pobjednik. Odmah u sljedećem napadu Lukakuov pokušaj asistencije nije stigao do Mertensa i Argentinci su uspjeli doći do pobjede u ovoj teškoj i ne pretjerano atraktivnoj utakmici.

Reprezentacija Argentine plasirala se u prvo polufinale Svjetskog prvenstva nakon 1986. kada su u Meksiku, predvođeni Diegom Maradonom, osvojili svoj drugi naslov prvaka svijeta.

SP 2014, završnica

četvrtfinale

Francuska0:1Njemačka
Brazil2:1Kolumbija
Argentina1:0Belgija
Nizozemska4:3 **Kostarika

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.07.2014. u 11:41
    sve loše četvrtfinalne utakmice, vrhunska reakcija Higuaina kod gola
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.07.2014. u 09:01
    loša utakmica, očito je ulog donio kočenje kod mnogih ekipa. nema više lepršave igre kao u grupnoj fazi..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.07.2014. u 08:57
    Izgleda da jedino kostarika ima muda.. za razliku od puno boljih ekipa belgije i kolumbije..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.07.2014. u 23:36
    "Reprezentacija Argentine plasirala se u prvo polufinale Svjetskog prvenstva nakon 1986. kada su u Meksiku, predvođeni Diegom Maradonom, osvojili svoj drugi naslov prvaka svijeta." - Ja koliko znam 1990. su igrali finale: Zapadna Njemačka - Argentina. Znači, nije prvo polufinale od 1986... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.07.2014. u 21:06
    Zasluženo. Šteta za onu prečku Higuaina. Sve je vrhunski napravio, al je*iga... Nego, ima dosta simbolike oko Argentine. 1986. su dobili Belgiju u polufinalu... Ne znam, možda to mediji previše pumpaju pa sad svi na to obraćamo pažnju... Naime, čitao sam neki dan da je u Argentini Maradona još... [više na forumu]
    Obrisan korisnik