SP 2014, završnica, Četvrtfinale, 05.07.2014, 22:00 h, Arena Fonte Nova, Salvador
Suci: Ravšan Irmatov (Uzbekistan), Abduksamidulo Rasulov (Uzbekistan), Bahadir Kočkarov (Kirgistan)
Nizozemska
Nizozemska
4:3(0:0, 0:0, 0:0 pp, 4:3 pen) Kostarika
Kostarika

Nizozemska jedanaestercima slomila žilavu Kostariku, Van Gaal pogodio zamjenom vratara

Marin Vuković • nedjelja, 06.07.2014.
Nizozemska jedanaestercima slomila žilavu Kostariku, Van Gaal pogodio zamjenom vratara
Foto: EPA

Reprezentativci Nizozemske posljednji su polufinalisti Svjetskog prvenstva i za ulazak u finale igrat će protiv Argentine. Nakon 120 minuta žilavog otpora, Kostarika je pokleknula nakon izvođenja jedanaesteraca, u kojima se u nizozemskog heroja prometnuo Van Gaalov džoker s klupe, Tim Krul.

Nizozemska
Kostarika
Nizozemska
Kostarika
1
Jasper Cillessen
(do 120'+1')
2
Ron Vlaar
6
Stefan de Vrij
4
Bruno Martins Indi
(do 106')
17
Daley Blind
9
Robin van Persie
10
Wesley Sneijder
11
Arjen Robben
15
Dirk Kuijt
8
Georginio Wijnaldum
10
Memphis Depay
(do 76')
Pričuvni igrači
17
Jeremain Lens
76'
19
Klaas-Jan Huntelaar
106'
13
Tim Krul
120'+1'
Trener
Louis van Gaal
 
Keylor Navas
 
Johnny Acosta
 
Giancarlo Gonzalez
4
Michael Umana
 
Celso Borges
 
Christian Bolanos
 
Joel Campbell
(do 66')
 
Bryan Ruiz
15
Junior Diaz
 
Cristian Gamboa
(do 78')
 
Yeltsin Tejeda
(do 97')
Pričuvni igrači
 
Marco Urena
66'
8
Dave Myrie
78'
22
Jose Cubero
97'
Trener
Jorge Luis Pinto

U polufinalu Svjetskog prvenstva Brazilu, Njemačkoj i Argentini večeras se pridružila i Nizozemska. Nakon što u regularnom tijeku utakmice, a niti 30 minuta produžetaka nije bilo pogodaka, susret je odlučen izvođenjem jedanaesteraca. U lutriji s bijele točke herojem se pokazao Tim Krul, ušavši u igru tek koju sekundu prije kraja utakmice i obranivši potom dva udarca Kostarikanaca.

Iako izborena tek s bijele točke, bila je to više nego zaslužena pobjeda Nizozemske, koja je tijekom susreta čak 15 puta gađala okvir kostarikanskog gola, dok su Kostarikanci to prvi put učinili tek u produžetku.

Nogometnu uspavanku i ispitivanje snaga prvom prilikom na utakmici u 21. minuti prekinuo je Robin van Persie. Njegov udarac iz vrlo izgledne situacije zaustavio je vratar Keylor Navas, koji se odmah potom našao na pravom mjestu i nakon slabijeg pokušaja Wesleyja Sneijdera.

Osam minuta kasnije u vrlo sličnoj prigodi našao se i Memphis Depay, no i ovoga puta Navas je izašao kao pobjednik, baš kao i sedam minuta prije odmora, kada se sjajno ispružio nakon odličnog slobodnog udarca Sneijdera.

Slična slika i u drugom poluvremenu, Kostarika se orijentirala isključivo na čuvanje vlastite mreže i poneku poluprijetnju iz prekida ili kontranapada. U 60. minuti Junior Diaz je pobjegao Dirku Kuytu i pokušao povratnom loptom pronaći Joela Campbella, no bez uspjeha.

Završnica regularnog tijeka utakmice u potpunosti je pripala Nizozemcima, koji su htjeli završiti priču prije produžetaka. U 82. minuti Sneijder je iz još jednog odličnog slobodnog udarca zatresao gredu, a pravu meč loptu u trećoj je minuti sudačke nadoknade propustio Van Persie. Ubačaj Kuyta s lijeve strane prošao je kroz šumu nogu i došao do napadača Manchester Uniteda, a njegov udarac s gol linije u gredu je skrenuo Tejeda Valverde.

Niti prve minute produžetka nisu donijele odmor kostarikanskoj obrani jer Navas je u dva navrata morao spašavati svoju mrežu. Nizozemci su prijetili, pritiskali, posebno preko iznimno neugodnog Arjena Robbena, no obrana Kostarike gotovo svaki put našla se na pravom mjestu.

Luis Van Gaal je u drugi produžetak ušao s još ofenzivnijom postavom, u igru je ubacio i Klaasa Jana Huntelaara, no i dalje nije bilo ključa za vrata Kostarike. Umjesto toga, u 117. minuti iz prve prave prigode Kostarika je umalo došla do pogotka. Marcos Urena je pobjegao svom čuvaru i silovito pucao sa sedam-osam metara iskosa, no dotad gotovo besposleni Jasper Cillessen bio je spreman.

Produžetke je zaključila još jedna velika prigoda Nizozemaca, Sneijder je ciljao s preko 20 metara i zatresao gredu, a prije posljednjeg sučevog zvižduka vjerojatno ključnu odluku donio je Luis Van Gaal. Iz igre je tek minutu prije kraja povukao Cillessena i među vratnice poslao Tima Krula, kvalitetnijeg čuvara mreže kada se radi o udarcima s bijele točke.

Odluka se pokazala punim pogotkom; dok su Van Persie, Robben, Sneijder i Kuyt redom pogađali mrežu Kostarike, Krul je obranio udarce Ruiza i Umane i tako odveo Nizozemsku u polufinale Svjetskog prvenstva.

SP 2014, završnica

četvrtfinale

Francuska0:1Njemačka
Brazil2:1Kolumbija
Argentina1:0Belgija
Nizozemska4:3 **Kostarika

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Novi lik07.07.2014. u 09:50
    da su se nase zvijezde upola borile kao Kostarika gdje bi nam bio kraj.Objektivno su niskozemci bili bolji i zasluzeno idu dalje.Navas legenda...
    Novi lik
  • Obrisan korisnik06.07.2014. u 09:34
    120 minuta bunkera,120 minuta sa jednim udarcem na gol u 117 minuti,Nizozemska imala dvije stative,jednu precku i ogromni broj prilika,jedina stvar koja je drzala Grcku(Kostarika 2014) u igri je bila nevjerovatna SRECA i da su kojim cudom prosli to bi bila nogometna TRAGEDIJA,svaka njima cast i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.07.2014. u 08:47
    nizozemska je bila puno bolja, al žao mi je kostarike.. hrabro su se borili, igrali na 200% mogućnosti, ponudili su uzbudljivu tekmu, za razliku od drugih razvikanih parova, šteta kaj su ispali.. sad vidimo da fraza koju naši koriste " dali smo sve od sebe" baš i ne stoji po prikazanom, jer kaj je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Showballs06.07.2014. u 03:04
    Nažalost, mislim da bi bilo ovo drugo.
    Showballs
  • sportoz06.07.2014. u 01:49
    Svi znamo da je nogomet valjda jedini sport na svijetu gdje bolji ne pobjeđuje uvijek. I da je Kostarika dobila, ovo bi bio vrlo ekstreman primjer... Mogu se samo naježiti na pomisao što bi bilo da mi u Hrvatskoj imamo jednog Keylora Navasa... Ili bi napravili nešto jako veliko ili bi majstor bio... [više na forumu]
    sportoz