SP 2014, završnica, Polufinale, 08.07.2014, 22:00 h, Estadio Mineirao, Belo Horizonte
Suci: Marco Rodriguez (Meksiko), Marvin Torrentera (Meksiko), Marcos Quintero (Meksiko)
Brazil
Brazil
Oscar 90'
1:7(0:5) Njemačka
Thomas Müller 11'
Miroslav Klose 23'
Toni Kroos 25', 26'
Sami Khedira 29'
Andre Schürrle 69', 79'
Njemačka

Video: Uništen, ponižen i osramoćen Brazil proživio najtežih 90 minuta u svojoj povijesti

Branimir Korać • utorak, 08.07.2014.
Video: Uništen, ponižen i osramoćen Brazil proživio najtežih 90 minuta u svojoj povijesti
Foto: EPA

Jednosmjerna polufinalna utakmica, fantastična i nedodirljiva Njemačka pregazila je Brazil koji je izgledao poput skupine amatera. 8. srpanj 2014. godine bit će upisan u povijest kao večer u kojoj je Brazil upisao najteži poraz u povijesti...

Brazil
Njemačka
Brazil
Njemačka
12
Julio Cesar
4
David Luiz
 
Fernandinho
(do 46')
 
Marcelo
7
Hulk
(do 46')
9
Fred
(do 70')
11
Oscar
13
Dante
17
Luiz Gustavo
20
Bernard
23
Maicon
Pričuvni igrači
16
Ramires
46'
 
Paulinho
46'
 
Willian
70'
Trener
Luiz Felipe Scolari
1
Manuel Neuer
4
Benedikt Höwedes
5
Mats Hummels
(do 46')
6
Sami Khedira
(do 76')
7
Bastian Schweinsteiger
8
Mesut Özil
11
Miroslav Klose
(do 58')
13
Thomas Müller
16
Philipp Lahm
18
Toni Kroos
 
Jerome Boateng
Pričuvni igrači
17
Per Mertesacker
46'
9
Andre Schürrle
58'
 
Julian Draxler
76'
Trener
Joachim Löw

Smiješak Brazilaca koji nisu skidali s lica od početka Prvenstva izbrisan je na duže vrijeme. Nakon sramote u Belo Horizonteu poželjet će da se danima ne pojavljuju u javnosti jer Luiz Felipe Scolari i igrači koje je izabrao u ovom susretu, zauvijek će ostati upisani u povijest. Njemačka? Tko još može kritizirati Joachima Löwa?

Luiz Felipe Scolari još jednom je ostavio Danija Alvesa na klupi, a u prvih 11 postavio Maicona dok su umjesto Neymara i Thiaga Silve ušli Bernard i Dante.

Njemačka nije mogla niti zamisliti bolji početak. Vrlo brzo je primirila Brazilce i lakoćom amortizirala njihov početni elan, a već u 11. minuti došla je i do vodstva. Nakon kornera koji je odlično izveo Toni Kroos, obrana Brazila zaboravila je na Thomasa Müllera koji je ostao potpuno sam u 16 metara i lakoćom proslijedio loptu u mrežu.

Bila je to samo najava nečeg što je malo tko mogao zamisliti. Potpunog poniženja Brazila.

U razdoblju od 23. do 29. minute na stadionu u Belo Horizonteu Brazil je proživljavao najteže trenutke u svojoj nogometnoj povijesti. Ono što se događalo na Maracani kada je Urugvaj slavio s 2:1 itekako je usporedivo s ovom sramotom.

U 23. minuti Miroslav Klose upisao se u povijest, postigao je svoj 16. pogodak na svjetskim prvenstvima i ostao usamljen na ljestvici svih vremena po broju golova na svjetskim prvenstvima. Bila je to akcija u kojoj su sudjelovali Kroos i Müller, Klose je došao sam pred Julija Cesara koji mu brani prvi pokušaj, ali ne i drugi i Njemačka dolazi do 2:0.

Pokušao se Brazil odmah otvoriti, ali onda je fantastični Kroos dotukao Brazilce. U minuti je postigao dva pogotka, prvo lijepim udarcem u donji kut, a zatim na dodavanje Samija Khedire.

Nevjerica na tribinama, nevjerica kod igrača Brazila, a šok je pojačan nakon što je u 29. minuti i Sami Khedira poslao loptu u mrežu. Kombinirao je na ulasku u 16 metara s Özilom i onda smireno pogodio.

Brazilci su na poluvrijeme otišli uz festival zvižduka dok su Nijemci primali čestitke igrača s klupe i sami svjesni da je priči kraj. Povijest govori kako je Brazil samo jednom primio pet golova na SP-u i to 1938. godine kada je svladao Poljsku sa 6:5, ali nije bilo iluzije niti kod najvećeg optimiste da bi se išta pozitivno za Brazilce moglo dogoditi u drugom dijelu.

U drugom poluvremenu Brazil je pokušavao doći do pogotka, ali Manuel Neuer je odmah skinuo tri zicera Paulinhu i Oscaru.

Nisu Nijemci imali milosti niti pred golom Julija Cesara. U 69. minuti Brazilci su po prvi put u povijesti primili šest golova na SP-u, a strijelac je bio Andre Schürrle koji je lakoćom poslao loptu u mrežu na dodavanje kapetana Lahma.

Deset minuta kasnije Brazil je doživio svoj najteži poraz u povijesti. Müller je iz teške pozicije lijepo poslužio Schürrlea koji iz voleja šalje loptu od grede u mrežu za 7:0.

Poigravali su se Nijemci do kraja susreta, Brazil je jedva čekao kraj ove muke i sramote. Najveće sramote u povijesti reprezentacije koja je samouvjereno govorila da će osvojiti naslov. Sve što je Brazil napravio, bio je počasni pogodak Oscara za konačnih 7:1.

SP 2014, završnica

polufinale

Brazil1:7Njemačka
Nizozemska2:4 **Argentina

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Ljuke09.07.2014. u 21:56
    Potpuno su zasluzili razbijanje. Najjaci detalj mi je bio kad su se Nijemci doslovno ustezali od presinga na Brazilce na brazilskoj polovici nakon petog gola. Kao da ih je strah da im ne bi opet uzeli loptu i zabili jos koji gol prije poluvremena lol.
    Ljuke
  • Obrisan korisnik09.07.2014. u 17:15
    ...potpisujem uz to da su mi i na zadnjem sp njemci osvojili srce
    Obrisan korisnik
  • Sensation09.07.2014. u 16:46
    dobri mesut ozil nije dao za 8-0, i brazil je stigao iz kontre do 7-1 da neizgleda bas tako ruzno... salim se, pa da je 4-0 sramota je a ovo nedobiju zemlje poput farskih otoka vise ni od velesila.. da se ovako nesto moze u danasnjem nogometu vidjeti, sokiran sam.
    Sensation
  • Obrisan korisnik09.07.2014. u 16:33
    Zašto Niko Kovač više ne kosi travu? Približava mu se Gustavo - terminator pretrči svaku tekmu 12 milja zelenih.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.07.2014. u 15:46
    uz poniženje u rezultatu, još im i miro klose zabije 16. gol i prestigne ronalda za najboljeg strijelca svjetskih prvenstava.. miro klose!
    Obrisan korisnik