Europska liga, kvalifikacije, 2. pretkolo, 24.07.2014, 15:30 h, Larnaca, Cipar
Suci: Joao Capela (POR), Paulo Soares (POR), Bruno Rodrigues (POR)
Hapoel Beer Sheva
0:0 Split
Split

Andrija Vuković serijom obrana plasirao RNK Split u treće pretkolo

Niko Rukavina • četvrtak, 24.07.2014.
Andrija Vuković serijom obrana plasirao RNK Split u treće pretkolo
Foto: Duje Bonačić

RNK Split plasirao se u treće pretkolo Europske lige zahvaljujući fantastičnom Andriji Vukoviću koji je svojim obranama u obje utakmice izludio napadače Hapoela iz Beer Sheve. Uzvratna utakmica igrala se po velikoj vrućini u Larnaci na Cipru. Službeni domaćini bili su bolja momčad, pogotovo u prvom dijelu, ali zbog vlastite neefikasnosti i nesavladivog Vukovića nisu uspjeli postići pogodak.

Hapoel Beer Sheva
Split
Hapoel Beer Sheva
Split
1
Austin Ejide
2
Ben Bitton
(do 85')
13
Ofir Davidzada
23
Tomislav Pajović
25
William Soares
8
Gal Arael
(do 67')
11
Maor Buzaglo
(do 80')
24
Maor Melikson
29
Roei Gordana
10
Elyaniv Barda
28
Shlomi Arbeitman
Pričuvni igrači
16
Dovev Gabbay
67'
7
Siraj Nasser
80'
4
Dor Malul
85'
Trener
Elisha Levy
30
Andrija Vuković
3
Denis Glavina
6
Tomislav Glumac
26
Nino Galović
29
Ivan Ibriks
7
Aljoša Vojnović
(do 50')
10
Ante Erceg
14
Goran Roce
(do 79')
24
Miloš Vidović
9
Mate Bilić
11
Dražen Bagarić
(do 62')
Pričuvni igrači
15
Mario Kvesić
50'
34
Henri Belle
62'
17
Marko Rog
79'
Trener
Ivan Matić

„Nulom“ na neutralnom stadionu u ciparskoj Larnaci, RNK Split izborio je nastup u trećem pretkolu Europske lige u kojem ga čeka Černomorec iz Odese. Službeni domaćin Hapoel pritiskao je cijelu utakmicu. U prvom dijelu izraelske napadače „umrtvio“ je vratar Splićana Andrija Vuković, koji je, kao i u prvoj utakmici na Parku mladeži, potvrdio da je u izvrsnoj formi.

Utakmica na stadionu Zenon na Cipru započela je u 16:30 po lokalnom vremenu, a budući da na terenu nije bilo hladovine, temperatura je prelazila 33 stupnja. Hapoel je očekivano agresivno krenuo u utakmicu. Morali su sustići gol zaostatka. U 5. minuti Bitton je dobro ispružio golmana Vukovića, ponajboljeg igrača Splita u posljednje vrijeme. U 12. minuti velika je sreća pomazila Splićane. Opasni Buzaglo prošao je po desnom krilu i uputio centaršut koji je odsjeo na suprotnoj stativi. Lopta se odbila do Barde koji je s udaljenosti od šest metara pogodio Glumca. Napokon je Split došao do daha, ali i do velike prigode u 19. minuti. Erceg je centrirao iz kornera, Roce se našao sam na pet metara od vratara Hapoela no glavom je pucao pored gola.

Splitovci su uspjeli umrtviti početni pritisak službenog domaćina, preuzeli su posjed lopte. No, Izraelci se ponovno javljaju u 28. Najveću prigodu u dotadašnjem dijelu utakmice propustio je Barda. Sam je izbio pred Vukovića, koji se odlično postavio i obranio udarac izraelskog centarfora. U 30. minuti portugalski sudac prekinuo je utakmicu na tri minute ne bi li se igrači malo osvježili. Uvjeti su bili nesnosni.

Da je Andrija Vuković zaista u životnoj formi još jednom je potvrdio u 38 minuti. Iz slobodnog udarca Buzaglo je tukao u sami desni kut Splitovog gola, ali fantastični Vuković opet spašava svoju momčadi. Samo pet minuta kasnije Vuković skida i Bardin udarac glavom. Pred kraj poluvremena Barda je s nekoliko metara neometan pucao pored gola. Redali su Izraelci prilike u prvom dijelu, bili su puno opasnija ekipa, a Splićani su mogli zahvaliti raspoloženom Vukoviću i neefikasnim napadačima Hapoela što su na odmor otišli bez gol(ov)a u svojoj mreži.

Početak drugog dijela bio je slabijeg tempa od prvih 45 minuta. Hapoel više nije bio toliko opasan, a do svojih poluprilika stigli su i Splićani. Pokušali su dva puta Kvesić i jednom Roce. Očito je da je velika vrućina i sparina utjecala na obje ekipe. Matić je umjesto Bagarića uveo Henrija Bellea.

Nakon uraganskog prvog poluvremena Hapoela i maestralnih obrana Vukovića, novu priliku za Izraelce i, dakako, novu obranu Vukovića dočekali smo u 70. minuti. Buzaglo je iz slobodnog udarca, sa samog ruba kaznenog prostora, opalio u gornji desni kut Vukovićeva gola, no fantastični Andrija čupa i ovaj udarac. U 75. sudac je dosudio novu pauzu.

Crveni su pitanje prolaska mogli riješiti u 81. minuti kada je Belle poslao povratnu loptu za Kvesića koji sa 16 metara gađa vanjski dio mreže. Srećom po klub s Parka mladeži, rezultat se nije promijenio i Splićani su se plasirali u treće pretkolo Europske lige u kojem će igrati protiv Černomoreca iz Odese! Najviše zasluge za veliki trijumf crveni zasigurno idu odličnom golmanu – Andriji Vukoviću – koji je u obje utakmice protiv Hapoela branio fantastično.

Europska liga, kvalifikacije

2. pretkolo

Split2:1Hapoel Beer Sheva
Rijeka1:0Ferencvaros
Dundalk0:2Hajduk
Hapoel Beer Sheva0:0Split
Hajduk1:2Dundalk
Ferencvaros1:2Rijeka

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.07.2014. u 02:56
    Split je tradicija odrzavanja i stvaranja talenata,Hajduk volim vise od svega na svijetu,ali Split je mala garnitura igraca i stvaralaca,klub radilica i talenata,volim i taj klub,jer je klub heroja i boraca!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.07.2014. u 23:00
    bravo! ovo je neusporedivo sa stanjem od prije desetak godina kad su svi hrvatski klubovi ispadali kao od šale. problem je po meni bio u taktičkoj disciplini. sviđa mi se da raste i da se hrvatski klubovi mogu nositi s prosječnim europskim klubovima. p.s. da me netko ne shvati krivo, nije to... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • sportoz24.07.2014. u 20:22
    Potpuno netipično za naše ekipe; odigrano na rezultat bez da se primilo neki smiješan gol. Svaka čast! Bravo!
    sportoz
  • Obrisan korisnik24.07.2014. u 19:05
    Svaka čast, nadam se nastavku uspješno dana sa Bornom, mladim košarkašima, Rijekom i Hajdukom!
    Obrisan korisnik
  • abracadabra24.07.2014. u 18:44
    od 0:1 i preokreta u 1.utakmici do sačuvane pobjede i plasmana u 3.pretkolo! To je ekipa s karakterom! Bravo Splite!
    abracadabra