Nogomet

Vikend u znaku velikog derbija na Etihadu, Milan na ispitu protiv branitelja naslova

Sportnet • petak, 19.09.2014.
Vikend u znaku velikog derbija na Etihadu, Milan na ispitu protiv branitelja naslova
Foto: EPA

Dva velika dvoboja obilježit će ovaj vikend i to derbiji u Manchesteru i Milanu. Manchester City na svom travnjaku dočekuje Chelsea, a Milan traži potvrdu dobrog početka sezone na svom travnjaku protiv Chelseaja...

Engleski predstavnici u Ligi prvaka ulaze u prvi zahtjevniji dio sezone jer će poslije vikenda morati odrađivati i zadatke u Capital One kupu. Poslije neuspjeha u Ligi prvaka, Manchester City i Chelsea, najveći favoriti za naslov prvaka, ogledat će se međusobno na Etihadu. City, koji ne zna za pobjedu već tri utakmice, pokušat će nanijeti prvi poraz u sezoni Mourinhovoj družini.

Arsenal, uzdrman porazom u Dortmundu, pokušat će nastaviti pozitivnu tradiciju u Birminghamu. Ondje nije izgubio od Aston Ville od 1998., no domaćin je zabilježio najbolji početak sezone u 16 godina i ima dovoljno kvalitete za pronalaženje slabosti u redovima Topnika. Liverpool će, bez Daniela Sturridgea, pokušati smanjiti zaostatak za Chelseajem na gostovanju kod West Hama kojeg je dobio u posljednja dva ligaška ogleda.

Leicester je imao iznimno težak raspored na početku sezone, a nastavlja se dolaskom Manchester Uniteda, koji je prošlog tjedna uspješno testirao većinu novih igrača. U ogledima s Chelseajem, Arsenalom i Evertonom, Lisice su poražene samo od Chelseaja, a nema sumnje da će pokušati pružiti veći otpor Unitedu nego QPR.

Već nakon tri odigrana kola Bundeslige nema momčadi sa stopostotnim učinkom, kao ni momčadi bez bodova, a četvrto kolo otvorit će u petak dva kluba koja još nisu okusila slast pobjede ove sezone, Freiburg i Hertha. Iz hrvatske perspektive, posebno će zanimljiv biti nedjeljni ogled Wolfsburgovog Ivice Olića i raspucanog, mladog braniča Bayera Tina Jedvaja. Obojica već imaju dva pogotka na kontu.

Subota donosi jedan od bundesligaških klasika, ogled starosjedioca HSV-a s prvakom Bayernom. No, u Hamburgu vladaju problemi: jedini su bez postignutog gola u 270 minuta, a trener Mirko Slomka dobio je otkaz. Momčad Ive Iličevića vodit će Josef Zinnbauer, a veći motiv za početak izlaska iz kriza od eventualnog slavlja nad Guardiolinim pulenima teško se može zamisliti. Osim toga, Bayern dolazi na krilima pobjede nad Manchester Cityjem u Ligi prvaka.

Start bez poraza u prvoligašku avanturu Köln i Paderborn pokušat će nadograditi u dvobojima s dvije jednako raspoložene momčadi, Borussijom iz Mönchengladbacha te trećeplasiranim Hannoverom. U ovom se kolu Jürgen Klopp sa Borussijom iz Dortmunda vraća u "svoj" Mainz te želi ponoviti sjajnu predstavu kojom je nadjačan londonski Arsenal. "Drago mi je da Mainzu ide dobro, ali dva puta godišnje želim im da izgube", poručio je Klopp.

Već u trećem kolu Serije A očekuje nas veliki talijanski derbi između AC Milana i Juventusa na San Siru. Obje momčadi maksimalne su nakon dva kola. Juventus je svladao Chievo i Udinese bez primljenog pogotka, a Milan je nakon domaće 3:1 pobjede nad Lazijom u prošlom kolu odigrao "epsku" utakmicu u kojoj je s 5:4 svladao domaću Parmu. Za Rossonere mogli bi debitirati pojačanja iz Chelsea Fernando Torres i Marco Van Ginkel.

Drugi milanski klub, Inter, gostuje kod Palerma, a Mateo Kovačić pod upitnikom je za nedjeljni dvoboj zbog ozlijede lista. Uz vodeći dvojac jedina stopostotna momčad, Roma, na domaćem terenu dočekuje Cagliari, dok Milan Badelj nakon debija za Fiorentinu u Europskoj ligi, očekuje i debi u Seriji A protiv Atalante u Bergamu.

U ostalim utakmicama, Vrsaljkov Sassuolo dočekuje Sampdoriju, Lazio gostuje kod Genove, a Udinese i Torino će na domaćem terenu dočekati Radoševićev Napoli, odnosno Veronu. Sutra se uz utakmicu Milan - Juventus igra i Cesena - Empoli.

Četvrto kolo Primere ne donosi neke posebno zvučne dvoboje, međutim to ne znači da će oni najbolji imati lagan posao. Nekako se ističe dvoboj u La Coruni gdje će Luka Modrić s Real Madridom tražiti pobjedu. U prva tri kola Madriđani su upisali čak dva poraza i treći bi ih značajno uzdrmao. Posao neće biti lagan, gostovanja u La Coruni uvijek su negativna i Deportivo će sigurno dati sve od sebe u ovom susretu.

Barcelona bi trebala imati lakši posao u Valenciji gdje gostuje kod Levantea. Levante je prema dosad viđenom jedan od glavnih kandidata za ispadanje, nema više spasitelja Keylora Navasa, ali nema niti posebne kvalitete u napadu pa je tako Levante jedina momčad lige koja nije dosad postigla pogodak. Protiv Barcelone vrlo lako bi mogla nastaviti taj niz neefikasnosti jer će ipak biti osuđen na stalnu obranu.

Zanimljiv dvoboj bit će odigran u Madridu gdje Atletico bez operiranog Marija Mandžukića dočekuje momčad Celte koja je dobro krenula u sezonu. Atletico se također ne može pohvaliti s efikasnosti, a s obzirom da nema Mandžukića, Simeone bio mogao biti u dodatnim protblemima protiv vrlo neugodnog protivnika.

Francuzi tradicionalno najzanimljivije susrete odrađuju nedjeljom, a ove nedjelje na rasporedu su četiri jaka dvoboja. Poslastica je svakako zvučni dvoboj na kraju dana između PSG-a i Lyona u koji Parižani ulaze kao veliki favoriti zbog neuvjerljivih igara Lyona ove sezone. I takav Lyon svladao je u prošlom kolu Monaco koji je na tek pretposljednjem mjestu na ljestvici.

Za Monaco je iz tog razloga susret protiv Guingampa iznimno važan kako bi se krenulo prema gornjem dijelu ljestvice. Guingamp u Monte Carlo dolazi nakon glatkog poraza u Firenzi u Europskoj ligi za koji će se pokušati iskupiti osvajanjem barem boda u ovom susretu.

Lider Lille neće imati lagan posao na svom travnjaku protiv Montpelliera koji je ove sezone već stigao do jedne velike pobjede i to u gostima kod Marseillea kojem je to zasad jedini poraz ove sezone. Drugi će mu pokušati nanijeti Rennes, a Bordeaux otvara kolo na svom travnjaku protiv fenjeraša Eviana koji se pokazuje kao glavni kandidat za Ligue 2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • etti19.09.2014. u 20:52
    U subotu spektakl u Italiji...Cesena - Empoli :)
    etti