Rukomet

PSG siguran protiv Metalurga, KIF Kolding očitao rukometnu lekciju aktualnim prvacima Europe

Mihaela Bradovski, Zvonka Keliš, Danijela Lemaić • ponedjeljak, 29.09.2014.
PSG siguran protiv Metalurga, KIF Kolding očitao rukometnu lekciju aktualnim prvacima Europe
Foto: EPA

Zanimljivo je ove nedjelje bilo na rukometnim terenima diljem Europe, naime, prvo je kolo Lige prvaka donijelo uistinu odlične rezultate i podvige. U skupini A slavlja su tako upisale ekipe PSG-a i Naturhouse La Rioje, dok je u skupini B KIF Kolding pokazao svoju nadmoć nad Flensburgom, kao i Barcelona nad Alingsasom. U skupini D Aalborg je, pak, bio bolji od Dunkerquea, a Pick Szeged je nakon velike borbe uspio osigurati minimalno slavlje nad Motor Zaporožjem.

HC Metalurg - Paris Saint-Germain Handball 22:27 (11:11)

Za razliku od momčadi Dunkerquea francuski doprvak bio je uspješan u prvom kolu. S pet je pogodaka bio uspješniji od sastava Line Červara koji unatoč domaćem terenu nije uspio još jednom pomrsiti račune favoriziranom protivniku.

Gardentova momčad bolje je otvorila susret. Abalo je u šestoj minuti pogodio za dva prednosti, za 7:3 svoje momčadi u 13. minuti na dodavanje Kopljara pogađa Vori no zatim je uslijedilo šest minuta bez gostujućeg zgoditka te je u tom periodu Metalurg uspio prepoloviti zaostatak.

Kako se prvi dio približavao svom kraju tako je domaćin malo po malo uspio nadoknaditi kompletni minus, a za 11:11 na odmoru pobrinuo se Mijajlo Marsenić. Novih odvajanja niti na jednoj strani nije bilo do 42. minute kada Hansen gađa iza Stanića za 18:16 PSG-a.

Ključni trenuci susreta dogodili su se u idućim minutama. Točno na polovici drugog poluvremena Metalurg pada u zaostatak od četiri zgoditka, no ubrzo Hansen zarađuje isključenje i domaćin kreće odlučnije u taj napad ne bi li iskoristio igrača više.

Planove im je međutim pokvario Thierry Omeyer važnom obranom Đukiću, a odmah je potom na drugoj strani terena precizan Kopljar. Najbliži dolasku u novi egal rukometaši Metalurga bili su šest minuta prije kraja pri 21:22, ali gosti u samo tri minute rade 3:0 seriju i rješavaju pitanje pobjednika.

Najraspoloženiji pojedinac u pobjedničkom sastavu večeras je bio Hansen, autor šest pogodaka, Abalo je dodao njih pet, tri je postigao Marko Kopljar dok se Vori jednom upisivao u listu strijelaca. Veliki je, pak, posao za PSG u obrani odradio Zacharia N'Diaye. U dresu Metalurga najuspješniji je bio Mirkulovski (5).

Naturhouse La Rioja - Meškov Brest 39:31 (20:14)

Liga prvaka i njeno prvo kolo u skupini A donijeli su bjeloruskoj momčadi putovanje u Španjolsku gdje je čekala momčad Naturhouse La Rioje. Domaćin je dobro otvorio susret, dok su gosti korak uspjeli držati tek do 5:5 nakon čega kreće domaće odvajanje. Ubrzala je domaća momčad tempo te se odvojila na odličnih 14:8 da bi na predah otišla s vodstvom 20:14.

Uvodne minute nastavka ponudile su laganu nadu za gostujuću momčad koja preko Nikole Manojlovića i Ljube Vukića stiže na minus pet nakon čega siguran biva Ivan Pešić, a raspoloženi Rastko Stojković dovodi svoje momke na 20:24. Međutim, uslijedile su brojne pogreške Meškova što La Rioja koristi kako bi se dodatno odvojila, a iako se Meškov netom kasnije približava i na 29:33 domaći rukometaši na koncu slave 39:31. Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Juanin Garcia s osam postignutih pogodaka, dok je najbolji kod Meškov Bresta bio Rastko Stojković s devet golova, Ljubo Vukić je dodao njih četiri, a Ivan Karačić se nije upisao u listu strijelaca.

"Učinili smo mnogo pogrešaka i uistinu smo loše odigrali", kratko je nakon poraza Meškova kazao trener Željko Babić, dok je trener La Rioje Jota Gonzales izjavio: "Veoma smo sretni zbog pobjede i svaki je igrač u mojoj ekipi dao sve od sebe i uložio je sav svoj trud kako bi pobjednički startali u Ligi prvaka."

KIF Kolding - SG Flensburg-Handewitt 35:21 (19:13)

Aktualni europski klupski prvaci u sklopu prvog kola Lige prvaka gostovali su kod danskog predstavnika, KIF Koldinga. Flensburg je loše otvorio susret te se više nije vratio u igru stoga su pobjedu i prva dva boda na kraju otišli u ruke domaćina.

Odlično je u susret krenuo KIF Kolding koji serijom 3-0 u osmoj minuti postavlja rezultat 4:1. Čvrsta 6-0 obrana domaće ekipe nije dopuštala Flensburgu da smanji zaostatak, ali u 15. minuti pojačavaju tempo momci Ljubomira Vranješa te stižu na minus jedan (6:7). Držao se Flensburg u priključku sve do 20. minute dvoboja, naime, dvije izgubljene lopte gostujuće ekipe dobro iskorištava KIF Kolding te odlazi na +4 (14:10) da bi do odlaska na odmor svoje vodstvo povećao na +6 (19:13).

Iako je na početku drugog dijela Flensburg imao prilike nanovo smanjiti svoj minus, nove greške igrača omogućile su domaćinima da održavaju svoje vodstvo koje se u 43. minuti povećalo na +7 (24:17). Flensburg nikako nije mogao posložiti svoje redove niti se vratiti u igru te su po isteku 60. minute rukometaši KIF Koldinga upisali veliko slavlje 35:21 nad Flensburgom.

U redovima pobjedničke ekipe najbolji je bio Kasper Andersen sa sedam pogodaka, dok je jedan manje dodao Bo Spellerberg. Kod Flensburga se istaknuo Anders Eggert s osam zgoditaka, a Thomas Mogensen zabio je njih četiri.

Alingsas HK - Barcelona 28:38 (16:21)

Momčad Barcelone opravdala je ulogu favorita u posljednjoj utakmici prvog kola skupine B Lige prvaka, naime, u u gostima kod Alingsasa bez problema se odvojila od protivnika te upisala prvu pobjedu u Europi.

Utakmicu su dobro otvorile obje ekipe stoga se prvih desetka minuta igralo u izjednačenom tonu sve do 6:6. Tada je pojačala Barcelona, pokazala što sve zna i umije te se polagano počela odvajati od svog domaćina. Do odlaska u svlačionice prednost španjolske momčadi povisila se na +5 (21:16).

Drugo poluvrijeme nije donijelo nikakve promjene u igri na terenu, naime, Barcelonin napad i dalje je pronalazio sve rupe u obrani Alingsasa, dok s druge strane, pak, domaćin teško pronalazi put do suparničke mreže. Barcelonina prednost je iz minute u minutu rasla, a do posljednjeg sučeva zvižduka Španjolci su osigurali slavlje 38:28.

Jesper Noddesbo s devet pogodaka vodio je Barcelonu do nove pobjede, dok su po njih šest imali Nikola Karabatić i Kiril Lazarov. U redovima Alingsasa najefikasniji je bio Jesper Konradsson s pet golova, dok su po jedan manje dodali Marcus Enstrom i Fredrik Teern.

Dunkerque HB Grand Littoral - Aalborg Handball 21:26 (13:13)

Nakon dva prvenstvena poraza rukometaši francuskog prvaka upisali su poraz i u prvom kolu Lige prvaka. Na domaćem terenu od njih je bila uspješnija momčad Aalborga te Dunkerque nastavlja s neuvjerljivim europskim nastupima nakon prošlogodišnjeg ispadanja već u prvoj fazi.

Minimalnu prednost u uvodnim su minutama po nekoliko puta imala oba sastava, a prvi su na +2 otišli gosti i to nakon 12 minuta igre. Najbolji pojedinac na terenu bio je Ole Erevik, koji je do 22. minute skupio 10 obrana, odnosno 62 posto uspješnosti. Ipak, u istoj minuti Cazalov sastav stiže do novog poravnanja, a već u idućoj akciji i do 9:8, nakon dva uzastopna pogotka Guillarda.

I dok su oba sastava u prvih pola sata postigla 13 pogodaka, u nastavku je domaćin put do protivničke mreže pronašao osam puta, dovoljno za na kraju komotnu pobjedu Aalborga. Gosti su do odvajanja stigli u 52. minuti, na semaforu je tada stajalo domaćih -4, točnije 17:21, dvije minute prije kraja Barud pogađa za pet razlike i tu je priči kraj.

Gostima nije odmoglo niti treće isključenje Slundta u istoj minuti. Najbolji strijelac kod domaćina bio je Touati s pet zgoditaka dok je jedan manje dodao Butto. Na drugoj strani po šest zgoditaka postigli su Villaplana i Tvedten.

"Naš je protivnik zaslužio ovu pobjedu, naša neuvjerljivost u izglednim situacijama dovela nas je do ovog poraza, nemoguće je postići bolji rezultat u natjecanju poput ovoga ukoliko skupite toliko promašaja. Nismo dovoljno profesionalci u svemu što činimo. Teško je reći zašto je tome tako", komentirao je razočarani strateg Dunkerquea Patrick Cazal po završetku susreta.

Pick Szeged - Motor Zaporožje 27:26 (13:11)

Zanimljivo je bilo i u susretu prvog kola skupine D između Pick Szegeda i Motor Zaporožja u kojem se uistinu odvijala velika borba za bodove. U svom prvom međusobnom susretu obje su ekipe pružile dobru i čvrstu obranu, dok je u istoj kod Motora prednjačio Richard Štochl. Nakon uvodnih i domaćih 5:2 Motor je poravnao na 7:7 da bi se na odmor otišlo s vodstvom Pick Szegeda 13:11.

U drugom poluvremenu gosti preokreću rezultat u svoju korist te se odvajaju na 16:14, a potom i 23:19. Međutim, domaća momčad ne posustaje i pet minuta prije kraja poravnava rezultat na 24:24 da bi u 58. minuti imala sigurnih 27:25, a do samoga kraja Motor tek uspijeva smanjiti svoj zaostatak na konačnih 26:27. Odličan je kod Pick Szegeda bio Dean Bombač sa šest pogodaka, Alen Blažević zabio je jedan gol, dok se kod Motor Zaporožja istaknuo Olexandr Ševeljev s osam golova.

Liga prvaka - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Metalurg Skoplje22:27Paris Saint-Germain
La Rioja39:31Meškov Brest
RK Zagreb27:25Kiel
1Kiel 10322:259+6318
2Paris Saint-Germain 10297:266+3112
3RK Zagreb 10241:248-712
4La Rioja 10305:30509
5Meškov Brest 10267:293-266
6Metalurg Skoplje 10233:294-613

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!