Rukomet

Zagrebaši protiv iskusne mašine KIF Koldinga: bez crnih rupa po prednost za uzvrat

Zvonka Keliš • subota, 14.03.2015.
Zagrebaši protiv iskusne mašine KIF Koldinga: bez crnih rupa po prednost za uzvrat

Prava rukometna borba odvijat će se ove subote u zagrebačkoj Areni gdje će rukometaši PPD Zagreba snage odmjeriti s momčadi danskog KIF Koldinga u prvom susretu osmine finala Lige prvaka. U borbi za itekako željeni prolazak među osam najboljih europskih momčadi, Zagrebaši će se pokušati prikazati u najboljem izdanju te će uz pomoć domaćih navijača željeti održati Arenu neosvojivom kako bi na uzvrat doputovali sa što boljim rezultatom, dok će danska momčad predvođena svojim iskusnim snagama željeti poremetiti planove svome suparniku te se kući vratiti sa sigurnim slavljem.

Osmina finala rukometne Lige prvaka vratila se u Zagreb te će ove subote od 18 sati u zagrebačkoj Areni hrvatski rukometni prvak, nakon posljednjih sezona bez osiguranog mjesta među najboljih 16 momčad Europe, zakoračiti na europsko tlo još jednom po isteku natjecanja po skupinama te će pred svojim navijačima u do sada neosvojivoj Areni pokušati svladati iskusni danski KIF Kolding Kobenhavn.

Iza sebe su Zagrebaši ostavili zanimljivu skupinu A najelitnijeg europskog klupskog natjecanja u kojoj su na svom terenu priredili prava iznenađenja i postigli velike stvari svladavši rukometne momčadi poput Kiela i PSG-a. Prikazali su se pritom zagrebački Lavovi u dobrom svjetlu te su uz lijep napredak i dobru igru pokazali kako sigurno koračaju naprijed k toliko željenoj osmini finala Lige prvaka. Ista je, pak, osigurana s treće pozicije na ljestvici uz šest ostvarenih slavlja, četiri pretrpljena poraza i ukupno 12 osvojenih bodova.

Po osiguravanju svog mjesta među posljednjih 16 europskih momčadi u najelitnijem europskom klupskom natjecanju vrijeme je bilo da se Zagrebaši okrenu i posljednjim susretima regularnog dijela SEHA GSS lige. Pritom su rukometaši PPD Zagreba slavili nad Metalurgom u Skoplju, pretrpjeli su poraz u Varaždinu od Veszprema da bi potom osigurali sigurna i uvjerljiva slavlja nad Borcem i Radničkim i tako osigurali sedam mirnih dana za potpune pripreme za izuzetno važne susrete Lige prvaka.

"Dolazi nam vrlo iskusna momčad s iskusnim pojedincima, no mi smo ove godine neporaženi na domaćem tlu u zagrebačkoj Areni i nadamo se da će tako i ostati. Obećajem u ime svih nas igrača da ćemo dati svoj maksimum da ostvarimo pobjedu u subotu stoga bih pozvao sve navijače da budu naš osmi igrač i da nas podrže u subotu", rekao je Zagrebov Sandro Obranović.

Upravo stoga, uz veliku želju, motiv i srce te davanje maksimuma na svom terenu te, naravno, veliku podršku s tribina najposjećenije Arene Zagreb, Zagrebaši bi trebali itekako namučiti svog subotnjeg protivnika te bi predvođeni najboljom obranom u dosadašnjem dijelu natjecanja Lige prvaka trebali dobrano utabati put prema nastavku europskog natjecanja. Do pozitivnog i dobrog rezultata, uoči uzvrata tjedan dana kasnije u Areni Brondby u Kopenhagenu, Zagrebaše bi trebao predvoditi i sjajan Filip Ivić, a ukoliko zatreba tu je i vrijedan Ivan Stevanović. Sve bolja, jača i razigranija crta uz uvijek sigurna i brza krila trebala bi također stvoriti probleme danskoj momčadi, kao i potpuno zdrava vanjska linija te njene dobre ideje i sigurna rješenja popunjena vrlo dobrim šuterima čiji će topovi izvana i dobar dan svakako biti potrebni.

Trener PPD Zagreba Veselin Vujović uoči samog susreta s KIF Koldingom otkrio je kako već ove, prve sezone na klupi hrvatskog prvaka želi otkriti pravi domet svojih momaka stoga će isti dobrano grabiti prema nastavku natjecanja budući da Zagrebov cilj još nije ostvaren: "Prošli smo među 16 najboljih, a sljedeći je korak probati proći među osam najboljih u Europi. Najveći protivnik u ovom nam je trenutku KIF Kolding, to je ozbiljan i iskusan sastav sa zrelim i možda i prezrelim igračima u igračkim godinama. Prije svega to je sastav koji dobro drži ritam i ne pokazuje emocije ni kada pobjeđuje ni kada gubi. Igra svoj ritam i ako odigraš lošije ili upadneš u njegov ritam postaje nezgodno, dakle važno je da poštujemo princip i radimo po dogovoru k zacrtanom cilju kako bi ga i ostvarili."

Nastavio je potom Zagrebov strateg: "KIF Kolding je ozbiljan sastav koji ima svojih slabih točaka i mi ćemo se potruditi pronaći ih i kazniti te odigrati na razini kako ne bi ulazili u amplitude i crne rupe koje smo imali kako u SEHA ligi tako i u Ligi prvaka. Takve crne rupe mogu nas skupo koštati stoga vrijedi odigrati na visokoj razini svih 60, odnosno 120 minuta. Rukometaši KIF Koldinga su savršeni tehničari s problemom što se ponašaju kao savršena mašina sve dok im ne ubaciš kamenčić, tada se počnu lomiti i ne znaju kako dalje. Nadamo se stoga da ćemo im ubaciti što više kamenčića da ih kaznimo. Bez obzira na velik broj njihovih zvijezda mi imamo puno zvjezdica i naše vrijeme tek dolazi, dok je njihovo pri kraju."

Momčad KIF Koldinga sigurna je bila na putu prema drugoj poziciji u skupini B Lige prvaka te je u deset odigranih susreta upisala šest slavlja i dva neriješena rezultata te je pretrpjela i dva poraza za ukupno 14 osvojenih europskih bodova, a pritom se KIF Kolding u svojoj skupini nije pokazao kao lak suparnik te je s drugom najboljom obranom u skupini te drugim mjestom i po broju postignutih pogodaka, također u skupini B, bez ikakvog problema već u prvome kolu svladao aktualnog europskog klupskog prvaka, ekipu Flensburga (35:21), ali je i osigurao važan i vrlo dobar remi s moćnom Barcelonom (27:27), oboje na svome terenu i pred svojim navijačima.

Iako je na istome pokleknuo i podijelio bodove s Wislom Plock, siguran je bio na putu prema drugom mjestu u skupini te se potom okrenuo željenoj osmini finala natjecanja kako bi nakon 2003. i punih 12 godina bez mjesta među najboljih osam europskih momčadi, pokušao ostvariti i taj cilj. U Danskoj se, naime, po tome pitanju pamti prolazak AG Kopenhagena na Final Four turnir Lige prvaka prije tri godine, no bankrot ove ekipe bio je potom neizbježan uslijed financijskih poteškoća te su se momčadi Koldinga i Kopenhagena spojile i od tada koračaju prema novim zajedničkih ciljevima.

Laen: "Moramo biti oštri u obrani i iskoristiti sve prilike"

"Vjerujem kako možemo u dvije utakmice sa Zagrebom pružiti razinu igre kakvu znamo da imamo. No, to zahtijeva težak rad cijele momčad, a sam Zagreb je jak suparnik", jasan je bio Torsten Laen koji je potom otkrio i recept za pobjedu svoje momčadi već u Zagrebu: "Moramo biti oštri u obrani. Ponovno u nogama imamo potrebnu brzinu i trebat ćemo je i u subotu kako bi maknuli dio pritiska s našeg napada, a znamo i da imamo nekoliko talentiranih igrača koji mogu iskoristiti prilike koje dobijemo."

U domaćem prvenstvu, momčad čiji dio igrača trenira u Koldingu, a dio u Kopenhagenu te zajedno tjedno odradi tek par treninga, sigurno se drži na vodećoj poziciji sa sedam bodova i pet slavlja više od prvog pratitelja Aalborga stoga se može u potpunosti fokusirati na ostvarivanje što boljeg rezultata u Zagrebu kako bi u uzvratu u Areni Brondby uz podršku svojih navijača ispunila daljnje zacrtane ciljeve.

Uz itekako iskusnog Kaspera Hvidta među vratnicama, Zagrebaši svakako moraju pripaziti na hladne i koncentrirane Dance i njihovu čvrstu i oštru obranu, kao i uvijek dobro raspoložene Boa Spellerberga, ujedno najboljeg strijelca KIF Koldinga u Ligi prvaka do sada, ali i Lukasa Karlssona, Torstena Laena, Lassea Boesena, a vrijedi pripaziti i na vrijedne Martina Dolka, Magnusa Landina te povratnika u sastav Lassea Anderssona.

Veliku pomoć te dodatan motiv i posebnu moć ekipi zasigurno će dati i iskusni lisac i povratnik rukometu Olafur Stefansson za kojeg doduše treba vidjeti u kakvoj se formi nalazi, iako njegov klupski kolega Hvidt otkriva: "Stefanssonu nije trebalo mnogo vremena da shvati našu igru budući da zna rukomet i to je bilo vidljivo već na treningu.". Dodatna opasnost u danskim redovima bio bi i zdrav Kim Andersson stoga vrijedi vidjeti i koliko će on ove subote u Zagrebu moći pomoći svojoj ekipi.

Dan prije samoga susreta osmine finala Lige prvaka te po dolasku u Zagreb trener KIF Koldinga Aron Kristjansson izjavio je: "Došli smo u Zagreb kako bismo pobijedili u utakmici, to je jasno. No, Zagreb je također kod kuće strašan protivnik. S preko deset tisuća fanatičnih navijača i njihovom podrškom jest izuzetno teško i za najbolje momčadi na svijetu. Vidjeli smo to i s PSG-om i Kielom. Trebamo snažan mentalitet i moramo biti svjesni kako uzvrat igramo kod kuće u Areni Brondby sljedeći vikend. Stoga nam je najvažnije iz Zagreba se vratiti s dobrim i korisnim rezultatom."

"Izuzetno smo sretni što će Stefansson biti u sastavu već za prvi susret sa Zagrebom. On ima odličnu rutinu u svojoj igri koja će biti itekako potrebna u Zagrebu gdje nas očekuje težak susret, a sam Stefansson može učiniti veliku razliku", nadodao je Kristjansson te zaključio: "Naše su ambicije naravno proći dalje i napraviti sljedeći korak na međunarodnom tlu. Čini mi se da smo dovoljno dobri stoga to trebamo i dokazati u naredna dva susreta."

Velika borba na terenu zagrebačke Arene ove subote očekuje sve rukometne zaljubljenike, naime, zagrebački će Lavovi pred svojim navijačima ostaviti srce na terenu i dati sve od sebe kako bi uz novo dobro izdanje nastavili ostvarivati svoje europske ciljeve. S druge će strane, momci iz danskog KIF Koldinga željeti upravo isto, nakon izuzetno dugog niza godina bez osiguranog mjesta među najboljih osam momčadi u Europi, pokušat će ostvariti svoj cilj i predvođeni povratnikom Stefanssonom napraviti što bolji rezultat uoči uzvrata na svome terenu.

Prvi susret osmine finala Lige prvaka između PPD Zagreba i KIF Koldinga u Areni Zagreb počinje u 18 sati.

Foto: Matija Hećimović

Liga prvaka - Osmina finala

osmina finala - prve utakmice

Rhein-Neckar Löwen30:34OTP Bank Pick Szeged
La Rioja23:31Telekom Veszprem
Orlen Wisla Plock32:26Vardar Skoplje
Dunkerque21:23Paris Saint-Germain
RK Zagreb22:17KIF Kolding
Montpellier25:29Barlinek Industria Kielce
Aalborg Handball11:31Barcelona
Flensburg21:30Kiel

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!