Nogomet

PSG u Marseilleu brani prvo mjesto, ozljedama osiromašen veliki njemački derbi

Sportnet • petak, 03.04.2015.
PSG u Marseilleu brani prvo mjesto, ozljedama osiromašen veliki njemački derbi
Foto: EPA

Nogometni vikend u europskim ligama donosi niz velikih utakmica, a posebno zanimljivo bit će u Francuskoj gdje igraju Olympique Marseille i PSG, u Engleskoj gdje se susreću Arsenal i Liverpool te u velikom derbiju između Borussije Dortmund i Bayerna...

U 31. kolu francuskog prvenstva na rasporedu je veliki derbi. Ogledi Marseillea i PSG-a uvijek su izazivali ogromni interes, a nedjeljni okršaj još više plijeni pozornost zbog pozicija momčadi na tablici i zbog toga što bi mogao biti presudan u borbi za naslov prvaka. Ibrahimovićeva ekipa na Velodromeu brani prvo mjesto i prednost dva boda.

"PSG je veoma jak, ali nisu toliko opasni u napadu. Ako ih Bordeaux može pobijediti, može i Marseille", nada se prethodnik Bielse na klupi Marseillea Anigo. Ništa manje važan neće biti susret Monaca i Saint-Etiennea, zelenima je to zadnja prilika da se vrate u utrku za naslov, no morat će svladati sjajno raspoloženog Subašića.

Drugoplasirani Lyon gostuje kod Guingampa i nada se povoljnom ishodu dvaju derbija kako bi se vratio na vrh tablice. Na drugom kraju, Metz "lovi posljednji vlak" za spas. U derbiju začelja ugostit će Toulouse i mora razmišljati samo o pobjedi ukoliko se u sljedećoj sezoni ne želi ponovno naći u drugoligaškom društvu.

S obzirom da je prvak u Italiji poznat već odavno, do kraja sezone najzanimljivija će biti borba za drugo mjesto na koje pretendira čak pet ekipa. Roma, koja trenutno drži tu poziciju, na teškom je iskušenju jer joj u goste dolazi Napoli. Iako su obje momčadi u slaboj formi u zadnje vrijeme, očekuje se dobar nogomet na Olimpicu.

U sjajnom je naletu Lazio koji se gradskom rivalu približio na samo bod manje i jedva čeka novi posrtaj Rome kako bi zasjeo na njeno mjesto. Biancocelesti navijaju za Napoli i moraju slaviti na Sardiniji kako bi došli do cilja. "Juventus je trenutno puno bolji od ostalih, stoga bi završiti sezonu na drugoj poziciji bilo poput osvajanja Scudetta za nas", rekao je kapetan Lazija Mauri.

Zanimljivo bi trebalo biti i u Firenci gdje Mihajlovićeva Sampdoria pokušava nastaviti niz od četiri pobjede u prvenstvu. Brozović i Kovačić bi konačno morali do pobjede na svom terenu protiv već prežaljene Parme, a ni lider ne bi smio kiksati pred svojom publikom protiv Empolija. Talijani će u ovom kolu sve utakmice odigrati u subotu, na dan Uskrsa su na zasluženom odmoru.

Derbi 31. kola engleske Premier lige odigrat će se u subotu između Arsenala i Liverpoola na Emiratesu. Londončani se nalaze u vrhunskoj formi. Upisali su šest uzastopnih pobjeda u Premiershipu, a u posljednjih 16 dvoboja u svim natjecanjima imaju čak 14 pobjeda. S druge strane, Liverpool je seriju od 13 utakmica bez poraza prekinuo u prošlom kolu izgubivši od Manchester Uniteda. Redsi se nalaze u teškoj situaciji jer bi im novim porazom dodatno pobjeglo mjesto koje vodi u Ligu prvaka. Za Liverpool zbog suspenzije sigurno neće nastupiti Martin Škrtel, a zbog ozljede je pod upitnikom i Daniel Sturridge.

Chelsea ima šest bodova i utakmicu više od prvog pratitelja Manchester Cityja. Mourinhova ekipa dočekuje Stoke koji ima dva poraza u nizu, dok Građani gostuju kod Crystal Palacea koji, pak, ima dvije uzastopne pobjede. Manchester United će petu pobjedu u nizu tražiti na domaćem terenu protiv Aston Ville.

Od kad je Andrej Kramarić stigao u Leicester, Lisice u Premiershipu imaju dva remija i šest poraza, a ovog vikenda na domaćem terenu dočekuju West Ham. Jelavićev Hull gostuje kod solidnog Swanseaja, a Kranjčarov QPR kod West Bromwicha.

Poslije reprezentativne stanke na terene se vraćaju i Bundesligaši koji ovoga vikenda igraju samo u subotu i nedjelju. U središtu pažnje bit će, jasno, veliki derbi na Westfalenu gdje će Borussia dočekati prvoplasirani Bayern, a gosti stižu bitno oslabljeni, bez čak tri vrlo važna igrača; Davida Alabe, Francka Riberyja i Arjena Robbena, strijelca 17 pogodaka ove sezone.

Lagan posao trebao bi čekati zato Leverkusen Tina Jedvaja koji će za protivnika imati momčad sa samog dna, Hamburg i Ivicu Olića, dok bi isti slučaj trebao biti i s Wolfsburgom. Ivan Perišić, kojeg proteklih dana hvale čelnici njegovog kluba, na suprotnoj će strani imati posljednji Stuttgart, sastav koji zapravo neće imati što izgubiti.

Zanimljivosti ne bi trebalo nedostajati u dvobojima klubova iz donjeg dijela ljestvice gdje će također biti velika borba za svaki bod. Freiburg će tako snage odmjeriti s Kolnom, a u nedjelju i Hertha s Paderbornom Srđana Lakića. Kolo se zaključuje utakmicom susjeda, šestoplasiranim Augsburgom i petoplasiranim Schalkeom.

Blagdanski vikend u Španjolskoj obilježit će nekoliko zanimljivih dvoboja. Prvenstveno onaj u Valenciji gdje istoimeni domaćin igra protiv Villarreala kojeg je u posljednje vrijeme izneredila Sevilla i unijela malo lošijeg raspoloženja u momčad. Prilika za vraćanje samopouzdanja dolazi u 29. kolu, no problem za goste je što Valencia već neko vrijeme igra sjajno.

Zanimljivo bi trebalo biti i u Sevilli gdje gostuje Athletic Bilbao koji bez obzira na plasman na ljestvici uvijek predstavlja neugodnog protivnika. S tri uzastopne pobjede Sevilla se približila madridskom Atleticu kojeg će pokušati uhvatiti u borbi za četvrto mjesto.

Problema ne bi smjelo biti za Real Madrid protiv Granade kao niti za Atletico Madrid protiv Cordobe. Barcelonu i Luisa Enriquea očekuje zanimljivo gostovanje kod Celte koja je odnijela sva tri boda s gostovanja na Camp Nouu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!