Nogomet

Valencia novi zahtjevan ispit za Real Madrid, Chelsea "gura" Liverpool iz Lige prvaka

Sportnet • petak, 08.05.2015.
Valencia novi zahtjevan ispit za Real Madrid, Chelsea "gura" Liverpool iz Lige prvaka
Foto: EPA

Sve je manje nogometnih vikenda u ovoj sezoni, a svaki sljedeći sve je zanimljiviji. Ovog vikenda posebno zanimljivo bit će u Madridu gdje Kraljevski klub dočekuje Valenciju koja može odlučiti utrku za prvaka...

Njemačko prvenstvo ulazi u završna tri kola, a još je mnogo toga otvoreno. Među otvorenim pitanjima više nije ono o naslovu prvaka, s obzirom da je Bayern nedostižan. Međutim, ranjeni Guardiolini Bavarci opet mogu kombinirati sa sastavom, a na Allianz Arenu dolazi Augsburg u nadi da može do plijena koji bi ga ostavio na poziciji koja vodi u Europsku ligu.

Perišićev Wolfsburg već tri kola ne zna za pobjedu i morat će drugo mjesto čuvati kod Lakićevog Paderborna, koji se nalazi samo bod iznad zone ispadanja, a u Mönchengladbachu se igra dvoboj domaće Borussije i Jedvajevog Bayera koji bi mogao izravno odlučiti o osvajaču trećeg mjesta na tablici.

Derbi začelja na rasporedu je u Hamburgu, gdje će Olićev HSV - bez pomoći ozlijeđenog Iličevića - igrati protiv izravnog konkurenta za ispadanje, Freiburga. Posljednjeplasirani Stuttgart svoj zadnji vlak lovi kod kuće protiv Mainza, a Hannover svoje "crno proljeće" ima šansu napokon prekinuti protiv Werdera. No, momčad iz Bremena treba bodove za Europu.

S obzirom da je Juventus potpuno koncentriran na Ligu prvaka, Cagliari će pokušati iskoristiti takvu situaciju i možda "ugrabiti" koji bod u Torinu. Male su šanse Čopu i društvu da izbjegnu ispadanje, no poticaj im je dala visoka pobjeda protiv Parme. Ovog vikenda se igraju i dva derbija između rimskih i milanskih klubova.

Milan na San Siru dočekuje Romu i mora pokušati pobijediti kako bi barem malo "umirio" navijače razočarane jednom od najgorih sezona u povijesti kluba. Rimljani, pak, žele očuvati drugo mjesto koje napada njihov gradski rival Lazio. Biancocelesti su domaćini Interu u okršaju koji bi mogao ponuditi konačan odgovor na pitanje mogu li Nerazzurri do Europe.

Pošto finale Kupa igraju Juventus i Lazio, i šesto mjesto garantira izlazak u Europu, a za njega se bore četiri momčadi. Sampdoria ga mora obraniti u Udinama, a kiks čekaju Genoa i Torino i upravo će se ta dva kluba sučeliti u zadnjoj utakmici 35. kola. Cesena "lovi posljednji vlak" za spas protiv Sassuola, dok je za Parmu već kasno.

Ostalo je još tri kola do kraja ovosezonskog Premiershipa. Prvak je poznat, a Burnleyu i Kranjčarovom QPR-u su ostale tek teoretske šanse za opstanak. Velika borba za izbjegavanje one treće pozicije koja vodi u niži rang vodi se između čak pet momčadi. Kramarićev Leicester je od sigurnog putnika u Championship s pet pobjeda u posljednjih šest kola skočio na 16. mjesto. Ovaj vikend dočekuju Southampton koji s Tottenhamom vodi mrtvu utrku za posljednje mjesto koje sljedeće sezone vodi u Europu.

Nikica Jelavić, koji se u ponedjeljak vratio na travnjak nakon dva mjeseca izbivanja zbog ozljede, sa svojim Hullom će vrijedne bodove u borbi za opstanak tražiti protiv posljednjeg Burnleya koji remijem može izgubiti i teoretske šanse za opstanak. Momčad s daleko najlošijom formom u Premiershipu, Newcastle (osam uzastopnih poraza) došla je na dva boda od mjesta koje vodi u niži rang. Prekid crne serije tražit će protiv WBA na domaćem terenu.

Derbi kola odigrat će se između prvaka Chelseaja i Liverpoola koji se još nada četvrtoj poziciji i Ligi prvaka. Zanimljivo će biti u dvoboju Crystal Palacea i Manchester Uniteda budući da obje momčadi imaju tri uzastopna poraza, dok će Arsenal nastavak odlične forme tražiti doma protiv Swanseaja.

Derbi 36. kola francuske Ligue 1 odigrat će se u večernjim satima nedjelje na Velodromeu između četvrtog Marseillea i trećeg Monaca. Marseille je dugo vremena pretendirao na naslov prvaka, međutim serija loši rezultata bacila ih je na četvrto mjesto. Ukoliko u nedjelju ne pobjede Subašićev Monaco sljedeće godine gotovo sigurno neće vidjeti Ligu prvaka. Kneževi se s druge strane nalaze u odličnoj formi te za poraz u prvenstvu ne znaju od 8. veljače, odnosno 11 kola.

Vodeći PSG bježi drugoplasiranom Lyonu za tri boda. Ovaj vikend teže će biti Lavovima budući da gostuju kod Caena koji se s još šest klubova bori za opstanak, dok Parižani na domaćem terenu dočekuju sigurni Guingamp i očekuju nastavak serije od šest uzastopnih prvenstvenih pobjeda.

Zanimljiva utakmica odigrat će se između Eviana i Remisa budući da se obje momčadi nalaze u grčevitoj borbi za ostankom u najvišem rangu. Toulouse i Lorient će bodove spasa tražiti protiv Lillea doma, odnosno pretposljednjeg Metza u gostima. St. Etienne mora na domaćem terenu dobiti Nicu kako bi ostao na sigurnoj udaljenosti od Bordeauxa.

Španjolsko prvenstvo ulazi također u samu završnicu i očekuje nas još jedno vrlo važno kolo. Borba Barcelona i Real Madrida za naslov prvaka iz kola u kolo može donijeti preokret, a opet može riješiti pitanje prvaka. Madriđane u 36. kolu tako očekuje još jedan težak protivnik, momčad koju ne zanimaju Realove računice i želi bodove na Santiago Bernabeuu.

U Madrid dolazi Valencia koja može do trećeg mjesta, ali isto tako može pasti i na peto stoga joj je svaki bod vrlo važan. Madriđani su u prošlom kolu imali težak ispit u Sevilli koji su uspješno položili, tako su pomogli i Valenciji, ali i zadržali pritisak nad Barcelonom koja je i dalje na pole-positionu što se tiče utrke za naslovom.

Dok Real Madrid očekuje težak ispit, Barceloni bi trebalo biti nešto lakše. Osim što je kvalitetom dosta ispred Real Sociedada kojeg će ugostiti, raspoloženje je na vrhuncu nakon pobjede protiv Bayerna u polufinalu Lige prvaka. Moyesova momčad tako će imati vrlo male šanse na Camp Nouu. Mandžukićev Atletico ide u goste Levanteu koji se još uvijek nije spasio i nije siguran u ostanak u ligi dok neugodno gostovanje očekuje i Sevillu koja putuje na uvijek težak teren u Vigu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!