Liga prvaka - Final Four, finale, 31.05.2015.
Barcelona
Barcelona 28:23 Telekom Veszprem
Telekom Veszprem

Sigurdsson i Karabatić predvodili Barcelonu do slavlja nad Veszpremom vrijednog samoga trona Europe

Zvonka Keliš • nedjelja, 31.05.2015.
Sigurdsson i Karabatić predvodili Barcelonu do slavlja nad Veszpremom vrijednog samoga trona Europe
Foto: EPA

Finale Lige prvaka za kraj je europske rukometne sezone donijelo veliki dvoboj španjolske Barcelone i mađarskog Veszprema koji su, pak, dan ranije bili bolji od Kielcea, odnosno, Kiela. U uistinu borbenom finalu u Kölnu boljom se nakon zanimljivih 60 minuta igre pokazala Barcelona koja tako ponovno odlazi na europski rukometni tron.

Barcelona - Veszprem 28:23 (14:10)

Finale Lige prvaka
KÖLN - Lanxess Arena, Gledatelja: 19250
Suci: Dinu/Din (Rumunjska)

Barcelona: Perez de Vargas, Šarić (12 obrana); Nöddesbo 3, Tomas 5, Entrerrios 4, Sorhaindo, Sarmiento 1, Arino, Gurbindo 3, Sigurdsson 6, Marquez, Rutenka, Morros, Karabatić 6, Jallouz, Lazarov
Trener: Xavier Pascual

Veszprem: Mikler (2 obrane), Alilović (9 obrana); Gulyas 2, Ivancsik 1, Schuch, Ilić 5, Nilsson 2, Nagy 8, Zeitz, Jamali, Ugalde, Marguč 2, Rodriguez, Terzić, Sulić 2, Lekai 1
Trener: Carlos Ortega

Sedmerci: Barcelona: 1/1; Veszprem: 1/1
Isključenja: Barcelona: 10 min.; Veszprem: 10 min.

Momčadi Barcelone i Veszprema ove se nedjelje poslije podne zakoračile i u posljednji europski susret ove sezone te su u prvoj španjolsko-mađarskom borbi za naslov europskog klupskog prvaka pružile odličan susret na parketu Lanxess Arene u Kölnu. Dan ranije zanimljivo je bilo i u polufinalnim susretima u kojima je Barcelona bila bolja od poljskog Kielcea, a Veszprem je svladao njemački Kiel. Liga prvaka je, pak, zaključena velikom finalnom borbom u koju bolje ulazi Barcelona, a iako se Veszprem trudi pružiti što bolji otpor te uhvatiti priključak, Španjolci sigurno koračaju prema novom, devetom naslovu europskog prvaka.

Finalni susret najelitnijeg europskog klupskog rukometnog natjecanja otvara najbolji strijelac Lige prvaka, Momir Ilić da bi na suprotnoj strani odgovorio najbolji rukometaš svijeta Nikola Karabatić. Borbeno je, uz čvrste i agresivne obrane, te igru pogodak za pogodak bilo u narednim trenucima, siguran je tada i hrvatski vratar Mirko Alilović koji je priliku dobio od prve minute, no španjolska momčad ubacuje potom u brzinu više te se počinje polako, ali sigurno odvajati od svog suparnika.

Sulić u najboljoj sedmorci Lige prvaka

Uoči samog završnog turnira Lige prvaka Europska rukometna federacija objavila je i najbolju sedmorku Lige prvaka za tekuću sezonu, ali i obznanila najboljeg trenera, kao i mladog te obrambenog igrača. Najboljim vratarom proglašen je Roland Mikler, najbolje lijevo krilo jest Uwe Gensheimer, a najbolje desno krilo Victor Tomas. Najbolji lijevi vanjski jest Nikola Karabatić, ujedno i najkorisniji igrač završnog turnira Lige prvaka, najbolji srednji vanjski Mikkel Hansen, a najbolji desni vanjski Kiril Lazarov. Najboljim kružnim napadačem proglašen je Renato Sulić, dok je najbolji obrambeni igrač Rene Toft Hansen. Za najboljeg mladog igrača izabran jer Alex Dujšebajev, a za najboljeg trenera Talant Dujšebajev.

Odlazi tako Barcelona predvođena kapetanom Victorom Tomasom na 5:3. Međutim, nije Veszprem posustao u svom ritmu te je vrlo brzo stigao na minus jedan, a nakon novog odvajanja Barcelone, ni minuta predaha Mađarima ne pomaže kako bi sustigli svog protivnika. Punih pet minuta tako Veszprem biva bez pogotka da bi se potom ukazao Laszlo Nagy, a pridružio mu se Gašper Marguč za 8:9. Do odlaska na odmor razbranjuje se Danijel Šarić, dok Daniel Sarmiento i Karabatić predvode moćne Katalonce do 14:10.

Uvodne minute nastavka u potpunosti su pripale Barceloni koja se odvaja i na pet pogodaka prednosti (16:11), no Ortegina momčad i dalje se trudi kako bi smanjila svoj zaostatak. Pokušava stoga ubrzo potom Veszpremov trener s promjenom na vratima te priliku ponovno dobiva Alilović što se kasnije pokazuje vrlo dobrim rješenjem. Uslijedila je potom do sredine drugoga poluvremena mađarska serija pogodaka, Barcelona punih sedam minuta biva bez pogotka, a iako Veszprem, uz lijepu podršku svojih navijača u Kölnu, stiže na 17:19, napad za minus jedan nikako ne uspijeva iskoristiti te čini nekoliko pogrešaka zaredom.

Razbudila se tada, međutim, Barcelona, prekinula je svoj post od pogodaka, a iako se među vratnicama kao siguran pokazuje Alilović, Gudjon Valur Sigurdsson zajedno sa svojim suigračima predvodi Barcelonu do novih +4 (21:17). Nije trebalo dugo da se Španjolci odvoje i na +6 (27:21) stoga potom mirno privode susret kraju. Do devetog naslova europskog klupskog prvaka Barcelona dolazi slavljem 28:23 nad Veszpremom.

Najefikasniji u redovima pobjednika bili su Nikola Karabatić i Gudjon Valur Sigurdsson s po šest postignutih pogodaka, pet je dodao Victor Tomas, Danijel Šarić sakupio je 12 obrana, dok je najbolji kod Veszprema bio Laszlo Nagy s osam golova, pet je zabio Momir Ilić, Renato Sulić dodao je njih dva, Mirko Alilović sakupio je devet obrana, a Roland Mikler dvije.

Liga prvaka - Final Four

finale

Barcelona28:23Telekom Veszprem

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.06.2015. u 11:36
    Normalno da je Duvnjak nazadovao kad su ga forsirali 75% vremena u ovoj sezoni na lijevom vanjskom što je glupost, ali imaju previše srednjaka u ekipi Lauge, Canelass, Palmarsson i Dule i samo jednog recimo lijevog vanjskog u Jichi i onda mora Dule igrati na LV jer nema tko.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.05.2015. u 22:08
    Bome Karabatić je stroj. voljeli ga mi ili ne.. i bome Sigurdson! Kiel loš i Duvnjak kao da je nazadovao. ne sviđa mi se.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.05.2015. u 22:00
    Dok Karabatić igra, protivnici imaju vrlo malo šanse...
    Obrisan korisnik
  • sportoz31.05.2015. u 20:34
    Od igrača Barcelone, ni suci nisu bili loši. Kad god je zapelo izvukli su stvar... :D
    sportoz