Nogomet

Dva derbija u Italiji, lider gostuje u Napulju, Juventus dolazi na San Siro

Branimir Korać • petak, 16.10.2015.
Dva derbija u Italiji, lider gostuje u Napulju, Juventus dolazi na San Siro
Foto: EPA

Zanimljiv nogometni vikend je ispred nas, a posebnu pozornost bude dvoboji u Italiji gdje Fiorentina ide u goste Napoliju, a Juventus Interu...

U novom kolu Bundeslige Bayern će pokušati poboljšati rekord kojeg je postavio, ubilježio je najbolji start dosad s osam uzastopnih pobjeda. Na putu prema devetom slavlju u prvenstvu ove sezone stoji mu Werder, a Bavarci vjeruju u nove bodove iako su bez Riberyja, Götzea, Badstubera i Benatije, dok je Robbenov nastup još upitan.

"Drago nam je svima što smo se vratili u klub nakon reprezentativnih obaveza. Želimo nastaviti tamo gdje smo stali. U Bremenu smo imali odlične rezultate u zadnje vrijeme, tako da i sada planiramo poboljšati rekordni start", kazao je Neuer. Prvi pratitelj Bayerna nastupa prvi, u petak navečer dortmundska Borussia ide na noge Mainzu s nadom da će smanjiti zaostatak za vodećom ekipom.

Vrlo zanimljivo trebalo bi biti na Veltins Areni gdje se susreću treća i četvrta momčad lige. Schalke ugošćuje Herthu koja pobjedom može preskočiti subotnjeg protivnika. Olić i Iličević su u akciji protiv Krešića i Jedvaja, no pitanje je hoće li netko od hrvatskih igrača nastupiti. Kolo zatvaraju Stuttgart i Ingolstadt, a domaćin pod hitno mora početi skupljati bodove.

Najzanimljivija utakmica 10. kola francuske Ligue 1 odigrat će se u petak (16. listopada) između Monaca i Lyona u Kneževini. Drugoplasirana i trećeplasirana momčad iz prošle sezone u novoj igraju prilično promjenjivo. Domaćin Monaco nalazi se na 10., a Lyon na 6. mjestu ljestvice. Također, obje momčadi nisu upisale pobjedu u grupnoj fazi europskih natjecanja. Subašićev i Pašalićev Monaco primio je devet pogodaka u posljednja četiri prvenstvena dvoboja, dok Lyon traži nastavak pozitivne serije nakon pobjede nad Reimsom u prošlom kolu.

Vodeća momčad prvenstva PSG gostuje kod 13. Bastije, momčadi koja je dobro ušla u sezonu, ali je u posljednjih 6. kola upisala jednu pobjedu i čak pet poraza. S druge strane, Parižani imaju tri uzastopne pobjede, a ove sezone još ne znaju za poraz u niti jednom natjecanju.

Uvjerljivo najveće iznenađenje prvenstva je novi prvoligaš Angers, koji se nakon devet kola nalazi na 2. mjestu. U 10. gostuju kod Toulousea koji igra jako loše i trenutno se nalazi na 17. mjestu. Nakon pobjede u prvom kolu, Touloužani su upisali pet remija i tri poraza i cilj im je udaljiti se od zone ispadanja.

Najveći fokus u 9. kolu engleske lige zasigurno će biti usmjeren na White Hart Lane na kojem Tottenham dočekuje Liverpool. Osim što se radi o derbiju kola, radi se o prvoj utakmici Jürgena Kloppa na klupi Redsa. Klopp u svojem debitantskom meču ima velikih problema s ozljedama. Nedostaju mu Philippe Coutinho, Jordan Henderson,Firmino i Dejan Lovren. Osim toga, Tottenham, koji ima bod više od Liverpoola, nastojat će prekinuti crnu seriju protiv Redsa od pet uzastopnih poraza i gol razliku 4:18.

Lagano sigurno neće biti ni Manchester Unitedu koji gostuje kod zahuktalog Evertona, pogotovo nakon što su u prošlom kolu Crveni Vragovi pretrpjeli težak 3:0 poraz na gostovanju kod Arsenala. Vodeći Manchester City učvršćivanje vodeće pozicije tražit će na domaćem terenu protiv Bournemoutha.

Bilićev West Ham ne zna za poraz već pet kola, no ovog vikenda gostuje kod odličnog Crystal Palacea koji nakon osam kola drži 4. mjesto s tri boda zaostatka za vodećim Građanima. Chelsea se opasno približio zoni ispadanja, a ovog vikenda dočekuju 18. Aston Villu koja ima četiri poraza u nizu.

Nakon neočekivanog raspleta sedmog kola Primere u kojem su redom kiksale momčadi s vrha ljestvice, u osmom kolu pokušat će doći do iskupljenja. Onog pravog velikog derbija u ovom kolu nema, a ljestvica sugerira kako bi najzanimljivije moglo biti u dvoboju između lidera Villarreala i trećeplasirane Celte, ugodnih iznenađenja s početka sezone.

Iako je Villarreal u prošlom kolu poražen od Levantea, ostao je na vrhu s bodom prednosti nad prvom pratnjom koja također nije drastično bolje prošla. Real Madrid drži drugu poziciju i nakon gradskog derbija protiv Atletica pokušat će doći do pobjede u susretu s Levanteom. Učinit će to bez Luke Modrića koji je zaradio ozljedu u susretu protiv Bugarske.

Pobjedu pod svaku cijenu tražit će i Barcelona koja je u zadnja tri kola uzela samo tri boda i dok na svom travnjaku bilježi pobjede, u gostima ima problema. Dobra vijest za nju je da ponovno igra na Camp Nouu gdje će tražiti bodove protiv Rayo Vallecana. Zanimljivo bi trebalo biti u San Sebastianu gdje u baskijskom derbiju Real Sociedad dočekuje Athletic Bilbao.

U talijanskoj Serie A posebno zanimljivo bit će u ponedjeljak kada su na rasporedu dva velika derbija. Onaj u ovom trenutku jači gledajući formu momčadi, odigrat će se u Napulju gdje Strinićev Napoli dočekuje Fiorentinu za koju će od prve minute zaigrati Milan Badelj i Nikola Kalinić, sudeći prema najavama. Očekuje se dobar dvoboj, dvije momčadi koje igraju dobar nogomet i ne bi bilo nikakvo iznenađenje da u ovom susretu gledamo pravu golijadu.

Druga utakmica koja budi pozornost je ona u Milanu gdje Inter dočekuje Juventus. Inter je nakon odličnog početka sezone upisao dva susreta bez pobjede, a s druge strane Juventus se još uvijek traži i želi se pomaknuti s poražavajućeg 12. mjesta na ljestvici.

Tek jednu poziciju iznad njega je Milan koji će u drugom torinsko-milanskom dvoboju u subotu gostovati kod Torina. U subotu će u akciji biti i Roma koja ide po tri boda na svom travnjaku protiv Empolija, a zanimljiv dvoboj odigrat će i Sassuolo i Lazio.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!