Nogomet

Utakmica za pamćenje u BayAreni; Rakitić torpedirao BATE

Nikola Raič • utorak, 20.10.2015.
Utakmica za pamćenje u BayAreni; Rakitić torpedirao BATE
Foto: EPA

Bayer i Roma odigrali su utakmicu sezone i podijelili bodove. Arsenal do tri boda nade protiv Bayerna, Rakitić zabio oba pogotka u pobjedi Barcelone 2:0.

Skupina F

Arsenal – Bayern 2:0

Arsenal je uspio pobijediti Bayern i vratiti se utrku s Olympiakosom i Dinamom za drugo mjesto u skupini F. Iako je Bayern u svom stilu dominirao veći dio utakmice, Arsenal je postizao pogotke i osvoji tri važna boda.

Arsenal se nakon dva odigrana kola našao u nezavidnoj poziciji na posljednjem mjestu skupine F bez bodova. Od sezone 2003./2004. 68 momčadi je nakon dva kola bilo bez bodova, samo ih je šest prošlo skupine. Kad pomislite da ne može gore, u goste vam dolazi momčad koja ima niz od 12 uzastopnih pobjeda. Arsene Wenger svjestan je težine zadatka koja je pred njegovom momčadi, ali vjeruje svojoj momčadi:“Već smo igrali protiv velikih Bayernovih momčadi, koje su bile jednako dobre kao i ova s kojom igramo danas i pobjeđivali smo ih.“ Arsenal po važnu pobjedu kreće bez ozlijeđenih: Welbecka, Rosickog i Wilshirea.

Gosti dolaze praktički bez imperativa, na krilima sjajnih nastupa ove sezone mogu igrati opuštenu utakmicu, ali Guardiola ni ne pomišlja na takvo nešto: “Oni su u prednosti zbog situacije u kojoj se nalaze zato što moraju pobijediti. Ne mogu zamisliti da se neće boriti svih 90 minuta. Mi moramo biti pametni i kontrolirati utakmicu.“ Nažalost navijača, kod Bayerna je situacija s ozlijeđenim igračima još gora, tako će i večeras nedostajati: Rode, Ribery, Robben, Badstuber, Benatia i Gotze.

Prvih 45 minuta gledamo klasičnu predstavu Bayerna s dominacijom u posjedu, dok Arsenal prijeti iz protuudara. Poluvrijeme je prošlo u znaku dva sjajna vratara. Manuel Neuer i Peter Cech. Prilike su redali i s jedne i s druge strane, ali obojica su ostali netaknutih mreža. Pokušavali su redom Ozil, Thiago, Vidal, Walcott i Costa, no nitko nije uspio zatresti mrežu.

Bayern je u drugom dijelu još uvjerljivije zavladao terenom. Uslijed dominacije Bayerna, prilike su promašivali Costa, Muller i Lewandowski. S druge strane, Arsenal je u prvom ozbiljnijem pokušaju došao do vodstva. Cazorla je nabacio iz slobodnog udarca, Neuer je „zaplivao“, a najbolje se u gužvi snašao Giroud koji zabija u praznu mrežu za 1:0. Do kraja utakmice Arsenal je i povisio svoje vodstvo. Strijelac za konačnih 2:0 bio je Ozil.

Skupina E

BATE – Barcelona 0:2

Cijelo prvo poluvrijeme Barcelona je lomila otpor domaćina, na kraju ga je slomio Ivan Rakitić s dva briljantna pogotka.

BATE je u petak osvojio 10. uzastopni naslov i rasterećeni dočekuju Barcelonu. Trener BATE-a Aleksandr Jermakovič je izjavio kako ovaj puta neće opterećivati svoje igrače s previše taktičkih informacija, jer su prošli susretima protiv Barcelone, s takvim pristupom, dobili devet pogodaka. Jermakovič je i izrazio žaljenje što ne može računati na važne igrače Hleba, Rodionova, Dubaru i Žavnerčika.

Luisu Enriqueu također nedostaju važni igrači, Messi, Iniesta i Rafinha i zbog toga s oprezom najavljuje utakmicu s višestrukim prvacima Bjelorusije: “U ovakvim utakmicama nema favorita. Ne očekujemo laganu utakmicu, pogledajte samo predstavu BATE-a u prvom dijelu protiv Rome, to je bilo impresivno.“

Opušteni BATE bez previše taktičkih zadaća poslužio se onom najčešće korištenom taktikom protiv Barcelone, klasičnim „bunkerom“. I prvih 45 minuta je to funkcioniralo, Barcelonini igrači nisu uspjeli pronaći put do mreže što zbog nepreciznosti što zbog dobre večeri raspoloženog Černika.

Ipak, u drugom dijelu stvari sjedaju na svoje mjesto. Barcelona je povela već u 48. minuti pogotkom našeg Ivana Rakitića. Rakitić je savršenim udarcem sa 16 metara svladao Černika za 0:1. 15-ak minuta kasnije, Neymar ponovno poslužuje našeg Rakitića koji u maniri najboljeg golgetera lagano prebacuje Černika za svoj drugi pogodak.

Bayer – Roma 4:4

Zabiješ četiri pogotka ne pobijediš, primiš četiri pogotka ne izgubiš. Kakvu su nam predstavu danas priredili Bayer i Roma, zaista bi bilo šteta da je jedna momčad ostala poražena. 4:4 u spektaklu na BayAreni.

Roger Schmidt od dva dvoboja s Romom očekuje veliki korak prema prolasku skupine: “Treba nam pobjeda i tako ćemo igrati.“ Schmidt kao problem svoje momčadi ističe problem u realizaciji, a uzrok tome je i izostanak Kiesslinga, uz njega nema ni Bendera.

Roma nije otvorila Ligu prvaka ove sezone kako je zamislila i na posljednjem mjestu skupine očekuju dvostruki dvoboj s Bayerom. Rudi Garcia: “Leverkusen je vrlo dobra momčad, ako ne ostvarimo dobar rezultat u ove dvije utakmice jako, jako teško ćemo proći skupinu. Moramo dati sve od sebe.“ Rudi Garcia za večerašnji susret ne može računati na kapetana Tottija i Keitu.

Leverkusen je već u četvrtoj minuti poveo i krenuo prema ispunjavanju planova svog trenera. Rukom je u 16-ercu igrao Torosidis, sudac je to okarakterizirao kaznenim udarcem, a s bijele točke siguran je bio Chicharito. Iako nakon primljenog pogotka Roma preuzima posjed, Leverkusen povećava svoju prednost. Calhanoglu lijepo proigrava Chicharita koji iz drugog pokušaja savladava Szczesnya za 2:0.

Utakmica se nastavlja u odličnom ritmu, već 10 minuta nakon Chicharitovog pogotka Roma smanjuje prednost Bayera. Nakon ubacivanja iz kuta, obrana Bayera loše reagira, Manolas glavom prebacuje do De Rossija koji zabija za 2:1. Romina dobra igra donosi i izjednačenje, u 38. minuti strijelac je ponovno De Rossi, a u ulozi asistenta ovoga puta je Pjanić.

Roma je silovito krenula u drugi dio i kompletirala preokret u 55. minuti. Mali princ još jednom je demonstrirao kakav je izvođač slobodnih udaraca. Lansirao je Pjanić projektil s nešto više od 20 metara u rašlje nemoćnog Lena. 15 minuta prije kraja susreta Roma odlazi na dva pogotka prednosti, četvrti Romin, a svoj prvi danas zabija Iago Falque. Sjajno je kontru povukao Gervinho i odlično dodao Falqueu koji mirno trese mrežu.

Leverkusen u stilu sa starim nogometnim poslovicama ne odustaje i vraća se u utakmicu. Pet minuta prije kraja Kevin Kampl zabija prekrasan pogodak za 3:4, a samo dvije minute kasnije Mehmedi zabija za nevjerojatnih 4:4.

Liga prvaka, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

BATE Borisov0:2Barcelona
Bayer Leverkusen4:4Roma
1Barcelona 514:3+1113
2Bayer Leverkusen 512:11+15
3Roma 511:16-55
4BATE Borisov 55:12-74

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.10.2015. u 15:13
    Raketa svaka čast, ne znaš koji je gol bolji :).
    Obrisan korisnik
  • j.s.veron21.10.2015. u 12:17
    Smješni ste za Raketu sa spikom e da tako igra u repki,dok je Bilić sa žutim vodio repku raketa je još bio mlad neafirmiran igrač a kada je postao top igrač tko je vodio repku sve ? Tako da su smješne usporedbe pogotovu u Barceloni gdje je uigran sa momčadi.
    j.s.veron
  • Obrisan korisnik21.10.2015. u 09:53
    za reprezentaciju redovito puca 10-ak metara preko gola
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.10.2015. u 09:38
    proradio je El Cohete
    Obrisan korisnik
  • qvestor21.10.2015. u 08:06
    bravo za Raketu još kad bi tako zabijao i reprezentaciju bilo bi super
    qvestor