Vodeni sportovi

Matea Samardžić: "Niti sama nisam očekivala ovakve rezultate, trener je vjerovao u mene"

Razgovarao:Branimir Korać • ponedjeljak, 11.04.2016.
Matea Samardžić: "Niti sama nisam očekivala ovakve rezultate, trener je vjerovao u mene"

Matea Samardžić predstavljat će Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Riju. 21-godišnja Splićanka još krajem veljače isplivala je olimpijsku normu na 200 leđno i postala prva hrvatska plivačica koja je osigurala nastup na ovim Olimpijskim igrama...

Kada je krajem veljače na Prvenstvu Hrvatske u Splitu isplivala 2:09.73 na 200 leđno, Matea Samardžić iznenadila je hrvatsku javnost. Riječ je o vrhunskom rezultatu, ispunjenoj A normi i novom hrvatskom rekordu s kojim je skinula rezultat Sanje Jovanović koja je bila nedodirljiva u leđnom plivanju u Hrvatskoj.

No pojavila se plivačica koja puno obećava, ima veliki potencijal i uz rad u vrhunskim uvjetima na sveučilištu u SAD-u može donijeti puno dobrih vijesti za hrvatsko plivanje.

Odlazak u SAD bio je velika i važna odluka, kako je uopće doslo do toga?

"Krajem srednjošnjoškog obrazovanja počela sam razmišljati o odlasku u SAD. Nisam baš u potpunosti bila sigurna u odlazak, međutim, prijatelj i bivši plivač Lovre Bilonić mi se javio i pitao me želim li doći na njegov fakultet. Objasnio mi je da trener, Mohamed Abdelaal, stvarno radi dobro i da trebaju leđašicu u timu", objašnjava Matea u razgovoru za Sportnet.

Po pitanju samih uvjeta rada i kvalitete treninga zasigurno je nepotrebno previše razglabati. Što sve u SAD-u možeš dobiti, a u Hrvatskoj nema kada je u pitanju kvaliteta rada?

"Uvjeti su bolji jer SAD omogućuje da osoba završi fakultet dok ujedno može i nastaviti sa sportom. Prednosti u SAD-u su: bolja organizacija, velika konkurencija među plivačima i timski rad. Nema nekog prenemaganja na treninzima i svatko zna što treba raditi i što se od njega ili nje očekuje. Također, uvijek je lakše kad treninge odrađujete s timom. Teški setovi brže prolaze."

Rad s jednim od najboljih američkih trenera

Lovre Bilonić također je ostvario veliki napredak odlaskom u SAD gdje je prije četiri godine bio blizu norme za odlazak na Olimpijske igre u Londonu. Njemu je za to nedostajalo tek 40 stotinki, a za napredak je zaslužan današnji Matejin trener Mohamed Abdelaal.

"Trenutni Matein trener je jedan od najboljih trenera u New Jerseyu i SAD-u općenito. I sam sam imao čast da budem njegov plivač četiri godine i zbog toga mi je posebno drago da je uspio odvesti Mateu na OI. Kao trener, Mohamed voli držati duge aerobne treninge u početku sezone (dnevno se ispliva i do 14 kilometara). Nakon toga, okreće se stilskim detaljima i dizanju izdržljivosti plivajući primarni stil. Kod Mateje se fenomenalno vidi njegov rukopis. Ona je trenutno najtalentiraniji hrvatski plivač i Mohamed iz nje izvlači ono najbolje. Nemam sumnje da će Matea iznenaditi sve i u Riju nas učiniti ponosnima."

Što se tiče uvjeta rada i sam je iskusio kolika je razlika između Hrvatske i SAD-a...

"Najveća prednost koju SAD pruža je mentalitet rada. Sva sveučilišta imaju svoje kampuse (studentski grad) u kojima možeš pronaći apsolutno sve potrebno, od infrastrukture do osobnih akademskih savjetnika. Nadalje, dok je u Hrvatskoj plivanje individualan sport, u SAD-u se puno više pozornosti stavlja na timski uspjeh ekipe. Naravno, pojedinačna dostignuća se nagrade, ali timski plasman je puno prestižniji. Zbog toga, rutina treninga je puno zahtjevnija i rigoroznija, jer više ne plivaš za sebe i osobni uspjeh, nego za cijeli tim."

Sami rezultati pokazuju veliki napredak, jesu li oni u granicama očekivanih ili se očekivao sporiji ili brži napredak?

"Kada sam odlazila u SAD stvarno nisam očekivala ove rezultate i ovoliki napredak. Trener Mohamed je taj koji je vjerovao u mene i gurao me naprijed. Mislim da još nisam svjesna da stvarno idem u Rio."

Norma za Rio je ispunjena, koliko to mijenja i što sve mijenja u načinu priprema za ovo ljeto?

"Mislim da to ništa ne mijenja. Trener je od početka planirao godinu kao da već idem na Olimpijske. On je od početka očekivao da ću ja ispuniti normu. Sada nastavljam s radom do Rija."

Koja je želja u Riju, konkurencija će biti paklena, koji su realni dometi?

"Konkurencija je stvarno velika. Prema trenutnim rezultatima mislim da bi bila moguća polufinala."

U hrvatskom plivanju i sportu općenito financije su glavni problem, a samim time i nedostatak nekih za trening potrebnih stvari. U SAD-u se to dosta kompenzira kroz sveučilišni sustav kroz koji prolaze i najbolji američki plivači.

"Mislim da financije nisu razlog za nerad. Ima sportaša koji su bili uspješni i koji su radili u svakakvim uvjetima. Moj trener uvijek kaže da nema isprika te da iz svakog treninga moramo izvući nešto što će nas učiniti boljima."

Lovre Bilonić slaže se s Matejinim razmišljanjem.

"Po mom mišljenju, financije su jedan od manjih problema hrvatskog plivanja. Svakodnevni rad i motiviranost ne koštaju niti kune, iako naravno, dostupnost infrastrukure igra veliku ulogu. Puno veći problem hrvatskog plivanja je nedostatak vizije. Puno velikih talenata je izgubljeno kroz generacije na prijelazu iz mlađih kategorija u seniore. Zbog nekog razloga, kod nas se puno forsira sprint plivanje, iako OI imaju samo jednu 50m sprint disciplinu. S druge strane, timovi u SAD-u imaju po tri-četiri trenera. Svaki trener je zadužen za jednu grupu plivača (sprinteri, dugoprugaši, prsaši/leđaši...) i time svaka grupa dobija direktno mišljenje trenera i njegovu pozornost. Ogromna prednost SAD-a je to što timskim plivačima su dostupne usluge fizioterapeuta, sportskih doktora i slično nakon svakog treninga. Time se rizik od ozljede dovodi na minimum i smanji se umor uoči sljedećeg treninga."

Usklađivanje studija i treninga u takvom sustavu zasigurno je lakše jer postoje kvalitetno napravljeni programi. Kako izgleda dan studenta sportaša?

"Svakako je bolje organiziran sustav. Moj dan počinje s jutarnjim treningom u 6. Nakon treninga, imam predavanja. Poslije skuham ručak, te se spremam za popodnevni trening. Dođem doma oko 7, skuham večeru i onda učim ako imam ispit. "

Što se promijenilo u samom treningu odlaskom iz Splita u SAD? Koliko se razlikuju sami treninzi po pitanju taktike, izdržljivosti, tehnike...?

"U SAD-u nema zabušavanja jer, ne samo trener, već i tim očekuje od tebe da radiš ono što trebaš. Treninzi su duži i iscrpljujući."

Koliko na tebe utječe plivanje pokraj bržih plivačica, držiš li se dogovorene taktike ili ona u bazenu jednostavno ne vrijedi?

"Plivanje pokraj bržih plivačica svakako me povuče i učini boljom. Natjecanje među plivačicama na treningu je potrebno da guramo naše granice. Kada misliš da ne možeš više, druga osoba te uvijek gura da završiš set. Zbog toga mislim da timski rad stvarno može pomoći u treniranju."

U vrhunskom sportu osim fizičke i tehničke pripreme važna je i psihološka. Kako se pripremaš za samo natjecanje?

"Ja ne volim puno razmišljati o utrkama. Znam da sam jako i naporno trenirala cijelu godinu i uvijek dajem sve od sebe. Nekada to ispadne dobro i isplivam najbolje rezultate, a nekada ne."

Danas je u vrhunskom sportu prisutan problem dopinga, sportaši moraju biti upućeni u sva pravila koja nameće WADA, kako se nosiš s tim? Razni dodaci prehrani dostupni su na sve strane, da bi se mogao baviti vrhunskim sportom moraš praktički biti i nutricionist dobro upućen u sve zabrane i sastojke u hrani.

"Osobno, nisam neki ljubitelj suplemenata iako znam da vrhunski sport zahtjeva puno i da je naše tijelo pod velikim naporima.S trenerom sam pričala i počela sam prije treninga piti samo aminokiseline. Uz to, pijem multivitamine i željezo."

Koliko su česta testiranja studenata sportaša?

"Ima dosta testiranja. Moju prvu godinu u SAD-u bila sam testirana tri puta samo u prvom semestru. Testiranja su nasumična i sve ovisi o tome koga izvuku."

Za kraj malo o hrvatskom plivanju, dugo se čekaju vrhunski rezultati na velikoj sceni, ali dolazi nova generacija koja obećava. Može li se očekivati kroz nekoliko godina eksplozija pojedinih plivača koji bi uhvatili korak s europskim vrhom?

"Mislim da Hrvatska stvarno ima puno talenta i prostora za napredak u plivanju. Bitno je samo da plivači nastave s konstantnim radom i da ne odustaju."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.04.2016. u 09:46
    Puno sreće na OI Matea!
    Obrisan korisnik