Nogomet

Francuska treći put u povijesti ugošćuje europsku nogometnu elitu

Piše:Mihaela Bradovski • četvrtak, 21.04.2016.
Francuska treći put u povijesti ugošćuje europsku nogometnu elitu
Foto: Getty

Sportsko ljeto otvorit će 10. lipnja najbolji europski nogometaši. U godini velikih sportskih uzbuđenja, a prije Olimpijskih igara u Riju, u Francuskoj se održava Europsko prvenstvo u nogometu. Dio te smotre bit će i Hrvatska...

Od 10. lipnja do 10. srpnja pozornost ne samo europske nogometne javnosti bit će usmjerena prema Francuskoj. U spomenutom razdoblju 24 reprezentacije tražiti će put do Saint-Denisa gdje će posljednjeg dana Europskog prvenstva, s početkom u 21 sat na rasporedu biti finalni dvoboj.

28. svibnja 2010. godine Francuska je dobila povjerenje Uefe i organizaciju svoje treće završnice europskih prvenstava našavši se tako ispred Italije koja je u cijelu priču ušla kao autsajdera i ispali u prvom krugu glasovanja te Turske koju je u finalnom glasovanju dobila sa 7:6.

Turci su bili vrlo nezadovoljni takvim ishodom, posebno pričama kako su riskantna opcija. "Vrlo smo razočarani. Ovo nam je treća kandidatura i ponovno nam nije pružena prilika. Nikakvu utjehu ne predstavlja činjenica da smo izgubili samo s jednim glasom razlike. Izgubiti nije problem, ali smeta nas ponižavajuća priča kako smo riskantna opcija i da nismo sposobni ugostiti tako veliki turnir. Ne razumijem zašto bi Francuska bila sigurna opcija od nas", govorio je tada Orhan Gorbon, prvi čovjek organizacijskog odbora turske kandidature.

U tih šest godina politička i sigurnosna situacija naveliko se promijenila i u aktualnom trenutku veliko natjecanje poput Eura bio bi ogroman rizik, no sada, zbog novih terorističkih prijetnji, strahuju i Francuzi. Ipak, ne treba sumnjati kako će neviđene mjere sigurnosti popratiti samu smotru i da će se reagirati na svaku i najmanju potencijalnu opasnost.

Odluka o organizaciji Europskog prvenstva 2016. godine donesena je u jeku globalne ekonomske krize i kandidatura Francuske s podijeljenim je mišljenjima dočekana u javnosti. Vlada Nicolasa Sarkozyja položila je jamstvo u visini od milijardu i pol eura kako bi se projekt uspješno dovršio te gradovi i stadioni spremno dočekali reprezentacije i navijače. Nisu svi bili za to, čak niti francuska politička scena nije u potpunosti podržala kandidaturu, ali, reći će mnogi, uz pomoć Michela Platinija kao predsjednika Uefe, kandidatura je prošla.

Već tada bilo je jasno kako nas očekuje najmasovnije Europsko prvenstvo u povijesti. UEFA je ranije donijela odluku kako će na ovom EP-u nastupiti čak 24 reprezentacije, osam više nego što ih je bilo na posljednjim europskim prvenstvima. Turcima je malo značila uloga favorita i žestoka kampanja, Platinijeva Francuska postala je prva država koja je dobila tri puta povjerenje Uefe.

Na dosadašnje dvije završnice, Francuska ugostila ukupno tek 12 reprezentacija

Prvo Europsko prvenstvo održano je 1960. godine, a njegova završnica odigrana je u upravo u Francuskoj. Na nju su se plasirale četiri reprezentacije, a zanimljivo je da od te četiri sudionice danas postoji još samo domaćin Francuska. Jugoslavija, Sovjetski Savez i Čehoslovačka raspali su se na više država.

Utakmice su odigrane na Parku prinčeva i Velodromu u Marseilleu, a prvu titulu prvaka Europe odnijela je reprezentacija Sovjetskog Saveza. Sovjeti su u polufinalu svladali Čehoslovačku s 3:0 uz dva pogotka Valentina Ivanova i jedan Viktora Ponedelnika te su u finalu igrali protiv Jugoslavije koja je s 5:4 nadjačala Francusku uz dva pogotka Dražana Jerkovića te po jedan Milana Galića, Ante Žanetića i Tomislava Kneza.

Finalni dvoboj odlučen je u produžetku pogotkom Ponedelnika u 113. minuti. Jugoslavija je povela preko Galića u završnici prvog poluvremena, no poravnanje je stiglo na startu drugog dijela preko Slave Metrevelija.

Inače, u kvalifikacije za to Europsko prvenstvo, tada još zvano i Europski kup nacija, ušlo je 17 reprezentacija, a među njima, između ostalih, nije bilo Zapadne Njemačke, Italije, Engleske, Nizozemske...

Što Francuska nije uspjela napraviti 1960. godine, napravila je 24 godine kasnije. Druga završnica kontinentalnog natjecanja koja joj je pripala ovoga joj je puta i donijela trijumf.

Najveće zasluge za titulu prvaka nosi Michel Platini koji je bio najbolji igrač Prvenstva, prvi strijelac s devet pogodaka i neupitni lider Francuske u to vrijeme.

Pariz, Marseille, Lyon, St. Etienne, Lens, Nantes i Strasbourg bili su gradovi domaćini, a finale je ponovno odigrano na Parku prinčeva na kojem su domaći ljubimci svladali Španjolce. Za konačnih 2:0 zabili su Platini i Bruno Bellone, a Platini je u svih pet utakmica bio među strijelcima. Najraspoloženiji bio je u skupini protiv Jugoslavije kada je postigao hat-trick u pobjedi 3:2.

Koliko je dominirao Prvenstvom, najbolje svjedoči podatak da nitko nije toliko uvjerljivo osvojio titulu najboljeg strijelca s obzirom da je drugoplasirani Danac Frank Arnesen postigao tek tri pogotka. Platini će ostati upisan i kao strijelac najbržeg pogotka na tom Euru, u trećoj minuti u susretu s Belgijom.

Treće Prvenstvo nikad masovnije

Eksperiment Uefe s 24 reprezentacije na završnici dogodit će se u Francuskoj pred kojom je veliki ispit, a pred nove promjene koje nas očekuje za četiri godine. Ovo Europsko prvenstvo ujedno će pokazati što se dobiva s proširenjem broja reprezentacija na završnici, koliko je to ispravna odluka i hoće li zbog povećanja patiti kvaliteta.

Naravno, teško je u ovom trenutku reći da će uvrštavanjem još osam reprezentacija ona biti u opadanju, nije riječ o reprezentacijama iz donjeg doma europskog nogometa već su i kvalifikacije pokazale kako je sve više onih konkurentnih koji se mogu nositi s velikima. Hrvatska, kao dio tog društva čestih sudionika završnica velikih natjecanja, neće propustiti niti ovogodišnje, u zemlji svog najvećeg uspjeha.

Čak pet reprezentacija debitirat će na završnici i to su Albanija, Island, Sjeverna Irska, Slovačka i Wales. Svaka od ovih nacija posebno emotivno dočekala je prolazak na završnicu i sigurno će svakom biti iznimno težak protivnik. Među reprezentacijama na pojedinim kontinentima nepoznanica nema, svi znaju sve o svima, pa tako i oni koji nisu česti sudionici velikih natjecanja, uostalom, susretali su se s većinom reprezentacija proteklih godina što kroz kvalifikacijske cikluse, a što kroz prijateljske dvoboje.

Utakmice će se još jednom odigravati na Parku prinčeva i na Velodromeu koji će tako biti jedini stadioni koji su tri puta ugostili završnicu Starog kontinenta. Osim na ta dva stadiona, 24 reprezentacije sudionice borit će se i na stadionima u Lyonu, Lilleu, Bordeauxu, St. Etienneu, Nici, Lensu i Toulouseu. Završni dvoboj rezerviran je za Saint Denis.

Čast otvaranja Europskog prvenstva dobit će 10. lipnja, od 21 sat na Saint Denisu u Parizu, domaćin Francuska i Rumunjska. Susreti grupne faze natjecanja odigravat će se u tri termina i to od 15, 18 i 21 sat, a Hrvatska prvi nastup ima 12. lipnja na Parku prinčeva s početkom u 15 sati protiv Turske. Pet dana kasnije od 18 sati u St. Etienneu igra protiv Češke, a posljednji grupni dvoboj zakazan je za 21. lipnja u 21 sat koji će u Bordeauxu odraditi protiv Španjolske.

Narednih tjedana do početka Europskog prvenstva i na Sportnetu ćemo odraditi "pripreme", upoznati vas sa sudionicima i svim onim najvažnijim detaljima vezanim uz završnicu nadolazećeg natjecanja.

FOTO: Dennis Grombkowski/Getty Images

EP 2016., skupina D

1Hrvatska 35:3+27
2Španjolska 35:2+36
3Turska 32:4-23
4Češka 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!