Europsko prvenstvo 2016., nokaut faza, Osmina finala, 25.06.2016, 15:00 h, Stade Geoffroy Guichard - Saint-Etienne
Suci: Mark Clattenburg, Simon Beck, Jake Collin (Engleska)
Švicarska
Švicarska
Xherdan Shaqiri 81'
4:5(0:1, 1:1, 1:1 pp, 4:5 pen) Poljska
Jakub Blaszczykowski 39'
Poljska

VIDEO: Poljska nakon penala izbacila Švicarsku i čeka pobjednika dvoboja Hrvatska - Portugal

Niko Rukavina • subota, 25.06.2016.
VIDEO: Poljska nakon penala izbacila Švicarsku i čeka pobjednika dvoboja Hrvatska - Portugal
Foto: EPA

Ako Hrvatska večeras svlada Portugal u četvrtfinalu ćemo igrati protiv Poljske koja je nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca izbacila Švicarsku u prvoj utakmici osmine finala Eura 2016.

Švicarska
Poljska
Švicarska
Poljska
1
Yann Sommer
 
Stephan Lichtsteiner
22
Fabian Schär
 
Johan Djourou
13
Ricardo Rodriguez
 
Valon Behrami
(do 77')
10
Granit Xhaka
23
Xherdan Shaqiri
 
Blerim Džemaili
(do 58')
18
Admir Mehmedi
(do 70')
9
Haris Seferović
Pričuvni igrači
7
Breel Embolo
58'
19
Eren Derdiyok
70'
 
Gelson Fernandes
77'
Trener
Vladimir Petković
22
Lukasz Fabianski
 
Lukasz Piszczek
15
Kamil Glik
 
Michal Pazdan
 
Artur Jedrzejczyk
 
Jakub Blaszczykowski
10
Grzegorz Krychowiak
5
Krzysztof Maczynski
(do 101')
 
Kamil Grosicki
(do 104')
 
Arkadiusz Milik
9
Robert Lewandowski
Pričuvni igrači
6
Tomasz Jodlowiec
101'
 
Slawomir Peszko
104'
 
Trener
Adam Nawalka

Utakmica u Saint Etienneu je bila vrlo zanimljiva i otvorena s puno udaraca i dobrih pokušaja s obje strane. Pogodak za 1:1 zabio je Xherdan Shaqiri sjajnim škaricama u 82., no Švicarska unatoč boljoj igri u produžecima nije uspjela stići do pogotka te je ispala nakon lošijeg izvođenja penala.

Poljska je ogromnu šansu imala već u 25. sekundi utakmice. Nakon velike pogreške Johana Djouroua lopta je došla do Arkadiusza Milika koji je nastavio s lošom realizatorskom formom iz grupne faze i prebacio prazan gol.

Poljaci su u uvodnim minutama definitivno bili bolja momčad, pokušao je Milik još jednom glavom na centaršut Kamila Grosickog. Tek nakon 10. minute Švicarci su se konsolidirali i uspostavili ravnotežu na terenu. U nekoliko su navrata opasno zaprijetili preko Harisa Seferovića, Blerima Džemailija i Ricarda Rodrigueza.

Međutim, posljednjih 15 minuta poluvremena pripalo je Poljskoj. Prvo je pokušao Grzegorz Krychowiak glavom nakon kornera, da bi se u 33. Milik našao u još jednoj odličnoj situaciji ali je iskosa pucao preko gola. Bolju igru Poljaci su kapitalizirali u 39. Grosicki je probio lijevu stranu i uposlio samog Jakuba Blaszczykowskog koji gura Yannu Sommeru loptu kroz noge za zasluženo vodstvo Poljske.

U nastavak utakmice Švicarci su ušli vrlo odlučno i nekoliko su puta u uvodnim minutama zaprijetili, no Poljaci su se brzo stabilizirali te su pokušali preko Roberta Lewandowskog i Blaszczykowskog kojima udarce brani odlični Sommer.

Nakon vrlo otvorenih i zanimljivih 55 minuta utakmice, utakmica je ušla u mirniju fazu. Poljaci su kontrolirali dvoboj i nisu dozvolili Švicarskoj prigodu sve do 74. minute kada je Rodriguez odlično pucao iz slobodnjaka, a Lukasz Fabianski još bolje obranio i odbio loptu u korner.

Švicarci su nastavili s pritiskom i u 79. su umalo došli do izjednačenja. Prvo je pucao Rodriguez, lopta je završila u bloku, a iz ponovljenog pokušaja Seferović je uzdrmao gredu. Što im nije pošlo za nogom tada, je tri minute kasnije kada je Xherdan Shaqiri sjajnim škaricama s ruba kaznenog prostora zabio za 1:1 i prometnuo se u favorita za najbolji gol turnira.

Do 77. minute Vladimir Petrović napravio je sve tri izmijene, dok je Adam Nawalka u produžetke ušao s istom jedanaestoricom s kojom je krenuo u utakmicu, a prvu izmjenu napravio je tek u 101. minuti.

U prvim produžecima nije bilo prigoda, a u drugom je Švicarska puno više pritiskala. Shaqiri je bio posebno inspiriran, u 113. minuti sjajno je uposlio Erena Derdiyoka kojem stopostotnu prigodu brani Fabianski. Isti igrač našao se u još jednoj velikoj prigodi u 118. no Fabianski je bio brži.

S obzirom na to da do kraja produžetaka nije bilo pogodaka krenulo se na raspucavanje jedanaesteraca.

Svih pet poljskih izvođača bili su precizni, dok je kod Švicarske vrata promašio Granit Xhaka te je Poljska postala prvi polufinalist u kojem će, nadamo se, igrati protiv Hrvatske.


Europsko prvenstvo 2016., nokaut faza

osmina finala

Švicarska4:5 **Poljska
Wales1:0Sjeverna Irska
Hrvatska0:1 *Portugal
Francuska2:1Irska
Njemačka3:0Slovačka
Mađarska0:4Belgija
Italija2:0Španjolska
Engleska1:2Island

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10825.06.2016. u 18:32
    kakva šteta jer je gol Shaqa bio sjajan - ali Poljska je zasluženo išla dalje jer je dosada na ovom EP vise pokazala.
    narada108