Rukomet

Mario Tomić za Sportnet: "U Katru je sve podređeno reprezentaciji, a u Riju su očekivali medalju"

Razgovarao:Branimir Korać • četvrtak, 08.09.2016.
Mario Tomić za Sportnet: "U Katru je sve podređeno reprezentaciji, a u Riju su očekivali medalju"

Jedan od Hrvata koji nastupaju u Katru je i Mario Tomić. Mnogi ga se sjećaju kao pivota Siscije s kojom je bio na korak ulaska u skupinu EHF kupa, a nakon te sezone preselio je u Aziju gdje je dogurao i do statusa reprezentativca...

Nakon što je s uspjehom nosio dres Medveščaka pa zatim Siscije, Mario Tomić iskoristio je priliku za odlazak u inozemstvo, točnije u Katar. Snažan i moderan pivot kojem nije problem istrčati kontru i odigrati kvalitetno u oba smjera, u Katru se dokazao i u konačnici se izborio i za status reprezentativca.

Danas je jedan od hrvatskih predstavnika na Super Globeu, nastupa u dresu Al Sadda s kojim je igrao u polufinalu, ali tamo je ipak prejak bio berlinski Füchse.

O katarskom rukometu zna se isključivo kroz reprezentaciju dok je liga širem krugu rukometnih zaljubljenika ipak egzotika i nešto o čemu se malo zna.

"Što se lige tiče, ona broji 12 klubova i svi klubovi moraju se podrediti reprezentaciji. To malo remeti raspored jer reprezentacija ovdje djeluje kao klub tako da su igrači na okupu tokom cijele godine kako to izbornik Valero Rivera zahtjeva. Klubovi jednostavno nemaju izbora niti ih se išta pita. Tako se ovdje cijela prošla sezona igrala bez reprezentativaca."

"Ajmo reći kada se spomenu Katar i rukomet u istom kontekstu, uglavnom se sve svodi na reprezantaciju i igrače koji nastupaju za nju. Što se toga tiče oni su se 'otvorili' svijetu pred Svjetsko prvenstvo barem što se tiče dolazaka "stranaca". Na taj način su zapravo tražili potencijalne reprezentativce jer znaju i sami da s domaćim kadrom nemaju prevelike šanse. Mala su zemlja i svjesni su toga i pokušavaju se da se čuje za njih te da se predstave u što boljem svjetlu. Za domaću ligu su dozvolili da svaka momčad ima do sedam stranaca, što se iz godine u godinu smanjivalo nakon što su oformili reprezentaciju. Tako da su već prošle godine bila dozvoljena maksimalno tri, a dva stranca što svakako onim klubovima u donjem dijelu tablice ne odgovara zbog nedovoljnog broja igrača. Što se lige tiče, ona broji 12 klubova i svi klubovi moraju se podrediti reprezentaciji. To malo remeti raspored jer reprezentacija ovdje djeluje kao klub tako da su igrači na okupu tokom cijele godine kako to izbornik Valero Rivera zahtjeva. Klubovi jednostavno nemaju izbora niti ih se išta pita. Tako se ovdje cijela prošla sezona igrala bez reprezentativaca."

Iako je Katar država kojoj financije ne predstavljaju problem, one nisu problem uglavnom za one klubove koji dobivaju državni novac.

"Pri vrhu su državni klubovi (policija i vojska) i oni se financiraju iz državnog proračuna te za njih nema prepreka što se tiče financija i moći. Spremni su platit koliko treba igrača kojeg žele. Ja sam u Al Saddu, klubu koji je ovdje jedan od najstarijih klubova i kojeg nazivaju azijskim Real Madridom. On je tu uvijek negdje od sredine prema gore, teško je suprotstaviti se ovim klubovima. Većinu vlasnika klubova ovdje samo i jedino zanima nogomet, tako da su rukomet i ostali sportovi u drugom planu."

Za dovesti igrače problema nema, no dolaskom Valera Rivere pokušava se nešto napraviti i po pitanju stvaranja domaćih reprezentativaca.

"Kada je Valero Rivera postao izbornik, zamijenio je kompletni stručni stožer za sva godišta i doveo svoje ljude za koje točno ima razrađen sistem i plan kako se treba raditi da bi se igrače usmjeravalo u smjeru koji on želi i na taj način ih pripremati za reprezentaciju."

Dobre igre u Katru, donijeli su i hrvatskom internacionalcu poziv u reprezentaciju.

"Nastupao sam cijelu prošlu godinu, na kvalifikacijama za Olimpijske igre i Azijsko prvenstvo koje smo i osvojili. Na OI nisam išao jer je manji broj igrača koje smiju prijaviti, a i jedan sam od novijih u reprezentaciji tako da me ta odluka nije previše ni začudila. Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo kreću u listopadu pa bih se vrlo lako mogao naći na popisu."

Na Olimpijskim igrama u Riju Katarani su imali visoka očekivanja, no osim pobjede protiv Hrvatske, nisu napravili ništa u skladu s tim očekivanjima.

"Što se tiče rezultata, jako su nezadovoljni njime, oni su očekivali medalju. S obzirom na ulaganja i troškove reprezentacije, nije ni čudo što tako razmišljaju, ali treba biti i realan u svemu tome, što im u nekim trenucima nedostaje. Malo su temperamentni što se tiče tih nekih stvari, ali i oni shvate situaciju kada se malo slegne prašina."

"Čudno mi je bilo u početku, drugačiji stil igranja. Više je naglasak na individualnom igranju nego kolektivu. Ali s vremenom uspio sam i ja pohvatati konce. Nije teško, nema potrebe za trčanjem u kontru kada se osvoji lopta u obrani, suigrac koji je uzeo loptu sigurno neće dodati nego radije je sam vodi preko cijelog terena i zabije gol, ha, ha."

U Katar je otišao iz Siscije, nakon sezone koja je započela sjajno, odličnim igrama u Europi, a završila ružno, totalnim financijskim kolapsom kluba koji ga je potpuno uništio.

"Užasno mi je žao te sezone što je tako ispala. Bili smo odlična ekipa, još bolja klapa. Možda smo i mogli te godine i parirati Nexeu za drugo mjesto, nećemo nikada saznati. Tko zna što bi bilo da smo možda izborili te godine SEHA ligu... Kada se jedna vrata zatvore, druga se otvore, možda bih Katar gledao samo na karti. Jednostavno držali smo se do jedne granice kada poslije jednostavno više nismo mogli. Možda nas je ta Europa puno koštala pa su se skupili dugovi koje klub više nije uspio riješiti."

U polufinalu Super Globea osjetio je kako je igrati protiv vrhunske europske momčadi, na drugoj strani stajao je Füchse.

"Odlično organizirana momčad gdje svaki igrač ima svoj dio posla i odrađuje najbolje što zna. Zato i jesu tu u vrhu svjetskog rukometa. Nisu slučajno pobijedili Barcelonu na zadnjem Super Globeu i osvojili naslov. Kako ovdje sve ide polako, mi smo se jedva tri tjedna prije turnira uspjeli skupiti. Da ne kažem da su nam se igrači izvana priključili u zadnjem tjednu prije turnira. Još nismo uspjeli odigrati niti jednu prijateljsku utakmicu jer još niti jedna ekipa nije počela pripreme kako ove godine sezona počinje kasnije. Ipak se tu radi o turniru koji zahtjeva puno više pripreme. Tako za pobjedu nad takvom momčadi kao što je Berlin, potrebno je puno toga da se poklopi što ovaj put nije uspjelo. Prije dvije godine jest u okršaju s Flensburgom kada smo osvojili drugo mjesto, tako da možda iduće bude bolje. Sada nam slijedu utakmica s Kielcoem, aktualnim prvakom Europe, znamo o kakvoj se ekipi radi i o kojoj ne treba puno trošiti riječi. Dati sve od sebe, pa što bude, možda nam se nešto i vrati."

U velikom finalu sastaju se PSG i Füchse, a prednost ide Parižanima.

"Ipak bih dao malu prednost Parizu. Imaju odličnu momčad, poduplani su na svim pozicijama, pojačali su se dodatno još ove sezone, nema što - mega momčad. Berlin je isto tako odličan, imao je i nešto lakši put do finala. Dobra obrana s našim dečkima te golmani i brza krila sigurno su najveći adut Berlina. To je finale, 60 minuta, odlučivat će nijanse. Lani sam isto davao prednost Barci pa je Berlin osvojio."

Tomić ima još jednu sezonu ugovor s Al Saddom, prošle godine bio je aktualan dolazak u PPD Zagreb, a dolazak u Europu svakako je primamljiva opcija.

"Da, istina je da sam bio blizu Zagreba. Centimetri su me, ajmo reći, dijelili od povratka kući. Bilo je i nekih upita za reprezentaciju, al nikada se to nije ostvarilo. Tu mi se odmah ponudila prilika da zaigram za Katar i prihvatio sam, ali uz uvjet da igram za klub unutar Katara tako da sam i produžio ugovor s klubom. Ove sezone mi završava ugovor, ipak je još malo rano za pričati o promjeni sredine. Ima nekih kontakata, ali ništa još konkretno. Svakako da postoji želja za Europom, ali i u slučaju da ostanem tu, nadam se da ću naći neku opciju."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!