Nogomet

VIDEO: Egipat posljednji četvrtfinalist, Mali ispao s turnira

Sportnet • srijeda, 25.01.2017.
VIDEO: Egipat posljednji četvrtfinalist, Mali ispao s turnira
Foto: EPA

Utakmicama trećeg kola skupine D završeno je natjecanje po skupinama na Afričkom kupu nacija. Gana, koja je ranije osigurala prolaz, izgubila je u susretu za prvo mjesto od Egipta rezultatom 1:0, dok su u drugoj utakmici nogometaši Malija i Ugande odigrali miroljubivih 1:1…

AUTOR: Luka Medić

Egipat – Gana 1:0

Gana je nakon drugog kola bila jedina momčad skupine D koja je osigurala četvrtfinale. U dvije utakmice upisali su isto toliko pobjeda, a meč s Egiptom, koji je uoči susreta imao dva boda manje, bio je sraz za prvo mjesto u skupini. U prvom dijelu susreta vidjeli smo samo jedan udarac u okvir gola i on je završio u mreži .

U 11. minuti poveo je Egipat, iz slobodnog udarca, maestralno je desni kut Razakova gola pogodio Salah. Osim te prilike Egipćani su imali još jednu u kojoj su mogli podebljati prednost, ali udarac Mohsena je otišao preko gola. Gana je imala prilika i poluprilika, imali su i veći posjed, a jedinu pravu priliku imali su na samom kraju prvih 45 minuta. Nakon slobodnog udarca Amartey je skočio najviše i pucao glavom, no njegov udarac nije bio prijetnja vrataru Egipta El Hadaryju.

Kako su u prvom dijelu susreta napravili ono što su naumili, Egipćani u drugom dijelu nisu bili previše raspoloženi za postizanje drugog pogotka. Inicijativu su prepustili Gani, koja je stvarala šanse, ali bez uspjeha. Najveću priliku imali su pred kraj susreta kada je Ayew napravio solo prodor, došao u priliku za udarac, no nije najbolje pucao i El Hadary to lako brani. Egipat je pobjedom osvojio prvo mjesto u skupini dok će Gana također dalje, ali s drugog mjesta skupine D.

Mali – Uganda 1:1

Maliju je za prolaz trebalo slavlje protiv Ugande, ali i poraz Egipta od Gane. Uganda je uoči susreta bila bez šansi za prolaz i ostalo im je samo da se od turnira oproste časno, dobrom predstavom. Utakmicu su obilježila dva pogotka koja su pala u nastavku susreta i to u razmaku od samo tri minute, ali i činjenica da vratari obje momčadi nisu zabilježili nijednu obranu tijekom susreta.

U prvom poluvremenu nismo gledali baš dobru utakmicu. Bilo je to poluvrijeme bez pravih i konkretnih prilika, bez udarca na gol, jedno od lošijih poluvremena na dosadašnjem dijelu turnira. Vrijedi izdvojiti jedino pokušaj Malija iz druge minute, kad je Marega bio u velikoj prilici, našao se svega nekoliko metara od gola, no njegov udarac odlazi pored lijeve vratnice.

U drugom dijelu ponovno bonaca. Mali je više držao loptu u svojim nogama od Uganđana, ali u nogometu važni su golovi, a ne posjed. Prvi pogodak postigli su Uganđani u 70. minuti susreta, Miya je primio loptu na vrhu kaznenog prostora, odlučio isprobati svoj udarac i pogodio za 1:0. Miya je tako postigao prvi gol za Ugandu na velikim natjecanjima nakon 39 godina. ¬

Samo tri minute kasnije Bissoumna izravnava rezultat. I to kako. Slobodni udarac sa skoro 30 metara odlučio je izvesti direktnim udarcem na gol i fenomenalno pogodio lijeve rašlje. Do kraja susreta Mali je imao veliku šansu, ali je Yatabare promašio veliku priliku za svoju momčad. Tako su u oproštajnoj utakmici od turnira Mali i Uganda odigrali neriješeno.

Skupinu D osvojio je Egipat sa sedam bodova i tako preskočio Ganu koja je ostala na šest osvojenih bodova i osvojila drugo mjesto. Mali je na kraju treći s dva osvojena boda, dok je Uganda posljednja sa samo jednim bodom.

Večerašnjim susretima završeno je natjecanje po skupinama i kreće eliminacijski dio turnira. Momčadi koje su prošle dalje imat će nekoliko dana za odmor i pripremu za nastavak turnira, a natjecanje se nastavlja 28. siječnja kada su na rasporedu utakmice između Burkine Faso i Tunisa te Senegala i Kameruna. Dan kasnije igrat će Egipat i Maroko te Kongo i Gana.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!