Nogomet

VIDEO: Burkina Faso u 89. minuti svladala Ganu i uzela broncu na Afričkom kupu nacija

Luka Medić • subota, 04.02.2017.
VIDEO: Burkina Faso u 89. minuti svladala Ganu i uzela broncu na Afričkom kupu nacija
Foto: EPA

Burkina Faso osvojila je treće mjesto na Afričkom kupu nacija. Njezini igrači su u teškoj utakmici slavili protiv Gane 1:0 pogotkom pred sam kraj susreta i uzeli drugo odličje u svojoj povijesti na ovom natjecanju...

Dobru utakmicu odigrali su Burkina Faso i Gana. Bila je to neizvjesna utakmica u kojoj je Gana stvorila više prilika od svojih protivnika, ali nije imala ideje kako završiti akcije te je na kraju ostala bez medalje. Burkina Faso praktički je čekala čitavu utakmicu, krenula u napad desetak minuta prije kraja i pogotkom iz prekida na pragu sudačke nadoknade osvojila brončanu medalju.

U prvom poluvremenu utakmice za brončanu medalju nogometaši Gane bili su opasniji od svojih protivnika. Stvorili su puno više prilika od Burkine Faso. Već nakon nekoliko minuta igre Gana je mogla povesti, no udarac Badua s desetak metara otišao je pored gola. Iako je to bila jedina prava prilika Ganaca oni su bili konkretniji i opasniji od svojih protivnika. Igrali su dobro, ali danas ih završnica nije išla.

Burkina Faso prvi put je zaprijetila Gani na polovici prvog dijela susreta. Nakoulma je napravio nered u redovima Gane, nanizao je nekoliko igrača te je nakon lažnjaka zaobišao i vratara Oforija, no onda je pogriješio u završnici. Njegov udarac je završio s vanjske strane mreže. Burkina Faso nije previše prijetila Gancima, to joj je bio jedini pokušaj, a nije nijedan udarac uputila u okvir ganskog gola.

Osim ta dva pokušaja nismo vidjeli nijednu pravu priliku, ali Gana je u prvom dijelu susreta ostavila puno bolji dojam od Burkine Faso. Na odmor se otišlo rezultatom 0:0.

Početak drugog poluvremena nije donio ništa novo. Gana je ponovno bila bolji suparnik i pokušavala je pronaći način ne bi li otvorila utakmicu. Bernhard Tekpetey je imao najbolju priliku u tom dijelu susreta, ali glavom šalje loptu preko gola Burkine Faso. Ponovno kao u prvom dijelu Gana je u tom dijelu susreta bila bolja momčad, ali kada bi došla do protivničkog gola, ostala bi bez ideje. Obrana Burkine Faso odlično je izgledala tijekom cijelog susreta.

Kako je utakmica prilazila kraju, tako se Burkina Faso budila. Deset minuta prije kraja, Bayala je bio u prvoj pravoj šansi za Burkinu Faso u drugom dijelu susreta, no vratar Gane Ofori brani njegov pokušaj. Osim njega i Nakoulma je mogao postići zgoditak nekoliko minuta kasnije, no Ofori je bio pravovremen i čisti opasnu situaciju.

I onda kada su svi čekali sučev zvižduk koji bi označio kraj susreta i nove produžetke na ovom turniru, ukazao se Alain Traore i Burkini Faso donio novo odličje na Afričkom kupu nacija. Traore je izveo slobodnjak s vrha šesnaesterca i pogodio suprotne rašlje. Do tada odlični Ofori nije imao nikakve šanse. Ispružio se koliko je god mogao, ali loptu je mogao samo ispratiti pogledom.

Gani je ostalo svega nekoliko minuta da uspije nekako izboriti produžetke. Uspjeli su zaprijetiti duboko u sudačkoj nadoknadi nakon kornera, ali udarac Amarteyja je otišao preko gola.

Tako je Burkina Faso nakon srebra na turniru u Južnoafričkoj Republici od prije četiri godine dodala i brončanu medalju s turnira u Gabonu. Gana je do sada samo jednom osvajala broncu, i to kao domaćin 2008. godine, a ovo im je bio četvrti poraz u utakmicama za treće mjesto, dok su na posljednja četiri turnira čak tri puta zauzimali četvrto mjesto.

Burkina Faso odigrala je odličan turnir, polufinale je izgubila tek nakon ruleta kaznenih udaraca od Egipta i sasvim zasluženo doma nosi medalju brončanog sjaja. Ovogodišnji turnir završava u nedjelju velikim finalom između Egipta i Kameruna.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!