Ostali sportovi

Super Bowl 51: Vrijeme je za raspucavanje u Houstonu

Sportnet • nedjelja, 05.02.2017.
Super Bowl 51: Vrijeme je za raspucavanje u Houstonu

U noći s nedjelje na ponedjeljak odigrat će se Super Bowl 51 u Houstonu, na NRG stadionu. Utakmica između New England Patriotsa i Atlanta Falconsa će odlučiti tko je najbolja momčar u NFL-u za sezonu 2016./17. Više od 71.000 navijača gledat će utakmicu na stadionu s početkom u 00:30 po hrvatskom vremenu. U pogledu trenera veteran Bill Belichick će se suočiti s Danom Quinnom kojemu je ova druga sezona u ulozi glavnog trenera…

Autori:
John O. Anderson
Andrej Barlafa

Većina komentatora vjeruje da je quarterback New Englanda Tom Brady jedan od najboljih, ako ne i najbolji na svojoj poziciji u ligi. On posjeduje odlično razumijevanje i tajming kada gledamo trenutak u kojem dodaje loptu te je u mogućnosti baciti loptu gdje je samo njegov hvatač može uhvatiti. Brady vodi napad Patriotsa, a njegovi hvatači su voljni uhvatiti sva dodavanja kako bi njihova momčad pobijedila. Kao dodatak, njegove sposobnosti pomažu koordinatoru napada Joshu McDanielsu da bude kreativan u pozivanju akcija.

Patriotsi imaju sposobnost bacanja lopte u ruke mnogo hvatača, među kojima je Chris Hogan. Naravno, njihov glavni hvatač Julian Edelman jedan je od najboljih u ligi, posebno kada gledamo yarde nakon trenutka kada je lopta uhvaćena. Patriotsi su radili dobar posao u napadu probijanjem te nisu postali jednodimenzionalni koristeći samo igru dodavanjem. Robusni probijač LeGarrette Blount je najviše zaslužan za to postignuće. Poznat je kao igrač koji ide ravno na obranu, od kojeg se obrambeni igrači često samo odbiju kada spusti rame. Napad Patriotsa zna da se može osloniti na svojeg vodećeg probijača kada im je potrebno nekoliko yardi.

O treneru Andersonu

Trener Anderson ima više od 20 godina iskustva kao trener američkog nogometa, uključujući zadnjih šest godina u Europi. Trenutno boravi u Zagrebu kao obrambeni koordinator Zagreb Patriotsa i usko surađuje s Hrvatskim savezom američkog nogometa. Kreator je stranice euroamericanfootball.us, čiji je cilj pomoći međunarodnim fanovima američkog nogometa, povećati razinu znanja igrača i trenera o samoj igri kroz mrežu bivših NFL, NCAA i srednjoškolskih trenera i igrača iz SAD-a. Oni će odgovarati na pitanja i pričati s trenerom Andersonom i korisnicima o samoj igri. Sama stranica za navijače pruža informacije o tome kako se sport igra, pravilima, mogu se koristiti video zapisi, emisije s trenerima, igračima kao i razni članci.

Obrana New Englanda s druge strane radi odličan posao u Bradyjevoj sjeni. Kada gledamo statističke podatke obrane, ističe se sposobnost te obrane da spriječi protivnike kod postizanja poena. Vodeći su u ligi u tom pogledu te su ujedno pokazali karakter kao obrana. Možemo reći da se tokom sezone nisu susreli s najjačim napadima, ali u prilog im ide to što su dva puta uspjeli zaustaviti napad Steelersa.

Grupa koja se posebno ističe u toj obrani su braniči. Smatramo da je Malcom Butler unutar te grupe bio najviše testiran i to od strane najboljih hvatača protivničkih momčadi. Tokom sezone se pokazao pouzdanim, ali ovaj tjedan će imati najveći izazov sezone jer će se suprotstaviti Juliju Jonesu. Vođe braniča su Patrick Chung i Devin McCourty. Dokazali su da su pouzdani jer štite obranu od dubokih dodavanja, a uz to su se pokazali odlični u obaranjima. Taj dvojac gledamo kao možda najbitniji dio cijele obrane pri zaustavljanju protivnika da poentiraju.

Za Falconse je Matt Ryan bio spektakularan na poziciji quarterbacka ove godine te je pritom sinoć osvojio naslov MVP-a lige. Ryan posjeduje atletske sposobnosti, većinom baca unutar prostora iza napadačke linije, ali ponekad napusti siguran prostor te zna otrčati sam za nekoliko yardi. On pored sebe ima odlične probijače koji obranama otežavaju posao da dođu do Ryana. Kao potproru ima Devonta Freemana koji je odličan u probijanju i hvatanju. Pitanje je kako će se obrambeni igrači Patriotsa postaviti nasuprot Freemana.

Ključ za Falconse je da Ryan ne pokuša dobiti utakmicu sam, već da pomogne svojoj momčadi tako da stavi loptu u ruke svojih najboljih igrača. Još jedna od ključnih stvari bit će kako će Patriotsi braniti Julija Jonesa. On je tip hvatača koji se može izboriti za povoljnu poziciju odmah na liniji iako ima braniča ispred sebe, uhvatiti loptu i otrčati za zgoditak. Jonesa se ne može zadržati samo jednim braničem.

Obrana Atlante je bila ahilova peta za svoju momčad ove godine. Pokazali su se kao jedna od najlošijih obrambenih momčadi u svim kategorijama. Jedan igrač koji se ističe je Vic Beasley koji je vodeći u ligi s 15,5 obaranja quarterbacka ove godine. Pokazao je svoju vrijednost ove godine, iako igra tek drugu sezonu u NFL-u. Morat će odigrati najbolju utakmicu ove godine kako bi pomogao svojoj momčadi da zaustavi Toma Bradyja prilikom dodavanja.

Očekujemo da će ga tokom utakmice blokirati barem dva igrača. Uz Beasleyja vidimo još dvojicu igrača s obrambene strane koji bi mogli pomoći svojoj momčadi usporiti napad Patriotsa. Falconsima će trebati odlične predstave novajlija linebackera Deiona Jonesa i braniča Keanua Neala. Obojica su bili odlični obarači tokom sezone, ali Neal će možda imati više odgovornosti kada će se suprotstaviti Bradyju koji je poznat po nadmetanju s protivničkim braničima. Ova mlada obrana će sigurno pokazati svoju vrijednost tokom sljedećih godina, ali pitanje je mogu li u ovoj utakmici barem usporiti napad Patriotsa kako bi omogućili svojem napadu priliku za pobjedu?

Kao što naslov kaže, ova utakmica svest će se na raspucavanje na pozornici NRG stadiona u srcu Teksasa. Kladionice su dale prednost Patriotsima s tri poena, a postavile su granicu poena na 58,5. New England će nastupiti u svojem sedmom Super Bowlu te ima priliku ispisati povijest kao jedna od najuspješnijih momčadi u povijesti lige. Kako god, ja ću odabrati pobjednika na osjećaj. Htio bih vidjeti da neka svježa krv osjeti slast trofeja, tipujem na Falconse da će postići više od 45 poena i osvojiti Super Bowl. Andrej s druge strane vjeruje da će Patriotsi odnijeti Lombardijev trofej u Foxborough te ovjekovječiti Bradyja i Belichicka kao najuspješniju kombinaciju quarterbacka i glavnog trenera.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Seattle05.02.2017. u 18:51
    Izgleda ova dvojica nisu cula za Julio Jones. Ne kazem da ce odluciti utakmicu ali covjek je jedan od najboljih WR i zahtjevace posebnu paznju.
    Seattle