Nogomet

Čačić: “Očekujem odličnu atmosferu na utakmici protiv Ukrajine”

Nikola Raič • četvrtak, 16.03.2017.
Čačić: “Očekujem odličnu atmosferu na utakmici protiv Ukrajine”
Foto: FaH

Hrvatska nogometna reprezentacija vraća se u akciju važnim dvobojem protiv Ukrajine, a uskoro ćemo saznati i na koje igrače će izbornik Čačić računati...

Izbornik reprezentacije ne skriva visoka očekivanja od nadolazeće utakmice protiv Ukrajine, a posebno ga veseli što će se igrati pred otvorenim tribinama. Ante Čačić prokomentirao je za Goal.com i nastupe Franka Andrijaševića, rasplet HNL-a te razvoj talenata Ćorića i Vlašića. Za kraj razgovora, Čačić je komentirao i događanja u europskom nogometu, a smatra kako Domagoj Vida može biti hrvatski Ramos, kada je u pitanju postizanje pogodaka.

Prvo se izbornik dotaknuo Ukrajine i povratka navijača na stadion: “Očekujem odličnu atmosferu na utakmici protiv Ukrajine. Siguran sam da su se navijači zaželjeli reprezentacije koju nisu imali prilike bodriti u natjecateljskoj utakmici dvije godine. Prvi smo u skupini, igramo protiv drugoplasirane momčadi, u dobroj smo formi u kvalifikacijama i pokazujemo zajedništvo na terenu i izvan njega. Mislim da su igrači učinili sve da zasluže maksimalnu podršku navijača s tribina i očekujem da će navijači to prepoznati. Imam i osobno puno upita za ulaznice, a kako je savez postavio pristupačne cijene, mislim da svatko tko voli reprezentaciju ima dobru priliku doći na utakmicu. Pozivam, naravno, sve navijače na fer i korektno navijanje.”

Čačić dodaje kako će fokus priprema za utakmicu biti na utakmici, a ne na približavanju navijačima: “Okupljamo se prvi puta nakon više od četiri mjeseca i imamo četiri dana za pripremu jedne od ključnih utakmica - naravno da ćemo se u tom kratkom periodu fokusirati na nogomet i na treninge koliko god je to moguće. Igračima to nije jednostavno, svi se vesele doći u Hrvatsku vidjeti i prijatelje i obitelj, nije lako držati koncentraciju i zato ćemo ih pokušati što više rasteretiti nekih drugih obveza. Imamo dodjelu Vatrenih krila našeg Kluba navijača, a boljeg načina za približavanje navijačima nema od same utakmice. To se pokazalo i tijekom Eura kada nas je pratila sjajna atmosfera na stadionima i u Hrvatskoj upravo zato što smo na terenu funkcionirali kao momčad, kao klapa.”

Na red je došao i HNL i vječno pitanje, treba li najbolji igrač lige biti u reprezentaciji: “Na prvo pitanje nije lako odgovoriti jer ovisi o ukusima, ovisi i o trenutnoj formi, ali i klupskoj situaciji. K tomu, vjerujem da razumijete da je svakom izborniku vrlo nezahvalno govoriti o imenima. Zna se tko su reprezentativci, oni su sigurno i nositelji kvalitete lige. Ne mislim da najbolji igrač lige mora nužno biti u reprezentaciji jer to opet ovisi o situaciji. Ako je taj najbolji igrač, primjerice, vezni igrač koji konkurira Modriću, Rakitiću, Kovačiću, Badelju i Brozoviću - onda je teško reći da on mora biti u reprezentaciji. S druge strane, ako neki stoper ili zadnji vezni igra zapaženo, može dobiti poziv i ako nije najbolji igrač lige. Sigurno da je poziv u reprezentaciju priznanje i klubu i igraču i cijeloj ligi, pa nam je interes imati igrače iz HNL-a u reprezentaciji, ali s druge strane - u reprezentaciji moraju igrati najbolji, što u najvećem broju slučajeva znači da se radi o igračima koji su se dokazali u jačoj ligi od HNL-a.”

Komentirao je Čačić i nepozivanje te igre Andrijaševića: “Franko je i u reprezentativnom okruženju u Kini pokazao kvalitetu i znanje, kao što to pokazuje u dresu Rijeke. No, vraćamo se opet na temu konkurencije u reprezentaciji koja je na njegovoj poziciji iznimna - malo je reprezentacija u Europi s takvim izborom igrača u ofenzivnom dijelu veznog reda. Vjerujem da bi Franko mogao igrati u jačoj ligi, pri čemu je naravno vrlo važno koja je to liga, kakav je klub, kakav je trener. Pogledajte recimo primjer Kramarića koji je poput Andrijaševića bio sjajan u Rijeci, pa u Leicesteru spletom okolnosti nije dobio pravu priliku, da bi sada u Bundesligi bio na visokoj razini. A na Uefinoj ljestvici Bundesliga je jača i uspješnija od Premiershipa.”

Izbornik reprezentacije smatra kako se veliki pritisak stavlja na mlade talenta Ćorića i Vlašića: “Problem je u našim iznimno visokim očekivanjima koja se stavljaju na njihova leđa čim ih definiramo kao iznimne talente i onda im radimo medvjeđu uslugu u njihovom razvoju. Sada su u ključnom razdoblju svoje karijere kada prvenstveno sami moraju prelomiti jesu li spremni učiti od svojih trenera, žele li se podrediti momčadi, žele li u fizičkom i taktičkom pogledu napredovati iz dana u dan. Talent je neupitan, kao i povjerenje i podrška kluba, na njima je da sve to iskoriste.”

Čačić je oduševljen napetom završnicom HNL-a: ”Prvenstveno me veseli što nas čeka zanimljiva završnica, mislim da je to dobro za naš nogomet, za ligu, za navijače, za medije, ali i za klubove koji sudjeluju u toj utrci. Nemam kristalnu kuglu da bih mogao znati tko će biti prvak, ali dojma sam da će međusobni susreti biti od kritične važnosti. Rijeka je do sada u kontinuitetu pokazala više od Dinama, ali Dinamo uz igračku kvalitetu - koju ima i Rijeka - ima i to iskustvo osvajanja titula, što mu daje nadu da može uhvatiti Riječane. Napeta je i borba za 3. mjesto, zanimljiva je završnica Kupa - mislim da su to sve jako pozitivne priče za hrvatski klupski nogomet.”

Dotaknuo se izbornik i Barceloninog preokreta: “Uzimajući u obzir sve okolnosti, teško je sjetiti se većeg preokreta u klupskom nogometu. Posebno nakon gostujućeg gola PSG-a koji je demoralizirao navijače i momčad Barcelone. No, ne možemo ni odmah zaboraviti Liverpoolov povratak protiv Milana nakon 0:3 u jednom poluvremenu, kao ni Manchesterov preokret protiv Bayerna u sudačkoj nadoknadi. Nogomet zna biti zaista nepredvidiv, prekrasan, ali i okrutan ako završite s krive strane tog preokreta.”

Za kraj, Čačić ističe kako Domagoj Vida može biti hrvatski Ramos: “Treneri mogu pomoći, ali kod takvih igrača i na toj razini puno je toga plod urođenih darova. U konkretnom slučaju, Ramos ima jednu fantastičnu i rijetko viđenu kombinaciju 'tajminga', osjećaja za prostor, odraza i odlučnosti, što ga uz sjajnu tehniku udarca glavom, čini iznimno opasnim u skoku. Činjenica da je među tim golovima puno onih odlučujućih, u zadnjim minutama, govori da ima i karakter pobjednika, volju i vjeru da će u tom ključnom trenutku baš on doći do lopte i zabiti gol. Teško je u svijetu pronaći sličnog stopera, pa ne bih nikoga uspoređivao s Ramosom. No, Domagoj Vida ima dobar dar za ući u priliku, dojma sam da bi on mogao zabijati više golova u prekidima kada bi mu se u jednoj utakmici otvorilo. Šteta što se to nije dogodilo protiv Portugala.”

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!