Nogomet

VIDEO: Hrabra Hrvatska šokirala Meksiko u Los Angelesu

Dario Dodić • nedjelja, 28.05.2017.
VIDEO: Hrabra Hrvatska šokirala Meksiko u Los Angelesu
Foto: FaH

Šarena reprezentacija Hrvatske u prijateljskoj je utakmici u Los Angelesu, u prvoj utakmici u povijesti igranoj u Sjevernoj Americi, s 2:1 svladala favoriziranu reprezentaciju Meksika...

Meksiko - Hrvatska 1:2 (0:2)

Prijateljske utakmice reprezentacija:
Los Angeles - stadion Memorial Coliseum
Suci: Baldomero Toledo, Jeffrey Hosking, Eduardo Mariscal, Jair Marrufo (svi SAD)

Golovi: 0:1 Čop 36', 0:2 Tudor 37', 1:2 Chicharito 87'
Žuti kartoni: L. Reyes 10'/Škorić 64', 77', Barišić 86', Čop 90'+3
Crveni kartoni: -/Škorić 77

Meksiko: Ochoa, Hernandez (od 54. Vela), Lozano, Gutierrez (od 46. Dos Santos), L. Reyes (od 81. Gallardo), Moreno, Molina (od 46. Guardado), D. Reyes (od 46. Araujo), Herrera, Layun, Peralta (od 66. Chicharito)

Hrvatska: Kalinić, Barišić, Šunjić, Filipović, Nižić, Vlašić (od 90. Miloš), Škorić, Santini (od 83. Katić), Tudor (od 71. Kolinger), Jedvaj, Čop (od 90.+3 Majer)

Blamažu su očekivali, blamažu su dobili, ali u posve neočekivanim ulogama. Rijetko tko je mogao i zamisliti da Hrvatska, koja nikad prije nije i nikada više neće nastupiti u ovom sastavu, vrlo šarenom sastavu, može parirati vrlo jakoj reprezentaciji Meksika. Ne samo da je parirala, mlada i debitantima ispunjena Hrvatska je posve nadigrala Meksiko u prvom dijelu i stekla prednost koju je zadržala do kraja susreta.

Prvi put je Hrvatska gostovala u Sjevernoj Americi, na Memorial Coliseumu u Los Angelesu Meksiko je igrao praktički na domaćem travnjaku jer većina od preko 62 tisuće gledatelja bila je srcem i majicama obojana u zeleno. No, na travnjaku su igrala jedanaestorica sa svake strane, Duje Čop je kao najiskusniji reprezentativac, sa samo devet nastupa, predvodio Hrvatsku kao kapetan.

Iako je po kretnjama i nesporazumima bilo jasno kako ova mlada Hrvatska i nije baš uigrana, što ne čudi s obzirom na to da su se družili na samo četiri treninga, nije to izgledalo uopće loše. Ne samo da se nisu Hrvati osramotili protiv Meksika nego su odigrali sjajnih prvih 45 minuta.

Posebno su dobro prvi dio odigrali Tin Jedvaj, koji je zračio smirenošću i sigurnošću, brzonogi i na lopti sigurni Nikola Vlašić i Ivan Šunjić, dok je ključnu rolu kod oba hrvatska gola imao Fran Tudor.

20-ak minuta trebalo je Hrvatskoj da se stabilizira protiv Meksika, tada je prvi put i opasnije zaprijetila. Ubacio je Vlašić iz kornera s lijeve strane, najviši u skoku bio je Filipović, no glavom šalje loptu malo pokraj lijeve vratnice. Pet minuta kasnije bilo je opasno pred golom Lovre Kalinića, koji je bio maestralan čitavu utakmicu, osim jedne slabe reakcije kod pogotka Meksika. Izašao je sam pred hrvatskog vratara Peralta, ali Kale mu prvo sjajno krati kut, a zatim mu i uzima loptu.

35 minuta čekalo se na prvi pogodak, a onda je na iznenađenje mnogih povela Hrvatska. Kratko je očistila meksička obrana jednu opasnu situaciju, na 20-ak metara od Ochoinog gola Šunjić dolazi do lopte i vraća je u vatru. Fran Tudor je na desnoj strani izbjegao zaleđe, a zatim zavrnuo loptu u sredinu do Duje Čopa koji je lagano posprema u praznu mrežu.

Tek što su krenuli s centra Meksikanci su ponovno primili gol. Nesmotren je bio Diego Reyes, šalje prekratku loptu na Ochou, krade je Tudor, prelazi meksičkog vratara i iz teškog kuta pogađa praznu mrežu za velikih 2:0 Hrvatske i svoj prvijenac u dresu reprezentacije.

Meksički izbornik Osorio u nastavku u igru ubacuje sve svoje glavne zvijezde, ušli su Vela, Dos Santos, Guardado i Chicharito i mora se priznati da je Meksiko zagospodario travnjakom. Hrvati su imali velikih problema s izlaskom iz svoje polovice, tako se igralo svih 45 minuta u nastavku.

Prijetili su Meksikanci iz svih oružja, ali neprelazan je bio Kalinić. Kad je Lozano i uspio predriblati hrvatskog vratara ukazao se Jedvaj i očistio situaciju. Sjajnu je priliku imao i Guardado iz slobodnjaka s 24 metra, lopta se odbila od živog zida, išla pod gredu, ali odlično reagira Kalinić. U 65. minuti u razmaku od samo nekoliko sekundi Kale je još dvaput briljantno reagirao. Prvo je obranio pokušaj Peralte glavom, a zatim je i odbijenu loptu iščeprkao iz Lozanovih nogu.

Težak trenutak za Hrvatsku dogodio se u 77. minuti kada je Škorić zaradio drugi žuti, odnosno crveni karton zbog prekršaja na Veli u opasnoj zoni. Nije toliki problem bio u tom kartonu, već u prvom koji je Škorić zaradio zbog nepotrebnog odugovlačenja s izvođenjem slobodnog udarca desetak minuta ranije.

Uslijedila je potpuna opsada hrvatskog gola, a Tin Jedvaj bio je hrvatski junak i u 82. minuti kada je silovit pokušaj Arauja glavom blokirao na gol-crti. Pet minuta kasnije Meksiko ipak zabija. Na desnoj je strani zbog zakašnjele reakcije prekršaj skrivio Barišić, slobodnjak je izveo Guardado, Kalinić je odletio u prazno, a Chicharito nadvisio hrvatske braniče i glavom zabio za 2:1 te tako postao najbolji strijelac Meksika u povijesti s 47 pogodaka.

Minutu kasnije mogao je Meksiko i izjednačiti. Ubačaj je ponovno stigao s desne strane, ovog puta ubacio je Vela, s par metara posve neometan glavom je pucao Moreno, ali sjajno brani Kalinić i iskupljuje se za kiks kod gola Meksika. Opasno je živjela Hrvatska do kraja, sudac je utakmicu produžio čak šest minuta, nervozni su bili Meksikanci jer si nisu htjeli priuštiti poraz protiv ovakvog sastava Hrvatske, ali do kraja nisu uspjeli postići drugi pogodak, hrabra Hrvatska izdržala je s igračem manje i upisala veliku pobjedu u Los Angelesu.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.05.2017. u 15:22
    Trebaš imati sve organizirano kao Kovač koji je svaki tjedan vadio igračima krv i zato smo bili onako dobri u Brazilu!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.05.2017. u 15:20
    Da dođemo u finale svjetskog prvenstva popljuvali bi ga jer nismo osvojili nego izgubili!Žali bože sa nekima raspravljati jer oni imaju u glavi neku svoju kombinaciju i sve van toga je bezveze!
    Obrisan korisnik
  • cameosis29.05.2017. u 10:06
    nemoguće, kad si ti to već godinu dana unaprijed napravio. dakle i kad lik ima uspjeha, to je splet sretnih okolnosti. hvala na objašnjenju.
    cameosis
  • narada10828.05.2017. u 22:16
    @ Zoom da ispricam se, u pravu si.
    narada108
  • Obrisan korisnik28.05.2017. u 21:28
    A koliko je trebao utakmica izgubiti, 10? Pa čovjek ima igrače za prste polizati na svakoj poziciji, ima u svim polufinalistima Lige Prvaka igrače plus Barcelonine koji su lako mogli biti tu. Ima širok izbor, ima bezrezervnu podršku saveza, ima igrače u svom primeu, šta možeš više poželjeti? A opet... [više na forumu]
    Obrisan korisnik