Rukomet

Prva pobjeda Rusa za ostanak u igri, Švedska pala u Nikšiću, Island u Brnu

Branimir Korać • četvrtak, 15.06.2017.
Prva pobjeda Rusa za ostanak u igri, Švedska pala u Nikšiću, Island u Brnu
Foto: EPA

Na rasporedu su susreti petog kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo rukometaša koje će se iduće godine održati u Hrvatskoj, a većina susreta odigrana je u srijedu. Neke stvari su jasnije i dobili smo neke od sudionika završnice...

Skupina 1

Nizozemska - Danska 24:36

Tablica:
1. Danska 9
2. Mađarska 5 (-1)
3. Nizozemska 4
4. Latvija 0 (-1)

Danci su potvrdili prvu poziciju u skupini A i nastup na Europskom prvenstvu u Hrvatskoj. Odnijeli su i četvrtu pobjedu, ovaj put bez ikakvih problema na gostovanju u Nizozemskoj. Odmor su dobili Mikkel Hansen, Niklas Landin, Rene i Henrik Toft Hansen, Anders Eggert i Lasse Svan, no i bez njih bio je to posve izvjestan dvoboj u kojem je Danska potpuno dominirala, održavala visoku prednost i glatko slavila.

Michael Damgaard Nielsen i Hans Lindberg predvodili su Dansku s po sedam golova, a Tim Remer kod domaćina postigao je četiri pogotka.

Skupina 2

Srbija - Poljska 34:34

Ljestvica:
1. Srbija 7
2. Bjelorusija 5 (-1)
3. Rumunjska 4 (-1)
4. Poljska 2

Poljska je tražila pobjedu u Nišu kako bi zadržala šanse za prolazak na Europsko prvenstvo, međutim u oslabljenom sastavu bez onih koji su godinama dio reprezentacije, Poljaci su izvukli samo remi i ostali su bez ikakve šanse za prolaz. Srbija s remijem još uvijek nije matematički osigurala odlazak na Europsko prvenstvo, ali od toga je dijeli samo bod. Remi Srbiji u ovom dvoboju donio je Dobrivoje Marković pogotkom na kraju susreta.

Petar Nenadić predvodio je Srbiju s devet golova, a Marković i Rastko Stojković dodali su po pet. Kod poraženih Rafal Przybylski postigao je osam golova, a po sedam su dodali Piotr Chrapkowski i Przemyslaw Krajewski.

Skupina 3

BiH - Španjolska 19:25
Finska - Austrija 36:39

Ljestvica:
1. Španjolska 10
2. BiH 4
3. Austrija 4
4. Finska 2

U trećoj skupini Španjolska je već ranije osigurala prolaz, no nije imala milosti prema Bosni i Hercegovini te je slavila u dvoboju koji je bio važniji BiH nego Španjolskoj. U Skenderiji odnijela je pobjedu 25:19 u susretu koji je imala pod kontrolom od prve do posljednje minute.

Po pet golova na svakoj strani postigli su Mirsad Terzić i Angel Fernandez.

Važan dvoboj odigran je u Finskoj gdje je Austrija uzela važne bodove i eliminirala domaćina iz igre za prolaz. Posljednje kolo tako će donijeti odluku, Austrija dočekuje Bosnu i Hercegovinu i pobjeda i jednima i drugim osigurava drugo mjesto. Austrijancima odgovara i remi nakon što su slavili u prvom dvoboju u gostima s 23:22.

U Finskoj predvodio ih je Janko Božović sa sedam golova.

Skupina 4

Češka - Island 27:24

Ljestvica:
1. Češka 6
2. Makedonija 4 (-1)
3. Ukrajina 4 (-1)
4. Island 4

Sve je i dalje otvoreno u skupini 4 gdje sve četiri reprezentacije mogu do prolaza. Česi su u Brnu ugostili Island i upisali pobjedu 27:24 koja im trenutno donosi prvo mjesto na ljestvici. Ovdje će odluka također pasti u posljednjem kolu kada Česi putuju u goste Makedoniji, a Island dočekuje Ukrajinu.

Čehe je do pobjede vodio Tomaš Babak s osam golova, a kod Islanda najefikasniji bio je veteran Gudjon Valur Sigurdsson s devet pogodaka.

Skupina 5

Portugal - Njemačka 26:29
Švicarska - Slovenija 20:33

Ljestvica:
1. Njemačka 10
2. Slovenija 5
3. Portugal 5
4. Švicarska 0

Njemačka je potvrdila i osigurala prvo mjesto u skupini gostujućom pobjedom u Portugalu 29:26. Domaćin je pružio dobar otpor Nijemcima, ostao je u igri za drugo mjesto, ali nije uspio iznenaditi i pobijediti. Još na poluvremenu Portugal je imao prednost, sredinom drugog dijela bilo je 22:22, no onda se Njemačka ipak počela odvajati i krenuti prema pobjedi.

Do pobjede su je predvodili s po šest golova Uwe Gensheimer i Julius Kühn, a kod Portugala Daymaro Amador Salina, Fabio Antunes, Gilberto Duarte i Pedro Portela postigli su po četiri gola.

Nakon skromnih nastupa protiv Njemačke, Slovenci su se podignuli i upisali pobjedu u Švicarskoj. Bio je to vrlo važan dvoboj za Vujovićeve igrače, a Slovenija je visoko slavila 33:20, Švicarska je eliminirana dok Slovenci drugo mjesto traže u posljednjem kolu protiv Portugala.

Po pet golova postigli su Blaž Blagotinšek i Jure Dolenec, a kod Švicarske Luka Maros postigao je šest pogodaka.

Skupina 6

Crna Gora - Švedska 28:24
Slovačka - Rusija 24:25

Ljestvica:
1. Švedska 8
2. Crna Gora 6
3. Rusija 4
4. Slovačka 2

Crna Gora stigla je do važnih, možda i ključnih bodova u borbi za drugo mjesto u skupini 6. Šveđani su već osigurali nastup na Europskom prvenstvu i poraz u Nikšiću ne znači im previše. Crna Gora bila je uspješnija s 28:24 i tako drži nadu u prolaz živom. U posljednjem kolu ne smije izgubiti u Rusiji i bit će druga.

I u ovom susretu predvodio ju je bivši igrač Karlovca Vuko Borozan s čak deset pogodaka, a kod Švedske Albin Lagergren postigao je pet.

Rusija je stigla do prve pobjede u kvalifikacijama, ujedno pobjede koja je ostavlja na životu. Slovaci su eliminirani, a Rusija slavljem 25:24 ostavlja nadu da će na svom parketu u posljednjem kolu osigurati odlazak na Europsko prvenstvo.

Pobjedu u Bratislavi osigurao joj je Daniil Šiškarjev pogotkom u posljednjim trenucima susreta, bio je to njegov ujedno šesti pogodak. Na drugoj strani Tomaš Urban postigao je devet.

Skupina 7

Litva - Francuska 25:26
Belgija - Norveška 27:43

Ljestvica:
1. Francuska 8
2. Norveška 6
3. Litva 6
4. Belgija 0

Oslabljeni Francuzi bez umirovljenih Thierryja Omeyera i Daniela Narcissea te ozlijeđenih Vincenta Gerarda i Nikole Karabatića svejedno su slavili u Litvi i pobjedom 26:25 osigurali nastup na Europskom prvenstvu. Litavci su ugodno iznenađenje ovih kvalifikacija, no ovdje nisu uspjeli ponovno uzeti bodove favoritu. Nicolas Claire pogodio je za pobjedu u završnici susreta.

Kentin Mahe sa šest golova bio je najefikasniji, a kod Litve Jonas Truchanovičius postigao je isti broj pogodaka.

Norvežani su potvrdili kvalitetu kod skromne Belgije i visoko su slavili s 43:27. Još na odmoru domaćin je zaostajao samo pet golova, no u nastavku nije se više mogao nositi s puno kvalitetnijim protivnikom i ponovno je ostao bez bodova.

Bjarte Myrhol bio je prvo ime Norveške sa sedam golova, a kod Belgije Tom Robyns postigao je šest.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!