Nogomet

VIDEO: Po dva gola Iličevića, Mancea i Šituma, Levski bliži dvoboju s Hajdukom

Branimir Korać • petak, 30.06.2017.
VIDEO: Po dva gola Iličevića, Mancea i Šituma, Levski bliži dvoboju s Hajdukom
Foto: EPA

Čak 50 utakmica prvog pretkola Europske lige odigrano je u četvrtak, a u njima su nastupili i brojni hrvatski igrači. Posebno efikasni bili su Ivo Iličević, Antonio Mance i Mario Šitum koji su postigli po dva pogotka u uvjerljivim slavljima svojih momčadi...

Prva koja je bila u akciji ovog četvrtka bila je slovenska Gorica koja je u gostima s 2:0 bila bolja od armenskog Širaka. U ne posebno atraktivnom susretu Rifet Kapić s dva gola donio je vrijednu pobjedu Slovencima u čijem sastavu je Andrija Filipović odradio 78 minuta prije nego ga je zamijenio Tilen Nagode.

Za ovu fazu natjecanja vrlo snažni Kairat Almati poigrao se s litavskim Atlantasom i već nakon prvog susreta osigurao prolaz u drugo pretkolo. Na svom stadionu slavio je čak sa 6:0 i ostavio Litavce bez šanse uoči uzvrata. Po dva pogotka postigli su Andrej Aršavin, Gerard Gohou i Ivo Iličević. Iličević je u igru ušao u 30. minuti umjesto Žukova i odmah zabio za 3:0 na asistenciju Gohoua. U 73. minuti Iličević je postavio konačnih 6:0 udarcem s 20 metara.

Veliki dio posla odradio je i Trenčin koji je s visokih 5:1 na svom travnjaku svladao gruzijski Torpedo iz Kutaisija. Zapaženu ulogu u ovoj pobjedi imao je i Antonio Mance koji je vratio Trenčin u igru u prvom dijelu. Gosti su poveli golom Gurulija u desetoj minuti, ali Mance pogocima u 36. i 40. minuti radi preokret. U drugom dijelu Čataković, Paur i Beridze zabetonirali su pobjedu. Mance je igrao do 73. minute kada ga je zamijenio Hamza Čataković.

Runavik s Farskih Otoka još je dobro prošao na gostovanju u Minsku. Dinamo je bio veliki favorit, bio je apsolutno dominantan, a na kraju je slavio samo s 2:1. Ostrouh i Nojok bili su strijelci, a nadu gostima pružio je Joensen golom u 86. minuti. Nino Galović kod pobjednika odigrao je svih 90 minuta.

Dobar dio posla odradio je irski Cork City koji je u Estoniji svladao Levadiju s 2:0 i tako se približio prolazu. Domaćin je od 42. minute igrao bez isključenog Tabija Mange, a već od sljedeće minute i s golom zaostatka nakon pogotka Buckleyja. S igračem više Cork je u nastavku došao i do drugog gola, strijelac je bio Beattie. Josip Krznarić odigrao je cijelu utakmicu u veznom redu Levadije.

Očekivanu gostujuću pobjedu upisala je i poljska Jagiellonia koja je s 1:0 bila bolja od Dinamo Batumija u Gruziji. Cillian Sheridan zabio je za pobjedu Poljaka u 49. minuti i tako se iskupio za promašeni kazneni udarac s početka susreta. Asistent kod jedinog pogotka bio je Ivan Runje koji je glavom prebacio loptu do usamljenog Sheridana nakon čega je uslijedila egzekucija. Runje je odradio cijelu utakmicu.

Veliki korak prema prolazu napravila je makedonska Škendija koja je s 3:0 svladala moldavsku Daciju. U prvih 11 minuta Škendija je u Strumici imala 2:0 golovima Ibraimija i Radsekog da bi potonji 15 minuta prije kraja postavio konačan rezultat ovog otvorenog dvoboja. Ivan Čeliković igrao je do 62. minute u redovima domaćina nakon čega ga je zamijenio Mevlan Murati. Bivši igrač Zagreba Besart Abdurahimi ušao je u igru u 78. minuti.

Suduva se čudom izvukla neporažena na gostovanju kod bjeloruskog Soligorska. Susret je završio bez pogodaka, a junak gostiju bio je Ivan Kardum koji je bio posljednja prepreka domaćim napadačima. Osim njega u dresu Litavaca svih 90 minuta odradio je i Andro Švrljuga. Kod domaćina Dražen Bagarić na poluvremenu zamijenio je Aleksieviča, a Ljuban Crepulja ostao je na klupi.

Igor Bišćan s ljubljanskom Olimpijom upisao je u Finskoj minimalan poraz 1:0 protiv VPS-a i imat će tešku zadaću u uzvratu. Koban je bio pogodak Vahtere još iz 12. minute utakmice. Kod gostiju cijelu utakmicu odigrali su Dino Štiglec i Tomislav Tomić, Leona Benka zamijenio je Gajič u 67. minuti, a Danijela Miškića Cretu u 78.

Još uvjerljiviju pobjedu mogao je ostvariti Ferencvaros koji se na kraju zadovoljio s 2:0 protiv latvijske Jelgave. Mađari su bili puno bolji protivnik, a pobjedu su im donijeli golovi Rolanda Varge. Kod gostiju cijelu utakmicu odigrao je Ante Bakmaz.

Hajduk s nestrpljenjem iščekuje konačan ishod dvoboja između Levskog i Sutjeske, a zasad im je bliži Levski. Bugari su u prvom dvoboju na svom travnjaku bili znatno bolji i zasluženo slavili s 3:1. Junior Mpia Mapuku već u prvoj minuti doveo je Levski u vodstvo, a isti igrač u 21. podiže na 2:0. Na samom kraju prvog dijela Roman Prochazka postiže i treći gol. U drugom dijelu Božo Marković smanjio je i pružio nadu Sutjesci koja u uzvratu neće moći računati na Mirka Radišića koji je zaradio dva žuta kartona. Isključujući u 89. minuti.

Gostujući poraz, ali s obećavajućih 2:1 upisalo je Sarajevo na gostovanju kod Zarije u Moldaviji. Domaćin je u prvih pola sata poveo s 2:0 golovima Zaginailova i Gomeza nakon čega je Sarajevo nizalo prilike, ali i promašivalo. Ipak gosti su uspjeli doći do tog jednog pogotka nade koji je zabio Mihojević u 74. minuti. Saša Novaković i Elvis Sarić odradili su cijelu utakmicu za goste.

Vrijednu gostujuću pobjedu ubilježio je Vaduz koji je u Walesu svladao Bala Town s 2:1. U izjednačenom dvoboju Zarate i Brunner doveli su goste u vodstvo već nakon 29 minuta da bi Venables nakon sat vremena igre smanjio na konačnih 2:1. Tomislav Puljić bio je na travnjaku kod gostiju svih 90 minuta.

Na dobrom putu oproštaja od Europe je Priština koja je u Švedskoj teško stradala protiv IFK Norkopinga s 5:0. Domaćin je svih pet pogodaka postigao u prvih 40 minuta, Holmberg je zabio dva, a po jedan su dodali Karlsson, Andersson i Eliasson. Nikola Tkalčić ostao je na klupi kod domaćina.

Skenderbeu je potpuno nadigrao andorsku Sant Juliju, ali je slavio samo s 1:0. Liridon Latifi pogodio je za pobjedu u 69. minuti, sedam minuta nakon što nije iskoristio kazneni udarac. Za domaćina cijelu utakmicu odigrao je Marko Radas.

Široki je golovima Ivana Krstanovića iz prvog poluvremena stekao lijepu prednost 2:0 protiv kazahstanskog Ordabasija. Prvi gol zabio je iz penala, a drugi u sudačkoj nadoknadi prvog dijela nakon velike pogreške gostujućeg vratara. Slavko Bralić, Luka Begonja, Dejan Čabraja i Josip Ćorić igrali su od prve minute, a Luka Grubišić ušao je u igru deset minuta prije kraja.

Sjevernoirski Crusaders s 3:1 svladao je Liepaju iz Latvije i približio se prolazu. Lowry, Carvill i Owens već do 55. minute osigurali su Crusadersima ogromnu prednost da bi pogodak nade za goste postigao Karasauskas u 61. minuti. Dario Tomić igrao je za Liepaju od prve do 71. minute.

Mario Šitum na odličan način krenuo je na posudbi kod Nenada Bjelice u Lechu. Lech je s glatkih 4:0 porazio makedonski Pelister, a Šitum je bio strijelac dva pogotka. Oba gola zabio je glavom, za 2:0 u 30. minuti te za konačnih 4:0 u 57. Odradio je cijelu utakmicu, a osim njega strijelci su bili i Nielsen i Majewski.

Očekivala se uvjerljiva pobjeda Glasgow Rangersa protiv luksemburškog Niedercorna, no na kraju su Rangersi slavili tek s 1:0. Bio je to i povratak Nike Kranjčara u prvih 11 nakon dugačke pauze zbog teške ozljede, Kranjčar je odradio dobrih 68 minuta i upisao asistenciju Milleru kod jedinog pogotka.

Videoton također odnosi prednost na uzvrat i to 2:0 protiv malteškog Balzana. Mađari su zasluženo slavili golovima Lazovića i Šćepovića, a Mirko Marić nije dobio priliku, cijelu utakmicu prosjedio je na klupi.

Željezničar je propustio priliku već u prvoj utakmici riješiti pitanje prolaza protiv Zete. Iako je bio bolji, slavio je samo 1:0, a pobjednički pogodak na početku drugog poluvremena postigao je Ivan Lendrić koji je krenuo od prve minute i zamijenjen je u sudačkoj nadoknadi.

Europska liga, kvalifikacije

1. pretkolo

Širak0:2ND Gorica
Irtysh Pavlodar1:0Dunav Ruse
Kairat Almati6:0Atlantas
Partizani Tirana1:3Botev
Pjunik1:4Slovan Bratislava
Ventspils0:0Valur Reykjavik
Trenčin5:1Torpedo Kutaisi
Dinamo Minsk2:1Runavik
Levadia0:2Cork City
Čihura0:1Altach
Dinamo Batumi0:1Jagiellonia
Škendija3:0Dacia Kišinjev
Šahtjor Soligorsk0:0Suduva
VPS1:0Olimpija Ljubljana
Kalju2:1B36 Tórshavn
Lyngby1:0Bangor
Beitar Jerusalem4:3Vasas
Ferencvaros2:0Jelgava
AEK Larnaca5:0Lincoln
Haugesund7:0Coleraine
Levski3:1Sutjeska Nikšić
Odds3:0Ballymena
UE Santa Coloma0:2Osijek
Zaria Balti2:1Sarajevo
Zira2:0Differdange
Fola2:1Milsami
Bala Town1:2Vaduz
Connah's Quay1:0HJK Helsinki
Klaksvik0:0AIK
Maccabi Tel Aviv2:0Tirana
Midtjylland6:1Derry City
Norrkoping5:0Priština
Skënderbeu1:0Sant Julia
Vojvodina2:1Ružomberok
Crvena zvezda3:0Floriana
Domžale2:0Flora
Mladost Lučani0:3Inter Baku
Mladost Podgorica1:0Gandzasar
Široki Brijeg2:0Ordabasy
Tre Penne0:1Rabotnički
Crusaders3:1FK Liepaja
Lech Poznań4:0Pelister
FC Rangers1:0Niedercorn
St. Josephs0:4AEL Limassol
St Johnstone1:2Trakai
Valletta2:0Folgore
MOL Fehervar2:0Balzan
Željezničar1:0Zeta
KR Reykjavik0:0SJK
Stjarnan0:1Shamrock Rovers
Balzan3:3MOL Fehervar
Niedercorn2:0FC Rangers
AEL Limassol6:0St. Josephs
Dacia Kišinjev0:4Škendija
Milsami1:1Fola
Ordabasy0:0Široki Brijeg
Pelister0:3Lech Poznań
Suduva2:1Šahtjor Soligorsk
Tirana0:3Maccabi Tel Aviv
Jelgava0:1Ferencvaros
Rabotnički6:0Tre Penne
Atlantas1:2Kairat Almati
Flora2:3Domžale
Gandzasar0:3Mladost Podgorica
HJK Helsinki3:0Connah's Quay
SJK0:2KR Reykjavik
Trakai1:0St Johnstone
FK Liepaja2:0Crusaders
AIK5:0Klaksvik
Botev1:0Partizani Tirana
Differdange1:2Zira
Dunav Ruse0:2Irtysh Pavlodar
Inter Baku2:0Mladost Lučani
Ružomberok2:0Vojvodina
Slovan Bratislava5:0Pjunik
Torpedo Kutaisi0:3Trenčin
Vaduz3:0Bala Town
Bangor0:3Lyngby
Runavik0:2Dinamo Minsk
B36 Tórshavn1:2Kalju
Priština0:1Norrkoping
Sarajevo5:6 **Zaria Balti
Olimpija Ljubljana0:1VPS
Altach1:1Čihura
Floriana3:3Crvena zvezda
Folgore0:1Valletta
Jagiellonia4:0Dinamo Batumi
ND Gorica2:2Širak
Sant Julia0:5Skënderbeu
Sutjeska Nikšić0:0Levski
Vasas0:3Beitar Jerusalem
Zeta2:2Željezničar
Ballymena0:2Odds
Coleraine0:0Haugesund
Cork City4:2Levadia
Derry City1:4Midtjylland
Osijek4:0UE Santa Coloma
Shamrock Rovers1:0Stjarnan
Lincoln1:1AEK Larnaca
Valur Reykjavik1:0Ventspils

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!

Europska liga, kvalifikacije

1. pretkolo

Širak0:2ND Gorica
Irtysh Pavlodar1:0Dunav Ruse
Kairat Almati6:0Atlantas
Partizani Tirana1:3Botev
Pjunik1:4Slovan Bratislava
Ventspils0:0Valur Reykjavik
Trenčin5:1Torpedo Kutaisi
Dinamo Minsk2:1Runavik
Levadia0:2Cork City
Čihura0:1Altach
Dinamo Batumi0:1Jagiellonia
Škendija3:0Dacia Kišinjev
Šahtjor Soligorsk0:0Suduva
VPS1:0Olimpija Ljubljana
Kalju2:1B36 Tórshavn
Lyngby1:0Bangor
Beitar Jerusalem4:3Vasas
Ferencvaros2:0Jelgava
AEK Larnaca5:0Lincoln
Haugesund7:0Coleraine
Levski3:1Sutjeska Nikšić
Odds3:0Ballymena
UE Santa Coloma0:2Osijek
Zaria Balti2:1Sarajevo
Zira2:0Differdange
Fola2:1Milsami
Bala Town1:2Vaduz
Connah's Quay1:0HJK Helsinki
Klaksvik0:0AIK
Maccabi Tel Aviv2:0Tirana
Midtjylland6:1Derry City
Norrkoping5:0Priština
Skënderbeu1:0Sant Julia
Vojvodina2:1Ružomberok
Crvena zvezda3:0Floriana
Domžale2:0Flora
Mladost Lučani0:3Inter Baku
Mladost Podgorica1:0Gandzasar
Široki Brijeg2:0Ordabasy
Tre Penne0:1Rabotnički
Crusaders3:1FK Liepaja
Lech Poznań4:0Pelister
FC Rangers1:0Niedercorn
St. Josephs0:4AEL Limassol
St Johnstone1:2Trakai
Valletta2:0Folgore
MOL Fehervar2:0Balzan
Željezničar1:0Zeta
KR Reykjavik0:0SJK
Stjarnan0:1Shamrock Rovers
Balzan3:3MOL Fehervar
Niedercorn2:0FC Rangers
AEL Limassol6:0St. Josephs
Dacia Kišinjev0:4Škendija
Milsami1:1Fola
Ordabasy0:0Široki Brijeg
Pelister0:3Lech Poznań
Suduva2:1Šahtjor Soligorsk
Tirana0:3Maccabi Tel Aviv
Jelgava0:1Ferencvaros
Rabotnički6:0Tre Penne
Atlantas1:2Kairat Almati
Flora2:3Domžale
Gandzasar0:3Mladost Podgorica
HJK Helsinki3:0Connah's Quay
SJK0:2KR Reykjavik
Trakai1:0St Johnstone
FK Liepaja2:0Crusaders
AIK5:0Klaksvik
Botev1:0Partizani Tirana
Differdange1:2Zira
Dunav Ruse0:2Irtysh Pavlodar
Inter Baku2:0Mladost Lučani
Ružomberok2:0Vojvodina
Slovan Bratislava5:0Pjunik
Torpedo Kutaisi0:3Trenčin
Vaduz3:0Bala Town
Bangor0:3Lyngby
Runavik0:2Dinamo Minsk
B36 Tórshavn1:2Kalju
Priština0:1Norrkoping
Sarajevo5:6 **Zaria Balti
Olimpija Ljubljana0:1VPS
Altach1:1Čihura
Floriana3:3Crvena zvezda
Folgore0:1Valletta
Jagiellonia4:0Dinamo Batumi
ND Gorica2:2Širak
Sant Julia0:5Skënderbeu
Sutjeska Nikšić0:0Levski
Vasas0:3Beitar Jerusalem
Zeta2:2Željezničar
Ballymena0:2Odds
Coleraine0:0Haugesund
Cork City4:2Levadia
Derry City1:4Midtjylland
Osijek4:0UE Santa Coloma
Shamrock Rovers1:0Stjarnan
Lincoln1:1AEK Larnaca
Valur Reykjavik1:0Ventspils