Nogomet

VIDEO: Island svladao Ukrajinu i ostavio sve opcije otvorene

Mihaela Bradovski • utorak, 05.09.2017.
VIDEO: Island svladao Ukrajinu i ostavio sve opcije otvorene
Foto: EPA

U skupinama D, G i I odigrani su susreti osmog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a u hrvatskoj skupini Island je pobjedom protiv Ukrajine potpuno zakomplicirao situaciju...

Skupina I

Potpuno se zakomplicirala situacija u hrvatskoj skupini, a našoj reprezentaciji ipak na ruku ide pobjeda Islanda protiv Ukrajine 2:0. Na taj način Hrvatska je ostala na vrhu s istim brojem bodova kao Island i uz domaću pobjedu protiv Finske, bit će joj dovoljan bod iz Ukrajine.

Islandski junak u ovom susretu bio je Gylfi Sigurdsson koji je postigao oba pogotka i tako donio svojoj reprezentaciji tri vrlo važna boda prije bitnog gostovanja u Turskoj.

Jedina reprezentacija protiv koje je Kosovo osvojilo bod u kvalifikacijama je Finska s kojom je u Helsinkiju susret završen 1:1, a u Skadru Finci su bili bolji s 1:0. U ravnopravnom dvoboju svih 90 minuta pobjedu Finskoj donio je Teemu Pukki, napadač Brondbyja koji je u 83. minuti zabio jedini pogodak na susretu.

Nakon nekoliko vezanih pogrešaka u obrani domaćina, Pukki je uz dosta sreće došao do odbijene lopte i pospremio je iza leđa vratara Ujkanija. Branič Dinama Amir Rrahmani odigrao je cijelu utakmicu za domaćina.

Skupina D

Gruzijci su se specijalizirali za remije, a peti u osam utakmica upisali su u gostima kod Austrije s kojom su odigrali 1:1. I Austrija i Gruzija neće vidjeti Svjetsko prvenstvo u Rusiji, Austrijanci su još imali nekakvu nadu u slučaju pobjede, međutim ovaj remi praktički ih je izbacio iz igre.

Gosti su poveli već u osmoj minuti iz kontranapada koji je u pogodak pretvorio Valerian Gvilia da bi Austrija poravnala u 43. minuti pogotkom Louisa Schauba koji je ušao u igru pet minuta ranije umjesto ozlijeđenog Davida Alabe.

Vrlo važnu pobjedu ubilježili su Velšani koji su u gostima svladali Moldaviju 2:0 i tako zasjeli na drugo mjesto kvalifikacijske skupine D. Nakon serije skromnih nastupa u ovim kvalifikacijama, Wales je u samo tri dana dva puta slavio i tako značajno popravio šanse za prolaz.

U susretu u kojem su bili znatno bolji protivnik, Velšani su poveli tek u 80. minuti kada je Woodburn ubacio, a Hal Robson-Kanu glavom u padu proslijedio loptu u mrežu. U sudačkoj nadoknadi Aaron Ramsey lijepim udarcem s ruba kaznenog prostora postavio je konačnih 2:0.

Srbija je na korak do plasmana na Svjetsko prvenstvo nakon što je u Dublinu svladala Irsku s 1:0. Irci u zadnje četiri utakmice nemaju nijednu pobjedu, tri puta su remizirali i sada izgubili te su se udaljili od prolaza.

Pogodak za pobjedu Srbije postigao je Aleksandar Kolarov u 55. minuti, a 13 minuta kasnije Nikola Maksimović zaradio je izravni crveni karton zbog prekršaja u svojstvu zadnjeg igrača. Srbija je ipak izdržala i sačuvala sva tri boda.

Skupina G

U skupini G Talijani će završiti na drugom mjestu, teško je za vjerovati da će Španjolska kiksati u završnici natjecanja. U osmom kolu Italija je u Reggio Emiliji ugostila Izrael i tijesno slavila 1:0.

Izraelcima je ovo četvrti poraz u nizu, već su se oprostili od šanci za prolaz na Svjetsko prvenstvo, a pobjedu Italiji donio je Ciro Immobile u 53. minuti. Candreva je ubacio s desne strane, a Immobile glavom s druge vratnice poslao loptu u mrežu. Izraelci mogu biti zadovoljni što su izgubili minimalnim rezultatom s obzirom da je Italija imala niz neiskorištenih prilika.

Albanci su mogli možda malo unijeti neizvjesnosti u borbi za drugo mjesto da su slavili u Skoplju, ali nisu, remizirali su 1:1. Makedoncima to malo znači, odavno su ostali bez ikakve šanse, a Albanija se sada praktički potpuno izbacila iz borbe s Talijanima.

Iako su Makedonci bili bolji protivnik, Albanija je povela u 53. minuti golom Odisea Roshija nakon kontranapada, ali domaćin se vratio u utakmicu u 78. minuti iz kaznenog udarca koji je u pogodak pretvorio Trajkovski. Hajdukov branič Hysen Memolla ušao je u igru u 73. minuti umjesto Agollija.

Španjolci su učvrstili prvo mjesto u skupini uvjerljivom pobjedom u Vaduzu protiv Lihtenštajna s 8:0. Prošle godine također 5. rujna igrali su protiv ovog protivnika u Leonu i ostvarili identičnu pobjedu.

Po četiri pogotka postignuta su u svakom poluvremenu, a za jedan je izravni krivac domaći vratar koji je promašio loptu kod ispucavanja, a Isco nakon toga lakoćom poentirao. Strijelci za Španjolsku osim Isca bili su i Sergio Ramos, Alvaro Morata (dvaput), David Silva, Iago Aspas (dvaput) te Maximilian Goppel koji je postigao autogol.


on23b_1 by Ball-Control

Kvalifikacije za SP 2018., skupina I

  • Rezultati
  • Ljestvica

8. kolo

Island2:0Ukrajina
Kosovo0:1Finska
Turska1:0Hrvatska
1Island 1016:7+922
2Hrvatska 1015:4+1120
3Ukrajina 1013:9+417
4Turska 1014:13+115
5Finska 109:13-49
6Kosovo 103:24-211

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!