Košarka

Utakmica za pamćenje u Istanbulu - Slovenija preko Latvije prošla u polufinale!

Petar Jenjić • utorak, 12.09.2017.
Utakmica za pamćenje u Istanbulu - Slovenija preko Latvije prošla u polufinale!
Foto: EPA

U fenomenalnoj utakmici četvrtfinala Eurobasketa košarkaši Slovenije nastavili su svoj niz neporaženosti na prvenstvu. Svladali su odličnu Latviju predvođenu Kristapsom Porzingisom rezultatom 103:97 i za ulazak u finale igrat će protiv Španjolske...

Kakva utakmica u Istanbulu! Znali smo da ćemo gledati sjajnu utakmicu, ali i Slovenija i Latvija nadmašili su sva očekivanja. Slovenci su vodili gotovo kroz cijeli susret i to dvoznamenkastom razlikom, no Latvijci su uvijek pronalazili način kako se vratiti u utakmicu.

Gledali smo vrlo efikasnu, učinkovitu košarku, brzu tranziciju s obje strane, puno šuteva izvana, blokada, prije svega, Gašpera Vidmara i minijatura pojedinih igrača, predvođeni Goranom Dragićem i Lukom Dončićem s jedne te Kristapsom Porzingisom s druge strane. Ukratko rečeno, gledali smo budućnost europske košarke.

U svemu tome bolje su se snašli Slovenci, iako ne bi bilo toliko nezasluženo i da je Latvija prošla dalje. Momčad Igora Kokoškova vodila je kroz veći dio susreta, slavila je rezultatom 103:97 i sada je očekuje dvoboj protiv Španjolske. Ponovno ćemo gledati odličan susret, ali ovaj današnji teško će se moći nadmašiti. Bila je ovo jedna od onih utakmica koja će se vrtjeti kroz godine koje slijede.

Prvih pet minuta proletjelo je zaista jako brzo, napadački raspoložene momčadi napade su uglavnom završavale tricama. Latvijski šut je stao vrlo brzo, dok su Slovenci nastavili s brzom tranzicijom, raznovrsnim napadima i dalekometnom paljbom. Ubacili su 18 poena za tri minute, pet trica iz šest pokušaja i došli do nevjerojatnih 30:15 u osmoj minuti. Latvija se vrlo brzo pribrala i vratila u dobar napadački ritam.

Probudio se u drugoj četvrtini Kristaps Porzingis, ubacio devet koševa u kratkom vremenu, ali isto tako i skupio tri osobne pogreške. I bez njega Latvija je igrala odlično te polako dostizala prednost. U samoj završnici poluvremena sustigli su veliki zaostatak iz prve četvrtine i prešli u vodstvo (52:51). Naspram slovenska 34 koša u prvoj četvrtini, odgovorili su sa svoja 32 poena u drugoj.

Embed from Getty Images

Napadački učinak Latvije ostao je u drugoj četvrtini. Sjajni Slovenci na krilima Gorana Dragića su u četiri i pol minute igre napravili seriju 16:2 i stigli do dvoznamenkaste prednosti. Držali su se Latvijci još neko vrijeme, ali kada je potpuno stao šut, stao je i rezultat.

Slovenija je uoči posljednjih deset minuta imala deset koševa prednosti (76:66). Nije popuštala niti Latvija koja se sjajnim i probuđenim napadom vratila u egal (81:79), međutim, na drugoj strani uzvraća odlični Dončić s dva dalekometna ubačaja i vraća veću razliku na stranu Slovenije.

Nevjerojatna završnica nastavila se sve do samog kraja. Porzingis je ubacio pet poena u nizu, spustio zaostatak na samo minus jedan, imao i šut za vodstvo, ali nije bio precizan. Slovenci odgovaraju s četiri uzastopna poena i 30 sekundi prije kraja vode s pet razlike (97:92) što se pokazalo ključnim za potvrdu konačne pobjede.

Luka Dončić predvodio je Sloveniju s 27 koševa (3/3 za dva, 4/11 za tricu, slobodna bacanja 9/10) i devet skokova, Goran Dragić je dodao 26 poena (7/10 za dva, 2/5 za tricu, slobodna bacanja 6/7), šest skokova i osam asistencija.

Latviju je predvodio Kristaps Porzingis s 34 koša (11/14 za dva, 1/7 za tricu, slobodna bacanja 9/11), dok je Davis Bertans dodao 23 poena (2/4 za dva, 6/14 za tricu, slobodna bacanja 1/1).

Eurobasket, četvrtfinale:
Slovenija - Latvija 103:97 (34:23, 17:32, 25:11, 27:31)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Tko Gdje13.09.2017. u 04:51
    Bravo
    Tko Gdje
  • narada10813.09.2017. u 01:00
    legenda od utakmice. One dve trice Doncica za redom sa hoho kojim lukom, onaj "half-look"-pass Dragica prema Doncicu, sam pocetak tricaski festival. komu treba liga prvaka u nogometu u istom terminu?
    narada108