Košarka

Rusi preko Grčke traže povratak na europski vrh, Srbiju čekaju neugodni Talijani

Petar Jenjić • srijeda, 13.09.2017.
Rusi preko Grčke traže povratak na europski vrh, Srbiju čekaju neugodni Talijani
Foto: EPA

Srijeda nam donosi preostale dvije utakmice četvrtfinala Eurobasketa u kojima ćemo saznati i drugi polufinalni par. Grčka će nakon velike pobjede protiv Litve igrati protiv hrvatskih "krvnika" Rusije predvođene Aleksejom Švedom, dok će Srbija svoj put među četiri najbolje momčadi tražiti protiv nezgodne Italije...

Grčka - Rusija 17:45h

Grci su jedva prošli skupinu, činilo se kako kemije u momčadi uopće nema, no u utakmici protiv Litve pozitivno su iznenadili. Bili su puno motiviraniji, uhvatili su protivnike na prepad i sjajnom utakmicom došli do pobjede.

Obrana je izgledala vrhunski, Kostas Missas je jako dobro posložio. b>Valančiunas je bio zaustavljen, blokiran je bio šut s poludistance i brza litavska tranzicija. Ono što smo znali i prije prvenstva jest činjenica kako Bourousis i Sloukas u najvažnijim trenucima trebaju dobivati više lopti. Svjestan je toga bio i grčki izbornik i spomenuta dvojica odigrali su vjerojatno najbolju utakmicu na prvenstvu.

Nikada kvaliteta grčke reprezentacije nije dolazila u pitanje i ako ovako nastave ne bi bilo iznenađenje vidjeti ih u borbi za medalje. Pobjedom u osmini finala grčko samopouzdanje vrlo visoko raste i mijenja jako puno toga. Pred Rusima je jako težak zadatak.

"Osam momčadi koje je ušlo u četvrtfinale je jako dobro. Ako utakmici pristupimo ozbiljno mislim da imamo jako dobre šanse. Rusi igraju jako agresivno u obrani, moramo biti strpljivi u napadu i smanjiti broj pogrešaka. Stvar je u dobrom pristupu i koncentraciji na obje strane terena, ali naravno, ne igramo samo mi jer igra i protivnik koji će tražiti svoju šansu", najavio je utakmicu grčki izbornik Kostas Missas.

Hrvatski krvnik Rusija odigrala je odličnu utakmicu predvođena prvim igračem Aleksejom Švedom. Izbornik Sergej Bazarevič nadmudrio je Acu Petrovića, dominirao kroz cijelu utakmicu i zasluženo stigao do pobjede.

Probijanjem prve linije obrane brzi Šved lako je pronalazio suigrače na vanjskom šutu koji je vrlo dobro funkcionirao. Ipak, u određenim trenucima ruski napad je pokazivao velike slabosti, posebno kada je Hrvatska igrala s izrazito obrambenom petorkom, i nije mogao ozbiljnije zaprijetiti prema košu.

Takvu obranu Grčka je itekako sposobna odigrati, no ostaje pitanje hoće li imati dovoljno snage za visok ritam i s jedne i s druge strane kroz svih 40 minuta. Šved će svojih 20 koševa ubaciti, no ako uspiju zaustaviti ostatak ruske družine napravili su veliki posao.

"Još nismo ostvarili nikakav uspjeh. Nismo igrali dobro protekle četiri godine i nadam se da takve igre nećemo ponavljati. Vratili smo se na potreban nivo dolaskom Kiriljenka na čelo Saveza, ali još nismo uspjeli. Nadam se da hoćemo na ovom prvenstvu", rekao je ruski izbornik Sergej Bazarevič.

Pobjednika u ovakvoj utakmici je jako teško prognozirati, no minimalnu prednost dajemo Rusiji koja je kroz cijeli turnir ipak pokazala bolju i konstantniju igru od Grčke.

Prognoza: Grčka 45% - Rusija 55%

Italija - Srbija 20:30h

Srbija je opravdala očekivanja u osmini finala protiv Mađarske i sigurno prošla dalje. Iako, čini se kako je najteže igrati protivi slabijih momčadi jer su se Mađari držali kroz cijeli susret u priključku i nisu dopuštali protivniku da do kraja prelomi utakmicu.

Vjerojatno je takav razvoj situacije pomogao Srbiji shvatiti kako nema opuštanja, bez obzira tko se našao s druge strane terena. Primili su 78 poena u toj utakmici, a samo im je Latvija u prvom kolu ubacila četiri koša više. U dvoboju s Italijom svakako će trebati pojačati obranu, posebno na perimetru, dok u reketu ne bi trebali imati prevelikih problema. Boban Marjanović i Ognjen Kuzmić trebali bi se moći nositi s talijanskim visokim igračima.

Na opasnu talijansku vanjsku liniju trebali bi paziti Bogdanović, Milosavljević i Lazić koji su do sada igrali vrlo dobru obranu i čiji bi zadatak trebao biti usporavanje talijanskog napada i smanjivanje postotka šuta.

Izbornik Srbije Aleksandar Đorđević najavio je susret s Talijanima: "Svi znamo što znači četvrtfinale, spremni smo. znamo kako igrati protiv njih, moramo biti spremni za borbu i ne smijemo im dozvoliti previše šuteva. Moramo biti čvrsto s nogama na zemlji. Ako budemo vodili računa o svakom detalju igre protivnika, možemo zaboraviti na sebe. Trebamo hrabro ući u utakmicu. Spremni smo, ali nismo favoriti."

Italija je s druge strane u osmini finala imala kudikamo težeg protivnika, ali kojeg je vrlo rano uspjela slomiti i upisati laganu pobjedu. Izbornik Messina dobro je postavio svoju momčadi, spriječio brz protok lopte Finaca, natjerao ih da igraju duže napade i tako tjerao u pogreške.

Izdvajamo beka Atlanta Hawksa Marca Belinellija koji je preuzeo ulogu prvog igrača nakon ozljede Danila Gallinarija i uzima gotovo osam šuteva za tricu u prosjeku, ispred njega samo je Aleksej Šved.

Puno se očekuje i od Luigija Datomea protiv kojeg će Srbija također imati težak posao. Za razliku od Mađarske, Talijani se ne oslanjaju toliko na pick and roll, koliko na šut za tricu.

"Prije svega zahvaljujući obrani stigli smo do četvrtfinala i ne možemo očekivati da ćemo protiv Srbije igrati utakmicu na 100 koševa. Moramo biti posebno dobri protiv njihovih centara. Marjanović je često ključni igrač, ako ne bude imaju i Kuzmića, dok moramo ograničiti i njihovog najboljeg igrača Bogdanovića. Ako im budemo dobro parirali imamo veliku priliku doći do pobjede", kazao je uoči utakmice talijanski reprezentativac Pietro Aradori.

Ako Srbija ne uspije neutralizirati talijanski vanjski šut, mogla bi se naći u velikim problemima. Ettore Messina je prekaljeni trener koji zna izvući trik iz rukava i sigurno je pokoji sačuvao za predstojeću utakmicu. Zbog toga, tek minimalnu prednost dajemo Srbiji.

Prognoza: Italija 45% - Srbija 55%

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!