Košarka

Srbija preko čvrste Rusije do finala i dvoboja sa Slovenijom

Petar Jenjić • petak, 15.09.2017.
Srbija preko čvrste Rusije do finala i dvoboja sa Slovenijom
Foto: EPA

Saznali smo i drugog finalista Europskog košarkaškog prvenstva. Srbija je vodila gotovo cijelu utakmicu i na krilima Bogdana Bogdanovića i Bobana Marjanovića stigla do pobjede 87:79...

Srbija je izvukla pobjedu protiv Rusije i prvi puta nakon 2009. godine prošla u finale Europskog prvenstva. Vodila je gotovo svih 40 minuta, u nekoliko navrata i sa 16 razlike, ali se u posljednje minute ušlo u egalu. Ipak, na krilima Bogdana Bogdanovića uspjela je izdržati i doći do pobjede 87:79.

U finalu ih čeka dvoboj protiv neporažene Slovenije i prava košarkaška poslastica, dok će Rusija teško do brončane medalje do preko Španjolske.

Sličan recept kao i u utakmici s Italijom Srbija je pokušavala primijeniti. Udvajanjem Bobana Marjanović više su prostora dobivali ostali igrači pa je Đorđevićeva momčad bila u prednosti. U defenzivnom dijelu dobro je zaustavila Alekseja Šveda koji je prvi poen iz igre ubacio tek u sedmoj minuti.

Još se neko vrijeme Rusija rezultatski držala, no bolji dojam je ostavljala Srbija koja je svoju nadmoć ubrzo iskoristila. Napravila je seriju 14:0 i došla do najvećih 16 koševa prednosti (42:26). Ruski šut gotovo da i nije postojao, naspram srpskog koji je predvođen Marjanovićem iznosio 61% (20/33) na kraju prvog poluvremena. Zanimljivo, samo su se četiri ruska igrača bila upisala u strijelce.

Još u 24. minuti Srbija je imala 16 poena viška, no Rusija se serijom 11:0 u dvije i pol minute vratila u utakmicu. Međutim, uzvratila je Đorđevićeva momčad sa sedam uzastopnih poena, no igru je zbog ozljede morao napustiti razigravač Stefan Jović.

Ozljedom spomenutog igrača više je prostora u napadu ostajalo Švedu. Rusija se sve više približavala, ali Srbija je odolijevala protivničkim napadima. Igrač Himkija ubacio je tricu za samo minus dva (75:73) četiri minute prije kraja, imao i šut za vodstvo, no nije pogodio.

Kada je bilo najpotrebnije uključio se Bogdanović, ubacio vrlo važnih pet poena kojima je ostavio Ruse u zaostatku većem od jednog posjeda i tako zaključio pobjedu svoje momčadi.

Bogdan Bogdanović s 24 poena (6/8 za dva, 3/8 za tricu, slobodna bacanja 3/4) i Boban Marjanović s 18 koševa (7/10 za dva, slobodna bacanja 4/6), šest skokova i četiri asistencije predvodili su Srbiju do pobjede.

Rusiji nisu pomogla niti 33 poena Alekseja Šveda koji je za to potrošio čak 20 lopti (2/5 za dva, 6/15 za tricu, slobodna bacanja 11/12).

Eurobasket, polufinale:
Rusija - Srbija 79:87 (20:25, 14:23, 23:18, 22:21)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!