Košarka

Solidni nastupi hrvatskih košarkaša na otvaranju nove europske sezone

Petar Jenjić • srijeda, 20.09.2017.
Solidni nastupi hrvatskih košarkaša na otvaranju nove europske sezone

Odigrano je prvih osam utakmica prvog kola kvalifikacija za Fibinu Ligu prvaka u kojima su nastupili i hrvatski košarkaši, neki s više, a neki s manje uspjeha...

Započelo je prvo kolo kvalifikacija za Fibinu Ligu prvaka, a danas je odigrano prvih osam susreta. Napomenimo, momčadi igraju jednu utakmicu kod kuće i jednu u gostima i ona ekipa s boljom koš razlikom proći će u sljedeće kvalifikacijsko kolo.

Nakon devet godina Bosna je nastupila u jednom klupskom košarkaškom natjecanju i nije se previše proslavila. Na domaćem terenu nije imala šanse protiv njemačkog Ludwigsburga koji je slavio s 85:59. Gosti su kontrolirali rezultat kroz veći dio susreta, a jedan od ključnih trenutaka dogodio se u drugoj četvrtini u kojoj je Bosna postigla tek sedam koševa, a primila ukupno 22. Drugo poluvrijeme bilo je samo odrađivanje posla za goste koji su pokazali kvalitetu više.

U redovima pobjedničke momčadi najbolji je s 23 poena i četiri skoka bio Dwayne Evans, Adika Peter-McNeilly dodao je 15 koševa. Najbolji su kod domaćina bili Devon Walker i Cory Bradford s 12 koševa.

Španjolski Joventut uspješno je započeo sezonu gostujućom pobjedom protiv Dinamo Tbilisija rezultatom 72:60. Ipak, nije bilo baš lako gostima jer je domaćin pružao jako dobar otpor 30 minuta nakon kojih je bilo 45:45, međutim, serijom 10:0 Joventut lomi susret u svoju korist i dolazi do slavlja.

Patrick Richard s 20 poena predvodio je Joventut, dok Dominik Mavra nije imao dobar debi u europskim natjecanjima. Za 22 minute provedene na terenu ubacio je tek dva poena (1/7 šut iz igre) i četiri skoka. Nikoloz Ckitišvili bio je najbolji kod Tbilisija s 23 poena i osam skokova.

Poraz u prvoj utakmici upisao je makedonski Karpoš koji je na domaćem parketu izgubio utakmicu od Kaleva 87:79. Iako se jako dobro držao tri četvrtine i uoči posljednjih deset minuta imao četiri koša viška (62:58), u četvrtoj četvrtini primio je čak 29 koševa od vrlo efikasnih gostiju čiji je šut iz igre bio na odličnih 54%. Nakon odlaska na dvoznamenkastu prednost minutu prije kraja prevelikih problema za estonsku momčad nije bilo.

Goste su do pobjede predvodili Martynas Mažeika s 19 poena i Janari Jöesaar s 18 koševa. Thaddus McFadden s 23 poena i šest asistencija bio je najbolji kod Karpoša, Nenad Delić je za nešto manje od 19 minuta ostvario učinak od 14 koševa i četiri skoka.

Košarkaši Groningena upisali su tijesan poraz kod kuće od litavskog Vytautasa 77:75 i sada moraju odigrati puno bolje na gostujućem parketu kako bi prošli u sljedeće kolo. U vrlo napetoj penal završnici gosti su čuvali vodstvo na svojoj strani i nisu dopustili pravi pokušaj Nizozemcima za pobjedu ili barem produžetak.

Najučinkovitiji u redovima gostujuće momčadi bili su Egidijus Dimša s 24 poena i Eigirdas Žukauskas s 22 koša. Najbolji je kod domaćina bio Evan Bruinsma s 14 koševa, dok je Drago Pašalić dodao devet poena uz jedan skok za 24 minute provedene na parketu.

FIBA Liga prvaka, prvo kolo kvalifikacija:
Dinamo Tbilisi - Joventut 60:72
Karpoš - BC Kalev/Cramo 79:87
Keravnos - Saratov 72:83 (Tre Bussey 17p / Branden Frazier 19p)
Bosna - Ludwigsburg 59:85
Sigal Priština - Tsmoki Minsk 50:57 (Dardan Berisha 14p, 7as / Chris Czerapowicz 18p, 6sk)
Lulea - Antwerp Giants 79:81 (Rozzell 20p / Donkor i Vanwijn 14p)
Groningen - Vytautas 75:77
Kapfenberg - Benfica 72:75 (Brian Oliver 23p, 5sk, Milan Stegnjaić 10p, 9sk, 2as / Jose Silva 18p)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • litleben20.09.2017. u 09:32
    Hoće li mi netko objasniti kakve veze tekst ima s naslovom?!
    litleben