Košarka

Cibona u gradskom derbiju nakon produžetka zasluženo svladala Cedevitu

Branimir Korać • subota, 14.10.2017.
Cibona u gradskom derbiju nakon produžetka zasluženo svladala Cedevitu
Foto: FaH

Prvi ovosezonski gradski derbi Cibone i Cedevite otišao je na stranu Cibosa koji su u produžetku bili bolji sa 100:94. Tijekom najvećeg dijela susreta domaćin je bio u vodstvu i zasluženo je slavio...

Uz čak 24 poena u produžetku Cibona je stigla do pobjede protiv Cedevite. Igrači Jure Zdovca nisu odigrali kvalitetnu utakmicu, tek u četvrtoj četvrtini pokazali su znakove buđenja, izborili produžetak, ali i tamo je Cibona bila bolja i odnijela pobjedu.

Cibona je ušla u utakmicu s puno više energije i bolje nego Cedevita što se najbolje vidjelo krajem prve i početkom druge dionice kada su gosti ulazili u probleme i Cibona je znala kažnjavati pogreške obrane.

Vrlo dobro igrao je Luka Žorić koji je i predvodio Cibonu do visoke prednosti 23:14 početkom druge dionice, a pad Cedevite usporio je Džanan Musa tricom kojom je prekinuta Cibonina serija.

Uspjela se Cedevita približiti na samo četiri poena zaostatka, ali zbog loše obrane ponovno je potonula, ovaj put u još viši zaostatak nakon trice Halla i slobodnih bacanja Gospića, Tomasa i Bošnjaka za 38:25.

Do odlaska na odmor Cedevita je uspjela smanjiti na 42:32 zahvaljujući Cherryju koji je iskusno procijenio kako može napadati Uljarevića koji je dobio priliku u završnici prvog poluvremena, te tako smanjio zaostatak.

Jure Zdovc nikako nije mogao biti zadovoljan prvim poluvremenom svoje momčadi, na obje strane parketa Cibona je bila bolji protivnik i zasluženo je vodila. Previše nonšalancije u obrani Cedevite i neznanja kako se obraniti od picka, u napadu dosta neorganiziranosti i sve je to dovelo do dvoznamenkastog vodstva Cibosa na odmoru.

Osim Žorića u prvom poluvremenu vrlo dobar bio je i Tomas koji je u istom ritmu ušao i u drugi dio gdje je krenuo s pet poena u nizu.

Jednako dobro u drugi dio krenuo je i Will Cherry koji je u tim trenucima bio prvo ime Cedevite i igrač koji je definitivno odskakao. Predvođena Cherryjem Cedevita se uspjela spustiti na jednoznamenkasti zaostatak, imala je priliku za doći i na minus šest, ali nije iskoristila napad, a na drugoj strani Rozić je tricom prekinuo Cibonin crni niz.

Ta trica bila je samo kratkotrajan bljesak, napad Cibone je stao i Cedevita je uspjela smanjiti zaostatak na 53:47 dvije minute prije kraja treće dionice, no Cibona je zadržala prednost i s plus devet ušla u zadnju dionicu.

Tamo je Cedevitu u početku Filip Krušlin držao u igri, ubacio je dvije trice i nije dopustio Ciboni novi bijeg, a nakon što je Musa ubacio tešku i potpuno nerezonsku tricu za smanjenje na 69:65, Cibona se našla u problemima. Cedevita je pojačala obranu i odmah se to osjetilo na rezultatu, a na drugoj strani Gospić je imao ogromnih problema sa Stipanovićem koji je doveo Cedevitu i na minus jedan.

Međutim kada je stao napad domaćina, a Cedevita došla nadomak preokreta, stvari su u svoje ruke uzeli Tomas i Žorić koji vraćaju Cibonu na šest razlike za dolazak do zraka nakon nekoliko vrlo loših napada i reakcija na obje strane parketa.

Minutu i 20 sekundi prije kraja Cedevita još jednom dolazi na minus jedan ubačajem Cherryja, a na drugoj strani neraspoloženi Melvin radi korake da bi priliku za preuzimanje vodstva iz kuta promašio Krušlin pa na drugoj strani novu tricu i Tomas.

Devet sekundi prije kraja Cedevita je ipak došla do vodstva, na isteku napada tricu iz kuta ubacuje Džanan Musa i odvodi Cedevitu na 76:74 te nadomak pobjede.

U Ciboninom posljednjem napadu Tomas asistira Žoriću kojeg Stipanović zaustavlja prekršajem, a Cibonin centar 3.9 sekundi prije kraja poravnava na 76:76.

Posljednji napad Cedevite nije bio dobro izrađen, Musa je uzeo loptu, ali nije si izradio poziciju za kvalitetan šut te je susret otišao u produžetak.

Sredinom produžetka Cibona se uspjela odvojiti na 87:83 poenima Halla i Novačića, a nakon neiskorištenog napada Cedevite, minutu i pol prije kraja produžetka Tomas ubacuje tricu sa sedam i pol metara za 90:83.

Nadu Cedeviti vratio je 30 sekundi prije kraja Krušlin ubacivši tricu za 94:90, no Cibosi su imali mirnu ruku s linije slobodnih bacanja i na kraju zasluženo slavili 100:94.

Luka Žorić bio je prvo ime susreta s 29 poena i devet skokova, a Marko Tomas dodao je 23 poena. Kod Cedevite Will Cherry ubacio je 19 poena dok su Filip Krušlin i Andrija Stipanović dodali po 17.

ABA liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Zadar97:104Partizan
Mornar Barsko zlato73:81FMP
Cibona100:94 *Cedevita
Mega Basket77:86Petrol Olimpija
Crvena zvezda75:79Budućnost VOLI
Igokea99:108MZT Skoplje Aerodrom
1Crvena zvezda 193+276
2Budućnost VOLI 175+202
3Cedevita 175+153
4Mornar Barsko zlato 148+35
5Partizan 1111+43
6Zadar 1012-39
7Petrol Olimpija 1012-55
8FMP 913-7
9Mega Basket 814-9
10Igokea 715-94
11Cibona 715-136
12MZT Skoplje Aerodrom 319-369

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!