SP 2018., dodatne kvalifikacije, 10.11.2017, 20:45 h
Švedska
Švedska 1:0 Italija
Italija

VIDEO: Adut s klupe doveo Šveđane do vrijedne pobjede, odluka o putniku na SP pada za tri dana

Luka Medić • subota, 11.11.2017.
VIDEO: Adut s klupe doveo Šveđane do vrijedne pobjede, odluka o putniku na SP pada za tri dana
Foto: EPA

Nakon Hrvatske i Grčke, odnosno Sjeverne Irske i Švicarske, treći susret dodatnih kvalifikacija odigrali su Švedska i Italija. Domaćini su iskoristili prednost domaćeg terena i slavili s minimalnih 1:0...

Stockholmskih 90 minuta je završilo, a nakon prve dionice Šveđani na jug Europe nose blagu prednost, ali poklonjenom konju se ne treba gledati u zube. Bila je to utakmica s dva različita poluvremena, u prvom su se bolje snašli domaćini, u drugom gosti. Talijani nisu zabili, ali zato Šveđani jesu, i to u drugom dijelu utakmice kada su imali samo dva udarca u okvir gola i imali manje od 30 posto lopte u svojim nogama.

Od samog počeka utakmice bilo je napeto, gosti su krenuli bolje i već u ranoj fazi utakmice stvorili dobru priliku, ali pokušaj Belottija glavom s pet-šest metara završio je pored vrata. Samo nekoliko minuta kasnije pokušali su i Šveđani, ali kao i gosti u napadu ranije, pokušaj Toivonena završio je pored vrata. Ostatak prvog dijela prošao je bez većih prilika, a domaćini su bili bolji i imali inicijativu. Do kraja poluvremena Švedska je imala još jednu dobru priliku, ali pravovremen izlazak Buffona spriječio je domaću opasnost. Na odmor se otišlo s 0:0.

U drugi dio ponovno bolje ulaze Talijani, domaća obrana u nastavak je ušla dosta nervozno, a u 49. minuti Olsen je pročitao pokušaj Candreve. Švedski izbornik u 57. minuti izvadio je Ekdala, a u igru je ušao Jakob Johansson. Upravo je Johansson pet minuta kasnije postigao jedini pogodak na utakmici. Šveđani su imali aut s desne strane, a nakon što je Chiellini izbacio loptu iz peterca, na vrhu kaznenog prostora prihvatio ju je Johansson koji je pucao iz prve. Lopta se na putu prema Buffonu odbila od Bonuccija, prevarila talijansku jedinicu i ušla u mrežu za veliko slavlje domaće momčadi.

Nakon primljenog pogotka Talijani su u posljednjih pola sata krenuli po pogodak, a najbliže su bili u 70. minuti kada je Darmian pogodio vratnicu. U nastavku akcije nitko od talijanskih nogometaša nije uspio spremiti loptu u mrežu. U preostalom razdoblju Talijani nisu uspjeli složiti pravu akciju, pa će tako u uzvratu koji se igra za tri dana u Milanu od samog početka morati po pobjedu.

Pobjeda Šveđana nad Talijanima dobra je vijest i za Hrvatsku jer bi, uz potvrdu plasmana nad Grčkom, kao i eventualnim ispadanjem Talijana Hrvatska završila u drugoj jakosnoj skupini. FIFA je za ovo Svjetsko prvenstvo mijenjala pravila, više nema sastavljanja jakosnih skupina prema kontinentalnim federacijama, već po ljestvici najboljih zemalja na svijetu. Prema stanju iz listopada Hrvatska je najbolje rangirana reprezentacija u trećoj jakosnoj skupini, a iz druge jakosne skupine svoj plasman nisu potvrdili još Švicarska, Italija i Peru. Kako je Švicarska uz pomoć sudca stigla do pobjede nad Sjevernom Irskom i to u gostima, Hrvatsku u drugu jakosnu skupinu mogu poslati ili Novi Zeland, ili Švedska, koja ima dobar rezultat nakon prvih 90. minuta. No, da bi Hrvatska uopće bila na ždrijebu 1. prosinca u Moskvi prvo treba izdržati kod Grčke, pa onda možemo razglabati o jakosnim skupinama.

SP 2018., dodatne kvalifikacije

14.11.2017.
Irska1:5Danska
13.11.2017.
Italija0:0Švedska
12.11.2017.
Grčka0:0Hrvatska
Švicarska0:0Sjeverna Irska
11.11.2017.
Danska0:0Irska
10.11.2017.
Švedska1:0Italija
09.11.2017.
Sjeverna Irska0:1Švicarska
Hrvatska4:1Grčka

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!