Rukomet

Skupina A: Opasni Srbi, Šveđani i Islanđani prve prepreke za Hrvatsku na putu do odličja koje nedostaje

Branimir Korać • petak, 12.01.2018.
Skupina A: Opasni Srbi, Šveđani i Islanđani prve prepreke za Hrvatsku na putu do odličja koje nedostaje
Foto: FaH

Hrvatska kao domaćin Europskog prvenstva smještena je u skupinu A gdje će u Splitu igrati sa Srbijom, Švedskom i Islandom. Naravno, Hrvatska je pred svojim navijačima prvi kandidat za prvo mjesto, ali protivnici su kvalitetni i trebat će puno rada za dolazak na vrh skupine...

Hrvatska uvijek ide na medalju

Hrvatska ima najbolju priliku u zadnjih podosta godina doći do odličja na Europskom prvenstvu. Naravno, svi sanjamo zlato, ali jasno je da se do njega neće tako lako doći. Međutim Hrvatska je za to sposobna, ima kvalitetu, ima širinu, ima izbornika koji zna kako se osvajaju medalje i u konačnici imat će uz sebe vojsku navijača.

Ne treba biti Einstein kako bi se znalo da sportaši najbolje nastupe bilježe kada imaju uz sebe veliku podršku s tribina, a ovaj put u takvoj prednosti bit će Hrvatska. U Splitu ih očekuje fantastična atmosfera, a sjećamo se kako je bilo na posljednjem Svjetskom prvenstvu koje je Hrvatska ugostila i odradila prvi dio natjecanja upravo u Spaladium areni.

Hrvatska

Vratari: Mirko Alilović (Veszprem), Ivan Stevanović (Schaffhausen)

Pivoti: Igor Vori (PPD Zagreb), Željko Musa (Magdeburg)

Lijeva krila: Lovro Mihić (Wisla), Manuel Štrlek (Kielce)

Desna krila: Zlatko Horvat (PPD Zagreb), Ivan Čupić (Vardar)

Lijevi vanjski: Jakov Gojun (Füchse Berlin), Stipe Mandalinić (Füchse Berlin), Marko Mamić (Kielce)

Desni vanjski: Marko Kopljar (Füchse Berlin), Luka Stepančić (PSG)

Srednji vanjski: Domagoj Duvnjak (Kiel), Igor Karačić (Vardar), Luka Cindrić (Vardar)

Sada će biti identična situacija, Hrvatska s tim pogurancem dočekuje Srbiju, Švedsku i Island kojima neće biti nimalo lako. Uostalom, i na neutralnom terenu Hrvatska bi protiv ovih reprezentacija bila favorit, a kako neće u Splitu.

Nakon odlaska Line Červara iz reprezentacije, Hrvatska je tražila dugoročno rješenje na izborničkoj poziciji, vodili su je Slavko Goluža i Željko Babić i na kraju nisu izdržali pritisak. Obojica su unijeli neke novosti, imali propusta i na kraju bili smijenjeni. Za Prvenstvo u Hrvatskoj tražio se jak autoritet i vrlo brzo našao u Červaru koji je zbog ovog natjecanja napustio klupu Metalurga i posve se posvetio Hrvatskoj.

Červar je trener velikog znanja, odličan psiholog i znat će pripremiti Hrvatsku za sva iskušenja. Kod njega je uvijek sve počinjalo od obrane, otkrio je kako se uigravaju tri varijante 6-0, 5-1, 3-3 i uz čvrst nastup u obrambenoj fazi Hrvatska će tražiti što više laganih golova.

I sam popis od 16 igrača ide u tom smjeru. Neki koji bi možda bili korisniji u napadačkoj fazi žrtvovani su nauštrb onih koji mogu pružiti puno više u obrani i to je sasvim legitimno. Hrvatska ionako ima dovoljno napadačke kvalitete da može rješavati susrete na taj način, a nije da su same svjetske klase ostale izvan postave za Srbiju.

Dosta toga ovisit će o vratarima, dosad je bilo pravilo - kada su vratari raspoloženi, Hrvatska je odlazila jako daleko. Međutim često su se znala događati velika natjecanja na kojima je nedostajao taj impuls s gola, forma nije bila zadovoljavajuća i to se mora promijeniti.

Još jedna stvar koju Červar želi promijeniti je pokretljivost u napadu. Tu je često bilo problema, igralo se dosta statično, gurala se lopta na Duvnjaka pa neka on nešto smisli i Hrvatska je ulazila u probleme, teško dolazila do pogodaka i dojam nije bio dobar. Naznake promjena vidjele su se protiv Crne Gore iako to još uvijek nije bilo to, ali bilo je jasno u kojem smjeru Červar želi ići. Hrvatska ima tri fantastična srednja vanjska, takvu kvalitetu na toj poziciji nema nijedna reprezentacija i s vizijom koju imaju Duvnjak, Cindrić i Karačić, uz to što su i opasni po gol, mogu i moraju se razigrati i ostali.

Krila su nam standardna, tu je Štrlek na jednoj strani, na drugoj su Čupić i Horvat, a crtu drže Vori i Musa koji su tu ponajviše zbog obrane, no ne treba podcijeniti niti Musin napad.

Vrlo važan bit će i doprinos desnih i lijevih bekova. Tu situacija nije bajna, na lijevoj strani su obrambeni specijalac Gojun koji neće imati ulogu u napadu, Mandalinić koji je u Füchseu malo izgubio na onoj važnost koju je imao u Zagrebu te Mamić koji u Kielceu traži pravu formu i ne igra tako puno. Na drugoj strani su Kopljar koji je imao i ove sezone problema s ozljedama te Stepančić koji slično poput Mamića ima u PSG-u jaku konkurenciju.

Oni će morati podići formu da bi Hrvatska došla do ozbiljnog rezultata. Stepančić je pokazao protiv Crne Gore kako će biti opasan, ali i ostali će morati napraviti isto jer bi se u protivnom Hrvatska morala previše osloniti na genijalnost srednjaka što može biti problem.

U svakom slučaju očekujemo odličnu Hrvatsku i odličan rezultat. Svi preduvjeti za takvo što su tu i na igračima je da ih i realiziraju.

Prognoza: Top 4

Prva sedmorka: Alilović - Štrlek, Čupić - Mandalinić, Duvnjak, Stepančić - Musa

Embed from Getty Images

Srbija - odlični pojedinci, ali rijetko prava momčad

Kada stavite reprezentaciju Srbije na papir, jasno vam je kako je riječ o vrlo dobrim pojedincima koji su sposobni pokvariti planove i najboljima. Međutim uvijek je to tako, a najčešće se javi problem kada Srbija istrči na parket. Za razliku od njihovih košarkaških kolega koji izgledaju kao momčad, a ne skupina pojedinaca, dok je to kod rukometaša dosad bilo prečesto suprotno.

Hoće li to Jovica Cvetković promijeniti, ostaje za vidjeti, no neki nastupi u kvalifikacijama pokazali su da je Srbija na dobrom putu. No opet u pripremama za ovo Prvenstvo Srbija je nizala poraze, odigrala je puno utakmica, od 5. do 10. prosinca njih čak tri, a već 12. igra protiv Hrvatske na otvaranju Europskog prvenstva.

Srbija

Vratari: Vladimir Cupara (Ademar Leon), Tibor Ivanišević (Skjern)

Lijeva krila: Dobrivoje Marković (PPD Zagreb), Nemanja Ilić (Toulouse)

Desna krila: Darko Đukić (Kielce), Bogdan Radivojević (RN Löwen)

Lijevi vanjski: Petar Đorđić (Meškov Brest), Milan Jovanović (Vojvodina), Nemanja Obradović (Wisla), Petar Nenadić (Füchse Berlin)

Srednji vanjski: Žarko Šešum (Göppingen), Stefan Vujić (Steaua)

Desni vanjski: Nemanja Zelenović (Magdeburg), Marko Vujin (Kiel)

Pivoti: Mijajlo Marsenić (Vardar), Bojan Beljanski (Bregenz)

Je li to bila dobra odluka s ciljem ranijeg ulaska u natjecateljski ritam ili će se pokazati kao loša zbog mogućeg umora, vrlo brzo ćemo saznati.

Cvetković ne može računati na sve igrače, nedostaje mu nekolicina onih koji bi sigurno igrali važne uloge. Strahinja Milić bio bi prvi vratar, Ilija Abutović nosio bi obranu, jasna je kvaliteta Momira Rnića koji je morao otkazati zbog loma noge, a do samog kraja u taboru Srbije nadali su se nastupu Rastka Stojkovića, ali čovjek jednostavno ne može.

S ovim igračima Srbija bi bila izuzetno opasan protivnik, niti bez njih nikome protiv nje neće biti jednostavno, ali s njima bi bila bez dvojbe puno jača. Stojković i Rnić donijeli bi novu dimenziju u napadu, Milić je iznimno kvalitetan vratar, a Abutović klasa u obrambenoj fazi.

Na vratima će se tako morati osloniti na talentiranog Vladimira Cuparu iz Ademar Leona te Tibora Ivaniševića iz Skjerna. Oni će debitirati na velikoj sceni, što se tiče nastupa na najvećim natjecanjima, ali i što se tiče nastupa protiv ovako kvalitetnih momčadi na dnevnoj bazi.

Dobri su na desnom krilu gdje imaju dvojicu vrlo kvalitetnih igrača s dosta iskustva i iz Lige prvaka, tu su Darko Đukić iz Kielcea i Bogdan Radivojević iz RN Löwena dok su na lijevom krilu nešto tanji s Dobrivojem Markovićem i Nemanjom Ilićem.

I na pivotu imaju igrače koji su dobri u obrambenoj fazi, no ne toliko i u igri prema naprijed, ali zato u vanjskoj liniji imaju nekoliko vrhunskih igrača. Posebno Marka Vujina koji je godinama jedan od najboljih igrača Kiela te Petra Nenadića koji briljira u Füchseu, ali tu je i Žarko Šešum koji je već dugo na velikoj sceni.

U dresu Srbije debitirat će i Stefan Vujić koji je prošao kroz mlade hrvatske selekcije, nosio dres Zagreba, bio neko vrijeme i na širem popisu hrvatske reprezentacije, ali nakon što mu je postalo jasno da će se teško probiti do reprezentacije pokraj Duvnjaka, Cindrića, Karačića, prihvatio je poziv iz Srbije.

Cvetković ima reprezentaciju koja može odigrati odlično, ali pitanje je koliko to može u kontinuitetu. Cilj joj je prolaz u drugi krug, a za to će morati barem jednom svladati neku od reprezentacija iz europskog vrha.

Prognoza: Borba za drugi krug

Prva sedmorka: Cupara - Ilić, Đukić - Nenadić, Šešum, Vujin - Marsenić

Embed from Getty Images

Švedska raste i bit će sve bolja

Reprezentacija koja iz natjecanja u natjecanje izgleda sve bolje bit će posebno opasna u Hrvatskoj. Šveđani su napravili smjenu generacija i oni mlađi koji su se na posljednjim prvenstvima tek pojavili na velikoj sceni, danas imaju to iskustvo igranja velikih natjecanja i znaju što ih čeka.

Švedska je danas reprezentacija koja igra možda i najljepši rukomet na svijetu, vrlo dinamično, brzo, pokretljivo, ali problem je u svemu tome što se znaju zaigrati, ući u probleme i tako gubiti utakmice. Dijelu igrača još uvijek nedostaje te rutine i koliko god dojam nakon susreta bio da je Švedska bila bolji protivnik, nerijetko pogled na semafor daje drugačiju sliku.

Švedska

Vratari: Andreas Palicka (RN Löwen), Mikael Appelgren (RN Löwen)

Lijeva krila: Jerry Tollbring (RN Löwen), Hampus Wanne (Flensburg)

Desna krila: Niclas Ekberg (Kiel), Mattias Zachrisson (Füchse Berlin)

Lijevi vanjski: Lukas Nilsson (Kiel), Simon Jeppsson (Flensburg), Philip Henningsson (Kristianstad)

Srednji vanjski: Jim Gottfridsson (Flensburg), Linus Arnesson (Bergischer)

Desni vanjski: Johan Jakobsson (Sävehof), Albin Lagergren (Kristianstad)

Pivoti: Jesper Nielsen (PSG), Fredric Pettersson (Toulouse), Max Darj (Bergischer)

Već u Hrvatskoj Šveđani očekuju pomak i na rezultatskom planu, no to neće biti tako jednostavno. Da bi došli do polufinala i tako ostvarili sjajan rezultat, morat će završiti ispred Hrvatske i(li) Francuske, a ove dvije reprezentacije, bez obzira na sve, još uvijek su kvalitetnije.

Kristjan Andresson donio je Švedskoj tu dozu lepršavosti više, nepredvidljivosti i izlaska iz šablone, a ključeve organizacije igre stavio je u ruke Jima Gottfridssona, sjajnog srednjaka iz Flensburga. On će biti osuđen na priličnu minutažu jer na toj poziciji Švedskoj nedostaje širine, prva zamjena mu je Linus Arnesson koji je tek prošle godine debitirao u dresu reprezentacije i ipak nije Jimova klasa.

Promjena je na golu gdje više nema "djedice" Mattiasa Anderssona, vratara Flensburga za kojeg ste znali da će vam donijeti 10-15 obrana, ali tu su jednako tako kvalitetni i puni bundesligaškog i reprezentativnog iskustva, klupski suigrači iz Rhein-Neckar Löwena Andreas Palicka i Mikael Appelgren.

Na krilima su ubojiti, lijevo su Jerry Tollbring i Hampus Wanne, ne znaš koji je veća prijetnja, a na desnoj strani dugogodišnji prvi izbor Niclas Ekberg i njegov stalni pratitelj Mattias Zachrisson. Ekberg je vođa ove momčadi, kapetan i igrač koji se sluša, a njegova forma ove sezone iz Kiela je ohrabrujuća i svakako dobra vijest za Andressona.

Niti oni na pivotu nemaju napadački veliku klasu, više su to igrači koji igraju vrlo važnu ulogu u fazi obrane, ali Jesper Nielsen je taj koji će u napadu dobivati najveću minutažu i probati stvarati prostor za vanjske igrače.

S vanjskih pozicija najopasniji su s desne strane Johan Jakobsson i Albin Lagergren koji može mijenjati i Gottfridssona, te s lijeve strane Lukas Nilsson.

U svakom slučaju Šveđani su dosta mlada momčad, vole visok ritam i ako uspiju iskontrolirati sami sebe i svoje crne rupe, onda je sve moguće. U njihovim nastupima moći će se uživati, a vidjet ćemo hoće li i oni moći uživati u rezultatima.

Prognoza: Drugi krug

Prva sedmorka: Palicka - Tollbring, Ekberg - Nilsson, Gottfridsson, Lagergren - Nielsen.

Embed from Getty Images

Islanđane je teško razbiti, ali nedostaje im širina

Island je vrlo teško potpuno nadigrati, a jedna od rijetkih reprezentacija kojoj je to posljednjih godina uspjelo, bila je Hrvatska koja ga je pregazila na Europskom prvenstvu u Poljskoj. Sjećamo se dobro te utakmice, Island je izgledao kao da je po kazni izašao na teren, potpuno psihološki nespreman za susret i ostavljali su dojam kao da jedva čekaju kraj.

Bio je to za njih potpuno atipičan susret, obično nisu reprezentacija koja se tako lako predaje, međutim to definitivno nije bio njihov dan. Ne treba očekivati da će to postati pravilo i da će tako lako padati i u budućnosti. U Splitu će biti neugodan protivnik svima i borit će se najvjerojatnije sa Srbijom za mjesto u drugom krugu.

Island

Vratari: Björgvin Pall Gustavsson (Haukar), Agust Eli Bjorgvinsson (FH)

Lijeva krila: Bjarki Mar Elisson (Füchse Berlin), Gudjon Valur Sigurdsson (RN Löwen)

Desna krila: Arnor Thor Gunnarsson (Bergischer)

Lijevi vanjski: Arnor Atlason (Aalborg), Olafur Andres Gudmundsson (Kristianstad)

Srednji vanjski: Aron Palmarsson (Barcelona), Ymir Örn Gislason (Valur), Janus Dadi Smarason (Aalborg)

Desni vanjski: Runar Karason (Hannover Burgdorf), Asgeir Örn Hallgrimsson (Nimes), Omar Ingi Magnusson (Aarhus)

Pivoti: Kari Kristjan Kristjansson (IBV), Arnar Freyr Arnarsson (Kristianstad), Bjarki Mar Gunnarsson (Stjarnan)

Vodi ih Geir Sveinsson koji ne brani napadačku slobodu, Aron Palmarsson ima potpuno slobodne ruke u kreiranju igre i odlukama vezanim uz napad. Logično, Palmarsson je najveća zvijezda, igrač Barcelone i dečko s već sada sjajnom karijerom iako je pred njim još barem sedam-osam godina vrhunskog rukometa. Šteta što su ga ozljede pratile kroz karijeru, u protivnom je mogao napraviti još više i danas biti još bolji igrač.

Ovaj put na Prvenstvo dolazi zdrav i spreman, jedno od rijetkih natjecanja prije kojeg Islanđani ne strahuju za njegovo stanje i ne broje sate do oporavka i krpanja za nastup. S pravim Palmarssonom i Island je puno opasniji, ako se on muči, muči se i cijela momčad jer ipak puno toga ovisi o njemu.

Druga velika zvijezda je Gudjon Valur Sigurdsson, najbolji reprezentativni strijelac u svijetu u povijesti. Čini se kao da je već sto godina na terenu, a i je. Sigurdsson je dio svih velikih islandskih rezultata i to vrlo važan kotačić, a iako mu je skoro 40 godina, još uvijek puni mreže i to ne samo iz sedmeraca već iz kontri i na postavljenu obranu. U svakom slučaju vrlo opasan igrač, ali to već znaju sve obrane svijeta.

Na vratima je i dalje prvi izbor Björgvin Gustavsson, vratar koji je iznimno nepredvidljiv. Kod njega rijetko postoji sredina, ili će imati dan kada je na 15-20 obrana ili neće moći obraniti baš ništa. Kada mu se poklopi dobar dan, skida protivničke udarce u serijama, vrlo je atraktivan i cijenjen. Da je imao malo više konstantnosti, čovjek bi branio u najvećim klubovima Europe.

Na ostalim pozicijama imaju zahvalne klupske igrače koji nisu sam vrh, ali rijetko podbace, odrade ono što se od njih očekuje. Atlason, Karason, Gudmundsson, Smarason, Hallgrimsson dobro su poznata imena koja su dobro uklopljena u ovaj sustav i dobro odrađuju svoju ulogu.

Bit će zanimljivo vidjeti u kakvom stanju dolaze u Hrvatsku, mogu predstavljati ugodno iznenađenje, imaju taj uhodan sustav koji dobro funkcionira i ako Palmarsson bude na razini, Gustavsson se ustane na pravu nogu, mogla bi pasti i neka jača reprezentacija.

Prognoza: Borba za drugi krug

Prva sedmorka: Gustavsson - Sigurdsson, Gunnarsson - Atlason, Palmarsson, Hallgrimsson - Arnarsson

Embed from Getty Images

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!