Liga prvaka, nokaut faza, Osmina finala - uzvrati, 13.03.2018, 20:45 h, Olimpijski stadion
Suci: Alberto Undiano Mallenco (Španjolska)
Roma
Roma
Edin Džeko 52'
1:0(0:0) Šahtar
Šahtar

VIDEO: Edin Džeko riješio Šahtar i odveo Romu u prvo četvrtfinale nakon desetljeća posta

Dario Dodić • utorak, 13.03.2018.
VIDEO: Edin Džeko riješio Šahtar i odveo Romu u prvo četvrtfinale nakon desetljeća posta
Foto: EPA

Nogometaši Rome na svom su Olimpicu poništili prednost Šahtara iz prvog susreta osmine finala Lige prvaka i nakon deset godina čekanja osigurali nastup u četvrtfinalu. Junak rimske momčadi bio je Edin Džeko...

Roma
Šahtar
Roma
Šahtar
1
Alisson
24
Alessandro Florenzi
44
Kostas Manolas
20
Federico Fazio
11
Aleksandar Kolarov
4
Radja Nainggolan
16
Daniele De Rossi
6
Kevin Strootman
17
Cengiz Under
(do 65')
9
Edin Džeko
(do 89')
8
Diego Perotti
Pričuvni igrači
30
Gerson
65'
92
Stephan El Shaarawy
89'
Trener
Eusebio Di Francesco
30
Andrij Pjatov
2
Bohdan Butko
18
Ivan Ordets
44
Jaroslav Rakickij
31
Ismaily
8
Fred
6
Taras Stepanenko
(do 74')
11
Marlos
(do 82')
7
Taison
10
Bernard
19
Facundo Ferreyra
Pričuvni igrači
21
Alan Patrick
74'
9
Dentinho
82'
Trener
Paulo Fonseca

Rim ima novog junaka, Edin Džeko golom iz 52. minute donio je Romi pobjedu protiv Šahtara i dugo iščekivani plasman u četvrfinale Lige prvaka. Deset je godina Vučica čekala na novi nastup u toj fazi elitnog europskog klupskog natjecanja i napokon ga dočekala zahvaljujući minimalnoj pobjedi protiv ukrajinskog predstavnika.

Nije to bila posebno lijepa predstava, no na kraju to i nije previše važno domaćima, jer ostvarili su zacrtani plan, anulirali su prednost Ukrajinaca (2:1) iz prve utakmice i prošli dalje.

Teško da mogu gosti žaliti za ičime, jer nisu ništa posebno pokazali na Olimpicu. Naprotiv, izuzmemo li pokušaje Ferreyre iz prvog pogotka Ukrajinci nisu ničime pokazali da zaslužuju prolaz dalje. Nisu uputili nijedan udarac u okvir Alissonovog gola, deveti put u posljednjih 11 gostujućih susreta u Ligi prvaka nisu postigli pogodak.

Ni Roma nije impresionirala, pogotovo ne u prvom poluvremenu u kojem su ti pokušaji Ferreyre bili jedino vrijedno spomena. Šahtar se uspavao zbog nemoći koju je Roma pokazivala u napadu, što ih je poprilično košalo u već spomenutoj 52. minuti.

Zaspala je obrana gostiju, Rimljani koriste slabo posavljenu zamku zaleđa, Strootman gura loptu u prostor za Džeku, bosanski napadač zabija kroz noge Pjatovu za erupciju oduševljenja na Olimpicu.

Zanimljivo, bio je to prvi Džekin pogodak u karijeri u nokaut-fazi Lige prvaka. Četiri je gola Romin napadač postigao u Ligi prvaka ove sezone, čime je izjednačio najbolji učinak iz sezone 2009./2010. kada je u dresu Wolfsburga također četiri puta bio precizan. Današnjim je pogotkom osigurao bar još dvije prilike da taj rekord i nadmaši.

Priča je bila gotova za Šahtar u 79. minuti. Džeko je pobjegao obrani gostiju, sjurio se prema Pjatovu, s leđa ga ruši Ordets i sudac Mallenco mu opravdano pokazuje izravni crveni karton.

Bacili su Ukrajinci sve karte u napad, ali nisu ozbiljnije ugrozili besposlenog Alissona. Nakon pet uzastopnih poraza u nokaut-fazi Lige prvaka Roma je napokon stigla do pobjede i s nestrpljenjem iščekuje ždrijeb u petak.

Liga prvaka, nokaut faza

osmina finala - uzvrati

PSG1:2Real Madrid
Liverpool0:0Porto
Manchester City1:2Basel
Tottenham1:2Juventus
Roma1:0Šahtar
Manchester United1:2Sevilla
Bešiktaš1:3Bayern
Barcelona3:0Chelsea

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!