Košarka

VIDEO: Dobrodošao u doigravanje momčino! Sjajni Dario Šarić i društvo razbili Miami na otvaranju NBA doigravanja

Dario Dodić • nedjelja, 15.04.2018.
VIDEO: Dobrodošao u doigravanje momčino! Sjajni Dario Šarić i društvo razbili Miami na otvaranju NBA doigravanja
Foto: EPA

Philadelphia 76ersi su opravdali očekivanja na otvaranju NBA doigravanja. Uz sjajan nastup Darija Šarića Sixersi su razbili Miami Heat i na velika se vrata vratili u NBA playoff...

Dario Šarić vjerojatno ovih dana neće završiti na naslovnicama američkih medija. Što ne znači da nije zaslužio. Ne zna se prodati, ne zna ni koš pošteno proslaviti, nije All-star materijal, nije dobio ni nagradu za rookieja godine, koju je više nego zaslužio. Dario Šarić je u NBA okvirima nevjerojatno podcijenjen igrač.

Budimo realni, nije mu se jednom dogodilo u reprezentaciji da u ključnim trenucima zapne, da ga pojede želja, da ga razočara izostanak truda njegovih suigrača. U najvažnijoj utakmici njegove dosadašnje karijere Dario Šarić se pojavio na najbolji mogući način i dokazao da tamo i pripada, dobrodošao u doigravanje momčino!

Nije izgorio od želje, dao je sve od sebe, sve što mu se u posljednje dvije sezone dogodilo pripremilo ga je za ovu utakmicu, Dario Šarić zaigrao je u NBA doigravanju. I to kako!

I nije jedini debitant u ovoj mladoj momčadi koja vjeruje u "Proces", kojoj proriču velike stvari. Mlada momčad je i bez Joela Embiida odigrala vrhunsku partiju, uz veliku pomoć mudro u posljednji tren izabranih iskusnih igrača, Marca Belinellija i Ersana Ilyasove, uz pomoć mirne ruke sjajnog JJ-a Redicka Sixersi su pomeli pod Miami Heatom i najavili u najmanju ruku zanimljivu borbu za Istok.

S malo previše srca ušli su u susret, među suviše srčanima bio je i Šarić. Ušao je borbeno, borio se kao nikad, u obrani je davao sve od sebe, ali je napad donekle zapostavio. Na odmor je Miami otišao s prednošću, ali u trećoj četvrtini pojavio se i onaj napadački orijentirani Šarić.

Šiši je angažmanom, borbom i igrom u drugom poluvremenu možda zaslužio i epitet igrača utakmice. Nijedna lopta nije bila izgubljena, iz teških šuteva je pogađao, a onda i tricom za 109:87 u posljednjoj četvrtini dao gostima do znanja da će barem do ponedjeljka imati nulu na kontu playoff pobjeda ove sezone.

Sixersi su s laganih 130:103 upisali pobjedu, prvu povratničku u doigravanju nakon godina izgradnje momčadi, uz ogroman doprinos Šarića. Mora se priznati, Embiidov se izostanak osjetio tek u zaštiti koša, sve ostalo je funkcioniralo besprijekorno.

Zatrpali su tricama Sixersi Miami, Šarić, Ilyasova i Belinelli ubacili su ih 11 iz 17 pokušaja. Ukupno su tricu šutirali domaćini 18/28, postotkom šuta od 64,3% Sixersi su dospjeli na četvrto mjesto najboljih tricaških partija u povijesti NBA doigravanja, gledajući momčadi koje su ispucale barem 25 trica.

Sa 130 poena ostvarili su najbolji učinak u doigravanju nakon 134 koša postignuta daleke 1986. godine. A bez Embiida.

Iako brojke ne govore sve, ovog puta poprilično dobro dočaravaju Šarićev učinak protiv Sixersa. Dario je na parketu proveo 31 minutu i za to vrijeme ubacio 20 koševa (4/9 za 2, 4/6 za 3), uz šest skokova, tri asistencije i tek jednu izgubljenu loptu. S njim na parketu Sixersi su bili u plusu 26 koševa, samo je Belinelli s +27 bio bolji.

Sjajan je bio i JJ Redick, s 28 je koševa predvodio Sixerse do pobjede. 25 je dodao Belinelli, fenomenalni Ben Simmons bio je na korak od triple-double učinka, maestralnu partiju okončao je sa 17 koševa, devet skokova i 14 asistencija. Iskusni Ilyasova dodao je 17 poena i 14 skokova. Bilo je to previše za Heat.

Heat je pola utakmice na životu držao Kelly Olynyk, ubacio je 26 poena i dodao sedam skokova. Goran Dragić je za 15 poena trebao 14 šuteva iz igre i pet slobodnih bacanja, 13 je koševa dodao James Johnson.

U ponedjeljak Sixersi mogu napraviti još jedan korak prema idućem krugu, druga utakmica igra se ponovno u Philadelphiji, Embiid je najavio mogući povratak, nastave li igrati ovako smiju li sanjati vrh Istoka?

NBA doigravanje, 1. utakmica:
Philadelphia 76ers - Miami Heat 130:103 (1-0)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!