Nogomet

VIDEO: Griezmann spasio Vrsaljka i pokvario zabavu Wengeru, Marseille slavio protiv Salzburga

Sportnet • četvrtak, 26.04.2018.
VIDEO: Griezmann spasio Vrsaljka i pokvario zabavu Wengeru, Marseille slavio protiv Salzburga
Foto: EPA

Sjajna polufinalna večer u Europskoj ligi. Arsene Wenger u posljednjoj europskoj utakmici kod kuće na klupi Arsenala nije uspio doći do pobjede protiv Atletica koji je zbog crvenog kartona Šime Vrsaljka od desete minute igrao s igračem manje. U drugoj je utakmici Marseille došao do pobjede protiv Salzburga, no Austrijanci su u prošlom kolu pokazali da ih ne smijemo prerano otpisati...

AUTOR: Stipe Dedić

Prvih 90 minuta u dvije polufinalne utakmice Europske lige ponudile su odličan nogomet. Arsenal i Atletico odigrali su na Emiratesu 1:1 iako su gosti od 10. minute i isključenja Šime Vrsaljka igrali s igračem manje. U drugoj utakmici Marseille je obavio dobar posao i nosi 2:0 na uzvrat u Salzburg.

U sjajnom prvom poluvremenu nažalost nije bilo pogodaka. Ono najvažnije dogodilo se u 10. minuti kada je Šime Vrsaljko zaradio drugi žuti karton nakon što je nespretno nagazio Alexandrea Lacazettea. Napadač Arsenala stigao je do lopte trenutak prije Vrsaljka i hrvatski je reprezentativac umjesto lopte na koncu zahvatio nogu Francuza i zaradio isključenje.

Crveni karton za Vrsaljka pokrenuo je salvu negodovanja s klupe Atletica, a sve je kulminiralo par minuta kasnije kada je Clément Turpin isključio trenera gostiju Diega Simeonea. Arsenal je i prije isključenja Vrsaljka bio bolji protivnik. Lacazette je u 6. minuti pogodio stativu, potom i opasno zaprijetio glavom, a prednost igrača više dodatno je gurnula domaćine u napad tako da je Jan Oblak na golu Atletica imao jako puno posla.

Oblak se ponovno iskazao u 21. minuti kada je sjajno obranio udarac Dannyja Welbecka. Gosti su posljednjih petnaest minuta prvog poluvremena uspjeli u nekoliko navrata priprijetiti Davidu Ospini. Antoine Griezmann opalio je u 33. minuti s ruba kaznenog prostora, zatim još jednom u 37. nakon sjajnog prodora Thomasa Parteyja, no Kolumbijac na vratima domaćina u oba je navrata izišao kao pobjednik.

Arsenal je u drugom poluvremenu nastavio s ogromnim pritiskom i napokon došao do prednosti u 61. minuti. Jack Wilshere ubacio je loptu na peterac gostiju, a najviši je tamo bio Lacazette i glavom zabio za 1:0.

Gosti su do kraja svim silama pokušali spriječiti Arsenal da u prvoj utakmici dođe do uvjerljivije prednosti. Ušli su Gabi i Stefan Savić i tako još dodatno pojačali blok ispred Jana Oblaka. Ne samo da je Atletico uspio u naumu da zaustavi Arsenal, uspjeli su do kraja utakmice šokirati Emirates i zabiti za 1:1 u 82. minuti preko Griezmanna. Francuz je izbjegao ofsajd zamku, izborio se za loptu pored Laureanta Koscielnog, potom iz drugog pokušaja zabio jako vrijedan pogodak u gostima kojima je višestruko povećao šanse svoje momčadi za plasman u finale.

Arsenal se nakon primljenog pogotka probudio. Oblak je fenomenalnom obranom u 87. Minuti spriječio Aarona Ramseyja da vrati vodstvo domaćinima.

U drugoj utakmice Marseille je s 2:0 kod kuće bio bolji od Salzburga. Domaćini su poveli u 15. minuti utakmice. Dimitri Payet ubacio je iz slobodnog udarca, lopta je preletjela obranu i vratara gostiju i na drugoj vratnici sjela ravno na glavu Floriana Thauvina koji ju glavom posprema u mrežu za vodstvo Marseillea. Thauvina je u dobroj mjeri pomazila i sreća jer je sam sebe napucao u ruku prilikom postizanja pogotka. Dojam je da u suprotnom ta lopta ne bi ni završila u mreži. Uz to, igranje rukom nije vidio ni sudac utakmice Willie Collum tako da je francuski veznjak poprilično sretno stigao do petog pogotka u četiri posljednje utakmice.

Pitanje pobjednika, barem što se prve utakmice tiče domaćini su riješili u 63. minuti. Payet je upisao drugu asistenciju, a za pogodak se pobrinuo Clinton N'Jie. Kamerunski napadač u jednom je potezu primio dodavanje Payeta i pobjegao braniču gostiju, potom mirno pospremio loptu pored Alexandera Walkea za 2:0.

Salzburg je do kraja pokazao nešto bolji nogomet, no nisu uspjeli doći do zlata vrijednog pogotka u gostima. Ipak, austrijski prvak već je u uzvratnoj utakmici s Lazijom pokazao da kod kuće može okrenuti bilo kakav zaostatak tako da prednost Marseillea nipošto ne znači i plasman u finale.

Europska liga, nokaut faza

polufinale - prve utakmice

Arsenal1:1Atlético Madrid
Marseille2:0Salzburg

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!