Nogomet

Hrvatski niz traje, sedmo uzastopno finale Lige prvaka s hrvatskim reprezentativcima

Branimir Korać • četvrtak, 03.05.2018.
Hrvatski niz traje, sedmo uzastopno finale Lige prvaka s hrvatskim reprezentativcima
Foto: EPA

Hrvatski reprezentativci nastavljaju niz nastupa u finalu Lige prvaka pa će tako ove sezone čak trojica biti u konkurenciji za nastup. Na jednoj strani Dejan Lovren, a na drugoj Luka Modrić i Mateo Kovačić...

Hrvatski nogometaši konstanta su u finalima Lige prvaka, a posljednje finale bez Hrvata odigrano je još prije sedam godina. Nakon toga u svakom finalu participirali su i hrvatski reprezentativci.

Posljednje finale bez Hrvata odigrali su na Wembleyju 2011. godine Barcelona i Manchester United, a Barcelona je tu odnijela titulu prvaka Europe slaveći s 3:1.

Hrvatski niz krenuo je u Münchenu 2012. godine kada su u finalu igrali Bayern i Chelsea. Chelsea je slavio na penale, a jedanaesterac je u raspucavanju promašio i Ivica Olić. On nije zabio u četvrtoj seriji, nakon toga neuspješan je bio i Bastian Schweinsteiger te je Chelsea uzeo naslov. Olić je ušao u igru u 96. minuti umjesto Francka Riberyja dok je Danijel Pranjić ostao na klupi.

Godinu dana kasnije Bayern je na Wembleyju ipak došao do titule svladavši dortmundsku Borussiju s 2:1. Prvi pogodak na susretu, u 60. minuti, postigao je Mario Mandžukić, nakon toga Ilkay Gundogan je izjednačio, a u 89. minuti Arjen Robben donio titulu Bayernu. Mandžukić je zamijenjen u sudačkoj nadoknadi Marijom Gomezom.

Sljedeće finale u Lisabonu na Luzu igrali su Real i Atletico, a Real je bio bolji s 4:1 nakon produžetaka. Vodio je Atletico golom Godina do 93. minute, a onda je ubacio Luka Modrić, a Sergio Ramos zabio za produžetke. Tamo su Gareth Bale, Marcelo i Cristiano Ronaldo bili precizni za konačnih 4:1. Luka Modrić odigrao je cijelu utakmicu.

2015. godine finale je odigrano u Berlinu, a u njemu je Barcelona s 3:1 bila bolja od Juventusa. Sjajan ulazak u susret Barcelone obilježio je pogodak Ivana Rakitića već u četvrtoj minuti, Alvaro Morata vratio je Juventus početkom drugog dijela, no Luis Suarez i Neymar donijeli su titulu Barceloni. Rakitića je u 91. minuti zamijenio Jeremy Mathieu.

Real se vratio u finale 2016. godine na San Siru kada je ponovno bio koban za Atletico. Ovaj put u 120 minuta bilo je 1:1, a na penale uspješniji je bio Real. Atleticu je presudio promašaj Juanfrana, jedini promašaj u raspucavanju, a Modrić je i ovdje odradio cijeli susret.

Prošle godine u finalu u Cardiffu Real je bio bolji od Juventusa s 4:1. Krasan pogodak postigao je Mandžukić koji je u 27. minuti poravnao na 1:1 i poništio gol Ronalda, ali u drugom dijelu Casemiro, Ronaldo i Asensio ipak su odveli Real do trofeja.

U Kijevu će ponovno Hrvati biti u akciji. Real Madrid s Modrićem i Mateom Kovačićem brani naslov protiv Liverpoola s Dejanom Lovrenom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10803.05.2018. u 23:27
    Breaking news: zbog losih predstava sudaca u polufinalima UEFA je pozvala Ivana Bebeka kao suca u finalu Lige Prvaka. Jos jedan Hrvat u nizu...;-) ;-) Malo sale nije na odmetu
    narada108