Rukomet

Francusko finale u Kolnu: Montpellier srušio prvaka Europe i ušao u finale

Sportnet • subota, 26.05.2018.
Francusko finale u Kolnu: Montpellier srušio prvaka Europe i ušao u finale
Foto: EPA

U drugom polufinalnom susretu, Montpellier je svladao Vardar predvođen Lukom Cindrićem i Ivanom Čupićem te se plasirao u finale gdje ih čekaju dobri znanci iz Nantesa...

PIŠE: Jan Šneler

Večeras u Kolnu ispisana je nova stranica povijesti rukometne Lige prvaka. Prvi puta u povijesti, u finalu najjačeg europskog rukometnog natjecanja susret će se dva francuska kluba, a ujedno će to biti i drugi put da neki francuski klub podiže pehar pobjednika Lige prvaka. Prvi je bio Montpellier u sezoni 2002/03. U današnjem neizvjesnom i dramatičnom susretu, Montpellier je srušio aktualnog prvaka Europe, skopski Vardar, te došao na korak od ponavljanja uspjeha iz 2003.

Slično kao i u prvoj polufinalnoj utakmici između Nantesa i PSG-a, i drugi susret počeo je ujednačenom igrom. Na samome početku napadi su bili tečni i kvalitetni, a golova je bilo i više nego što bi se očekivalo u ovakvim susretima. Ipak, sredinom prvog dijela malo su se popravile i obrane.

Vardar je u prvom poluvremenu u mnogome bio na hrvatski pogon. Ivan Čupić postigao je četiri, a Luka Cindrić dodao dva pogotka. Ipak, Montpellier je kontrolirao igru krajem prvog dijela. Imali su Francuzi nekoliko puta dva pogotka prednosti, no zbog dva brza isključenja u svega desetak sekundi, ugrozili su solidnu prednost.

Ipak, Vardar je prilično loše odgovorio na igru s dva igrača više i u tom periodu postigao svega jedan pogodak. Takvu dekoncentraciju iskoristio je Montpellier te ponovno pogotkom Ludovica Fabregasa otišao na 11:13. Nevjerojatno slabo odigrao je Vardar posljednjih pet minuta poluvremena, nisu postigli niti pogotka, ali su omogućili Montpellieru da s prilično velikih 11:14 ode na odmor.

U nastavku susreta, Vardar je krenuo furiozno i pogotkom Cindrića nakon samo dvije i pol minute nastavka došao na jedan pogodak zaostatka. Odlični su u uvodnom periodu bili Cindrić i Vuk Borozan koji su zajedno postigli pet pogotka (Cindrić tri, Borozan dva).

Iako su u uvodnom dijelu počeli puno bolje nego što su završili prvo poluvrijeme, Vardar se i dalje nije uspijevao u potpunosti približiti Montpellieru. Činilo se kao da francuska momčad i dalje kontrolira susret i mirno održava prednost od dva-tri pogotka. Kako se susret bližio kraju, nervoze je bilo sve više. Vardar je propustio priliku doći do izjednačenja. U 48. minuti, dva puta je Cindrić slabo pucao.

Slično kao i u prvom dijelu, previše toga Vardar je promašivao u trenucima kada su mogli napraviti preokret. Iako je opet, devet minuta prije kraja, Montpellier poveo s dva razlike, Jorge Maqueda je četvrtim pogotkom donio Vardaru još jednu priliku za povratak u meč.

Posljednjih deset minuta bilo je izrazito napeto. Igralo se gol za gol, što je svakako išlo na ruku Francuza, međutim imali smo prilike vidjeti brz i dinamičan rukomet. Teško je bilo prognozirati pobjednika jer bi samo jedna greška potpuno promijenila smjer utakmice.

Vardar je prvi pogriješio, no Valentin Porte nije uspio kazniti to i odvesti Montpellier na tri pogotka razlike. Isti igrač zaradio je nešto kasnije isključenje i praktički poklonio Vardaru dodatnu šansu. Rogerio Ferreira Moraes je smanjio na gol zaostatka, a Stojanče Stoilov svojim prvim pogotkom donio Vardaru izjednačenje u 59. minuti.

Drama je bila na vrhuncu, a Diego Simonet je 20 sekundi do kraja doveo Montpellier u vodstvo, 27:28. Vardar je odmah pozvao minutu odmora, no kao što su u prošlogodišnjem finalu došli do naslova u zadnjim sekundama, ovoga puta Vardar sreća nije pomazila. U posljednjim sekundama, Borozan je promašio i Montpellier je ipak zasluženo prošao u finale.

U pobjedničkoj momčadi najbolji je bio Porte koji je postigao osam pogodaka, dok je Michael Guigou dodao sedam. Inače sjajni vratar Vincent Gerard nije bio na razini zadatka te je upisao šest obrana. Ipak neke od tih šest obrana bile su izrazito važne tako francuski vratar sigurno neće biti nezadovoljan učinkom. Kod Vardara, Borozan i Cindrić su postigli po šest pogodaka, dok je Čupić dodao pet.

Finalni susret na rasporedu je sutra u 18 sati, dok će se za treće mjesto boriti PSG i Vardar od 15:15.

EHF Liga prvaka, polufinale:
Vardar - Montpellier 27:28

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!