Nogomet

Poljski povratak na svjetsku scenu nakon 12 godina predvođen Robertom Lewandowskim

Petar Jenjić • nedjelja, 03.06.2018.
Poljski povratak na svjetsku scenu nakon 12 godina predvođen Robertom Lewandowskim
Foto: EPA

Još od 2006. reprezentacija Poljske nije bila na najvećoj svjetskoj nogometnoj smotri, a predvođena Robertom Lewandowskim pokušat će ponoviti uspjehe generacije koja je osvojila dvije svjetske bronce u razmaku od osam godina. Iako bi već u grupnoj fazi trebali imati problema, s obzirom na to da je prilično izjednačena, očekuje se kako će momčad Adama Nawalke ostvariti dobar rezultat koji je započela na prošlom Europskom prvenstvu kada je stigla do četvrtfinala, a nastavila u odlično odigranim kvalifikacijama za Rusiju...

Poljska na dosadašnjim Svjetskim prvenstvima

Prvi nastup na Svjetskom prvenstvu Poljaci su imali još 1938. godine kada su odmah u osmini finala nakon golijade sa 6:5 poraženi od Brazila koji je kasnije stigao do polufinala.

Poljska

Nadimak: Biało-czerwoni, Orły

FIFA ranking: 10.

Izbornik: Adam Nawalka

Kapetan: Robert Lewandowski

Najviše nastupa: Michał Żewłakow 102

Najviše golova: Robert Lewandowski 52

Najbolji nastup: 3. mjesto 1974. i 1982.

Razdoblje od 1974. do 1982. godine najbolje je i najtrofejnije razdoblje u povijesti poljskog nogometa. Na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj bili su relativna nepoznanica, iako su u Münchenu dvije godine ranije osvojili zlatnu olimpijsku medalju.

Odigrali su tri odlične utakmice u grupnoj faze te spomenute 1974. godine kada su s 3:2 pobijedili Argentinu, zatim pregazili Haiti (7:0) te u posljednjem kolu srušili i Talijane (2:1). Nakon što su u dvije utakmice skupine drugog kruga stigli do pobjeda protiv Švedske (1:0) i Jugoslavije (2:1) pred Poljacima je bila odlučujuća utakmica za finale.

Trebala im je pobjeda protiv domaćina Zapadne Njemačke, ali u vrlo teškim uvjetima Frankfurtu poraženi su s 1:0. Ipak, odličan turnir zaključili su pobjedom protiv Brazila 1:0 u utakmici za treće mjesto.

Osam godina kasnije u Španjolskoj ponovno je osvojeno treće mjesto. Grupnu fazu Poljska je zaključila na prvom mjestu, remiziravši 0:0 s Italijom i Kamerunom te pobijedivši Peru s visokih 5:1. U drugoj rundi poljski su nogometaši svladali Belgiju s 3:0 i odigrali bez pogodaka protiv Sovjetskog Saveza.

U polufinalu ponovno ih je čekala Italija gdje Poljska nije imala odgovora na najveće iznenađenje turnira Paola Rossija koji je odveo svoju momčad do finala s dva gola. Utakmica za treće mjesto odigrana je u Alicanteu protiv Francuske koju su pobijedili s 3:2.

Posljednja dva nastupa datiraju iz 2002. i 2006. godine, nakon čega Poljaci čekaju na novi nastup na najvećoj svjetskoj nogometnoj smotri. Na oba spomenuta Prvenstva upisali su po jednu pobjedu, u Japanu i Koreji svladali su SAD s 3:1, a u Njemačkoj Kostariku rezultatom 2:1.

Put do Rusije

Poljska je europske kvalifikacije igrala u skupini E protiv Danske, Rumunjske, Crne Gore, Kazahstana i Armenije te u konačnici osvojila prvo mjesto s 25 bodova i samo jednom izgubljenom utakmicom.

Kako su kvalifikacije odmicale bilo je jasno da će Danska biti jedini pravi protivnik Poljskoj u borbi za izravan plasman u Rusiju. Sve do posljednjeg kola Poljska je strepila hoće li zadržati prvo mjesto koje bi izgubila samo ako bi izgubila od Crne Gore, a Danska bila bolja od Rumunjske. Iako su došli do pobjede 4:2 pokazalo se kako im uopće nije trebala, s obzirom na to da su Danci remizirali protiv Rumunja 1:1.

U cijelim kvalifikacijama postigli su 28 pogodaka, od čega je čak 16 postigao Bayernov napadač Robert Lewandowski, a njegov prvi pratitelj iz reprezentacije bio je Kamil Grosicki s tri gola.

Embed from Getty Images

Plusevi

Poljsku se nikako ne smije uzeti zdravo za gotovo. Reprezentacija koja igra jako dobro, ne ostavlja previše prostora protivniku i ima igrače u odličnim klubovima.

Na krilima Roberta Lewandowskog ova poljska generacija može napraviti jako puno, a ne treba zanemariti ni utjecaj izbornika Adama Nawalke koji momčad vodi već pet godina, a doveo ju je među deset najboljih na svijetu.

Poljski izbornik shvatio je što točno treba momčadi i prilagodio je zahtjevima modernog nogometa. Uz jako dobru radnu etiku uspio je spojiti grupu iskusnih poput Lewandowskog, Glika i Błaszczykowskog s mlađim snagama poput Zielinskog, Milika i Linettyja.

Dodatan motiv Poljacima bit će i sama činjenica kako na Svjetskom prvenstvu nisu bili već 12 godina, a na posljednja dva nastupa nisu ubilježili rezultat vrijedan pamćenja.

Minusi

S obzirom na to da igra u dosta zahtjevnoj skupini i da se svaka greška može skupo platiti, Nawalka će treba svoje udarne snage u najboljoj mogućoj formi, ali sudeći samo po protekloj klupskoj sezoni teško će to i dobiti. Arkadiusz Milik rijetko je nastupao u dresu Napolija, ubilježivši tek 15 nastupa u cijeloj sezoni, dok je Kuba Blaszczykowski zbog ozljede odigrao samo 11 utakmica za Wolfsburg.

Wojciech Szczesny proveo je sezonu kao zamjena Gianluigiju Buffonu u Juventusu, dok se na meti kritika našao i Lewandowski koji se nije uspio dokazati u Ligi prvaka, a trenutno ostaje pitanje hoće li i dalje ostati u dresu Bayerna.

Prva zvijezda

Robert Lewandowski apsolutno je prva zvijezda poljske reprezentacije godinama unatrag i ujedno najbolji strijelac u povijesti nacionalne vrste. U igraču minhenskog Bayerna Poljska ima sve potrebne kvalitete koje trebaju krasiti jednog napadača - brzinu, inteligenciju, dribling i fizičku snagu, da posebno ne spominjemo sjajan nos za gol.

Kvalifikacije je zaključio kao najbolji strijelac sa 16 pogodaka, a nije niti potpuno nerazumno ustvrditi kako je jedan od najvećih poljskih igrača koji je ikada kročio na nogometne terene. Jedan je od onih igrača koji će svakako znati napraviti pravu razliku na terenu. Vrijedi napomenuti i kako će po završetku Svjetskog prvenstva Lewandowski napuniti 30 godina.

Talent je pokazao još od samih početaka seniorske karijere kada je u dresu Znicz Pruszkówa dvije uzastopne sezone bio najbolji strijelac treće i druge poljske lige. Njegove igre nisu prošle nezapažene od Lech Poznana koji ga je doveo 2008. godine, a sezonu nakon toga bio je najbolji strijelac momčadi u pohodu na naslov nacionalnog prvaka.

Dva uzastopna naslova prvaka Njemačke osvojio je u dresu dortmundske Borussije u koju je prešao za četiri i pol milijuna eura čime se pokazao kao prava investicija vodstva kluba. Ipak, uoči početka sezone 2014./15. preselio je u redove rivala Bayerna kao slobodan igrač. U dresu minhenskog kluba svake je sezone osvajao naslove prvaka, kao što je bio i u najboljoj momčadi godine. Posebno treba izdvojiti već opjevanih pet pogodaka protiv Wolfsburga u samo devet minuta čime je apsolutno porušio sve rekorde.

U seniorskoj reprezentaciji debitirao je 10. rujna 2008. godine, tri tjedna nakon 20. rođendana, kada je ušao kao zamjena u utakmici kvalifikacija protiv San Marina i postigao pogodak u pobjedi 2:0. Nešto više od devet godina kasnije postigao je hat-trick u 6:1 pobjedi nad Armenijom čime je došao do brojke od 50 pogodaka i prestigao rekord Wlodzimierza Lubanskog kao rekorder po broju pogodaka u nacionalnom dresu.

Embed from Getty Images

Izbornik

Adam Nawalka nakon stjecanja trenerskih kvalifikacija dvije sezone trenirao je poljskog trećeligaša Świt Krzeszowice nakon čega je u matičnoj Wisli Krakow obavljao razne dužnosti, od šefa skautske službe do sportskog direktora.

Bez značajnijih trenerskih uspjeha vodio je još neke poljske klubove, a 2007. i 2008. godine bio je pomoćnik izborniku Leu Beenhakkeru. Od 2010. do 2013. vodio je Gornik Zabrze, da bi krajem listopada posljednje spomenute godine predsjednik Poljskog nogometnog saveza Zbigniew Boniek objavio kako će Nawalka preuzeti nogometnu reprezentaciju.

Odmah u prvoj utakmici na čelu Poljske upisao je domaću pobjedu protiv Njemačke u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo gdje je vodio momčad do prvog četvrtfinala na europskim smotrama. Bolji je nakon izvođenja penala bio kasniji pobjednik Portugal.

Kao igrač gotovo cijelu karijeru, koju su skratile ozljede, odigrao je u dresu Wisle Krakow za koju je u 190 nastupa postigao devet pogodaka. Bio je i član poljske reprezentacije koja je igrala drugu fazu Svjetskog prvenstva 1978. godine, ali po završetku natjecanja uslijedili su sve češći problemi s ozljedama zbog kojih je bio prisiljen odustati od profesionalnog igranja nogometa, iako je još neko vrijeme nosio dres Polish-American Eaglesa u SAD-u.

Embed from Getty Images

Prognoza

Jako je teško prognozirati kakav će biti rezultat Poljske na Svjetskom prvenstvu, ne zbog kvalitete ili nekvalitete momčadi, već zbog izjednačenosti skupine. Kuglice su Poljacima u grupi H dodijelile Kolumbiju, Senegal i Japan.

Svih šest utakmica ove skupine bit će velika borba za jedno od prva dva mjesta, nijedna momčad nema mjesta za pogrešku. Nezahvalno je reći kako će se momčadi rasporediti nakon tri odigrane kola, ali po subjektivnom dojmu, Poljska bi trebala proći u osminu finala.

Prvenstvo otvara protiv Senegala 19. lipnja, pet dana kasnije slijedi utakmica protiv Kolumbije, a grupnu fazu zaključit će dvobojem protiv Japana 28 lipnja.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Dinko Bilich13.06.2018. u 01:36
    Aj izbroji
    Dinko Bilich
  • derivoje13.06.2018. u 00:20
    Dinko, matematika ti očito nije jača strana, ha?
    derivoje
  • Dinko Bilich03.06.2018. u 13:52
    Igra se 6 ,a a ne 9 utakmica u skupini
    Dinko Bilich