Nogomet

Europski prvaci i motivirani Cristiano Ronaldo u napadu na svjetski vrh

Jan Šneler • subota, 09.06.2018.
Europski prvaci i motivirani Cristiano Ronaldo u napadu na svjetski vrh
Foto: EPA

Aktualni europski prvaci svakako su legitimni kandidati za osvajanje titule Svjetskog prvaka. Svaki drugi odgovor bio bi pogrešan. Ipak, procjenjujući kvalitetu momčadi i način igre koji će teško iznenaditi bilo koji sastav, teško bismo mogli govoriti o Portugalu kao izglednom kandidatu za naslov...

Portugal na dosadašnjim prvenstvima

Iako će se većina navijača sjećati onog recentnijeg pamtljivog nastupa Portugala iz 2006. godine, svakako najbolji nastup Portugal je ostvario 1966. godine. Ujedno je to bio i prvi nastup Portugala na svjetskoj smotri. Bila je to briljantna portugalska generacija predvođena svakako Eusebijem.

Nakon sjajno odrađene grupne faze, Portugal je odigrao onu mitsku utakmicu četvrtfinala protiv Sjeverne Koreje. Koreanci su vodili s čak 3:0 nakon 25 minuta igre i činilo se kako će mala azijska zemlja uspjeti doći do nevjerojatnog uspjeha. Ipak, došao je Eusebio i s četiri gola potopio nade Sjeverne Koreje. Peti pogodak postigao je Jose Augusto, uz Jose Torresa i Eusebija, jedan od onih koji je tih 60-ih godina predvodio prilično jaku Benficu.

Portugal je prošao Sjevernu Koreju, da bi u polufinalu zapeo od Engleske (1:2). U susretu za treće mjesto na Wembleyu, Portugalci su golovima Eusebija i Torresa slavili protiv Sovjetskog Saveza s 2:1 i uzeli broncu. Sjajna generacija na jednom fantastičnom prvenstvu.

Kasnije, Portugal se nije previše proslavio i sve do 2006. godine njihovi rezultati bili su slabi. Te 2006. u Njemačkoj, Portugal je imao odličnu generaciju s Pauletom, Nuno Gomesom, Simaom, mladim Cristianom Ronaldom, no nažalost do medalje nisu uspjeli doći. Nakon što su eliminirali Englesku na jedanaesterce, u polufinalu su ih minimalno svladali Francuzi. U dvoboju za broncu, iako su bili u najmanju ruku ravnopravni Nijemcima, poraženi su s 3:1.

Put do Rusije

Portugal je imao iznimnu sreću u kvalifikacijama. Osim Švicarske, svi drugi protivnici nisu bili u rangu europskih prvaka. Bila je tu nezgodna Mađarska i prilično slabi Farski Otoci, Latvija i Andora. Na papiru, upisali bismo minimalno 22 boda Portugalci u tim utakmicama.

Slično je i bilo. Portugal je bez problema svladao sve gore nabrojane protivnike. Ne samo da je Portugal pobijedio, već je to činio s prilično velikom razlikom. Aku izuzmemo dva susreta sa Švicarskom, Portugal je u osam susreta upisao osam pobjeda uz gol razliku 30:2. Prilično impresivno, međutim treba reći i prilično očekivano.

Susreti sa Švicarskom posebna su priča. Već u prvom kolu susreli su se Švicarska i Portugal. U tom prvom dvoboju koji se igrao u Baselu, Švicarci su pobijedili s 2:0. Težak je to udarac bio za ambicije tada aktualnih europskih prvaka jer se znalo kako će upravo taj direktni dvoboj biti ključan za osvajanje prvog mjesta. Kako je ciklus počeo, tako je i završio. Posljednje kolo donijelo je sraz Portugala i Švicarske.

Švicarska je imala 27 bodova uz gol razliku 23:5, Portugal 24 boda uz gol razliku 30:4. Bilo je jasno kako Portugalu treba bilo kakva pobjeda da osvoji prvo mjesto i osigura plasman u Rusiji. Portugalci su s 2:0 slavili te se tako direktno kvalificirali na Svjetsko prvenstvo. Valja istaknuti sjajnog Ronalda u ciklusu koji je postigao čak 15 pogodaka, dok ga je pratio također raspoloženi Andre Silva s 9 golova.

Plusevi

Kada imate u sastavu jednog od najboljih igrača svih vremena, onda vam je to dovoljan plus. Cristiano Ronaldo čini svaku momčad boljom, a njegova uloga u Portugalu je specifična. Iako u Realu možda imamo prilike gledati sebičnog, egoističnog Ronalda, u Portugalu on često zna biti podređen momčadi.

Sjetite se Eura u Francuskoj. Iako je imao niz sjajnih igrača, ofenzivno iznimno potentnih, Portugal nije jurio i ganjao rezultat već strpljivo i pametno čekao. Portugalcima iskustva ne nedostaje, prije dvije godine su postali prvaci Europe i s pravom mogu računati na dobro prvenstvo i u Rusiji.

Napadački su jaki. Osim Ronalda i Silve, tu je i uvijek nezgodni i Hrvatima "drag" Ricardo Quaresma. U veznoj liniji su vrlo čvrsti i dobro pokriveni na svim pozicijama. Prava momčad, taktički zrela, motivirana, psihološki jaka i što je najvažnije iskusna.

Minusi

Možda najveći problem momčadi je obrana, odnosno činjenica da je izbornik i dalje inzistirao na nekim starijim igračima koji više nisu u naponu fizičke snage. Prije svega to se odnosi na Brunu Alvesa i Pepea, a niti Jose Fonte nije više mladić. Tu će Portugal imati velikih problema i sigurno je da će zadnja linija trebati veliku pomoć ostatka momčadi.

Fernando Santos sigurno ima rješenje i za te dvojbe, no treba reći kako je Portugal na Euru pokazao jedan model igre i isključiva preslika toga, mogla bi ih skupo koštati u Rusiji. Obrana koja nije pokretljiva i dosta je troma, protiv nekih protivnika, mogla bi se pokazati slabim faktorom momčadi.

Prva zvijezda - Cristiano Ronaldo

Teško je nešto novo reći o jednom od najvećih svih vremena i definitivno uz Lionela Messija, igraču koji je obilježio proteklih 15-ak godina svjetskog nogometa. Po posljednjim izjavama Cristiana Ronalda vidljivo je kako Portugalac shvaća da je kraj karijere vrlo blizu.

S 33 godine Ronaldo je postigao sve što je želio. Osvojio je čak pet puta naslov Lige prvaka, tri naslova Premierlige i dva naslova La Lige. Individualnih nagrada je previše za nabrojati, no spomenimo pet Zlatnih lopti i tri izbora u najbolju momčad Europskih prvenstava. Osim svega toga, Ronaldo je postigao nešto je iznimno htio - uspjeh s Portugalom. Apsolutno najzaslužniji za taj uspjeh, pravi vođa momčadi i istinski kapetan 2016. podignuo je trofej pobjednika Europskog prvenstva.

Jasno je kako će ovo Ronaldu biti posljednje Svjetsko prvenstvo. Teško je očekivati da će s 37 godina igrati u Kataru, premda je moguće i da ga neće biti za dvije godine na Euru. Godine čine svoje i Ronaldo i sam priznaje kako je već umoran i treba mu novih izazova u životu, kako nogometnom, tako i privatnom. Zasićenje je bilo vidljivo i u ovoj sezoni, svakako ne individualno najboljoj za Ronalda, iako je postigao velikih 15 pogodaka u Ligi prvaka.

Natpisi kako napušta Real sve su češći, a gotovo je sigurno da prije kraja Turnira u Rusiji, ništa nećemo saznati. Ronaldo je sad koncentriran isključivo na Svjetsko prvenstvo i svakako želi s momčadi doći do još jedne titule, još jednog iznenađenja. Poznavajući DNA takvih igrača, jasno je kako mu motivacije sigurno ne nedostaje, a slike iz finala Eura, kako ozlijeđen trči uz aut liniju, dovoljno govore koliko izgara za svoju nacionalnu vrstu.

Uz pravog Ronalda, jasno je kako Portugal može puno toga postići. Podršku će svakako trebati, no ako će on biti pravi i pružiti maksimum svojih mogućnosti, Portugalci mogu računati na vrlo dobar plasman.

Embed from Getty Images

Izbornik

Nakon što je osvojio Europsko prvenstvo 2016. godine, Fernando Santos postao je besmrtan. Ne postoji nešto toliko drastično što bi ovaj izbornik morao napraviti da bi se osporio značaj koji je imao u osvajanju naslova. Santos je složio zanimljiv sastav od Portugala i treba reći, dosta iznenadio mnoge.

Već na prvi pogled upada činjenica da nema Renata Sanchesa, Nanija, Rony Lopesa, Rubena Nevesa, Andre Gomesa i drugih. Također, nema niti jednog od heroja iz Francuske, Edera. Santos se odlučio na otkazivanje starijim igračima za koje smatra da ne mogu donijeti dovoljno kvalitetan impuls momčadi.

Pomalo su iznenadile neke odluke, no valja poštivati njegov izbor. Uostalom, Portugal će vrlo vjerojatno igrati slično kao u Francuskoj te je važno da se pojedinci što prije uklope u dobro nauljeni stroj koji je došao do samoga kraja na Euru.

Embed from Getty Images

Prognoza

Portugal bi morao proći skupini. Uz Španjolsku, tu su još Maroko i Iran. Jasno je kako će presudna biti utakmica protiv Španjolske. To bi ujedno moglo i odrediti daljnji plasman Portugalaca. Iako je teško reći kako će izgledati osmina finala, izgledno je da u skupini A prvoplasirani bude Urugvaj.

U tom slučaju, Portugal bi igrao protiv Urugvaja što bi doista bio težak ždrijeb. Kada bi i prošli tu fazu, izgledno je da bi Portugalce u četvrtfinalu mogli čekati i Francuzi. Dosta težak ždrijeb u slučaju drugog mjesta te smo nekako skloni procjeni kako će Portugal dosegnuti četvrtfinale i tu ostati.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!