SP 2018., skupina E, 1. kolo, 17.06.2018, 20:00 h, Rostov, Rostov Arena
Suci: Cesar Ramos (Meksiko), Marvin Torrentera (Meksiko), Miguel Hernandez (Meksiko)
Brazil
Brazil
Philippe Coutinho 20'
1:1(1:0) Švicarska
Steven Zuber 50'
Švicarska

VIDEO: Zuber poništio majstoriju Coutinha, Švicarcima bod protiv Brazila!

Dario Dodić • nedjelja, 17.06.2018.
VIDEO: Zuber poništio majstoriju Coutinha, Švicarcima bod protiv Brazila!
Foto: EPA

I posljednji današnji susret na Svjetskom prvenstvu donio je iznenađenje. Jedan od glavnih favorita za osvajanje titule, barem na papiru, Brazil, odigrao je tek neriješeno protiv disciplinirane reprezentacije Švicarske...

Brazil
Švicarska
Brazil
Švicarska
1
Alisson Becker
2
Thiago Silva
3
Miranda
5
Casemiro
(do 60')
9
Gabriel Jesus
(do 79')
10
Neymar
11
Philippe Coutinho
12
Marcelo
14
Danilo
15
Paulinho
(do 67')
19
Willian
Pričuvni igrači
17
Fernandinho
60'
8
Renato Augusto
67'
20
Roberto Firmino
79'
Trener
Tite
1
Yann Sommer
2
Stephan Lichtsteiner
(do 87')
5
Manuel Akanji
9
Haris Seferović
(do 80')
10
Granit Xhaka
11
Valon Behrami
(do 71')
13
Ricardo Rodriguez
14
Steven Zuber
15
Blerim Džemaili
22
Fabian Schär
23
Xherdan Shaqiri
Pričuvni igrači
17
Denis Zakaria
71'
7
Breel Embolo
80'
6
Michael Lang
87'
Trener
Vladimir Petković

Malo tko je mogao očekivati kako će nakon prve dvije utakmice u skupini E na čelu biti reprezentacija Srbije, no nakon što su Orlovi svladali Kostariku uslijedilo je iznenađenje Švicarske protiv Brazila. Iako su Carioce dominirale Švicarci su dohvatili bod.

Slika 3 od 3.
Foto: EPA

Prvi put nakon 1978. godine Brazilci nisu slavili na otvaranju Svjetskog prvenstva, na zadnjih devet svjetskih nogometnih smotri u lov na titulu krenuli su pobjedom, no danas im u Rostovu na Donu nogometni bogovi nisu bili skloni. Švicarska je imala iznimno raspoloženog Yanna Sommera na vratima, stijenu na koju se možeš osloniti u obrani u liku Fabiana Schära te Stevena Zubera, koji je uz malo nogometne drskosti iskoristio trenutak slabosti brazilske obrane i donio bod Švicarskoj.

A sjajno je počelo za Brazilce - od prve su se minute nametnuli igrom, dobro su izgledali na otvaranju susreta, a kad je Philippe Coutinho u svom stilu slomio švicarsku obranu, činilo se da gledamo prve kandidate za osvajanje naslova.

No, lopta je okrugla, a nekad i kvrgava, iako su Brazilci pokazali više, susret su završili s tek jednim bodom.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Pamtit ćemo 20. minutu susreta u Rostov Areni, očistila je obrana Švicarske jednu situaciju pred svojim vratima, ali samo do Coutinha - igrač Barcelone ne zabija "normalne" golove, odvagnuo je s ruba kaznenog prostora i pogodio desne rašlje, lopta je od vratnice ušla u gol, ništa se nije moglo prigovoriti Sommeru. Bio je to prvi Coutinhov udarac u okvir gola na svjetskim prvenstvima, koji je za posljedicu imao i Brazilčev prvi gol na SP-u.

Nastavio je Brazil s dobrom igrom, ali na odmor su otišli s tek jednim golom prednosti. Ogroman posao je na Neymaru odradio Valon Behrami. Prvi švicarski igrač s nastupom na četiri različita SP-a 70 se minuta borio s najboljim brazilskim igračem. Nije se dobro proveo Neymar, svako malo je bio na travnjaku, prvi je igrač nakon Shearera 1998. godine koji je u jednom susretu pretrpio deset ili više prekršaja.

Mora se priznati da je Švicarska rasla iz minute u minutu, a ta bolja igra urodila je plodom na otvaranju drugog dijela. Korner je s desne strane izveo Shaqiri, Alisson Becker ostao je ukopan na crti, Zuber se poslužio rukama i odgurnuo Mirandu te s tri metra glavom pospremio loptu pod gredu za 1:1, bio je to prvi švicarski udarac u okvir brazilskog gola. Tražili su Brazilci pregledavanje snimke, ne može se reći da nisu imali temelja za to, no sudac Ramos pokazao je na centar. U posljednjih šest nastupa za Švicarsku Zuber je sudjelovao u šest golova.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

U posljednjih 20-ak minuta krenula je opsada Sommerovog gola. Prijetili su Coutinho, Neymar dvaput, Firmino dvaput, ali neprelazan je bio sjajni Sommer. Miranda je imao sjajnu šansu donijeti Brazilcima sva tri boda, odbila mu se sretno lopta u prvoj minuti sučevog dodatka, ali šalje je kraj gola.

U posljednjim sekundama u prilici se našao i Renato Augusto, nije Sommer ništa mogao, ali na pravom je mjestu bio Schär i sačuvao bod Švicarskoj, čeka nas uzbudljiva borba za prolaz u skupini E.

SP 2018., skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Kostarika0:1Srbija
Brazil1:1Švicarska
1Brazil 35:1+47
2Švicarska 35:4+15
3Srbija 32:4-23
4Kostarika 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!