SP 2018., skupina H, 1. kolo, 19.06.2018, 14:00 h, Mordovia Arena, Saransk
Suci: Damir SKOMINA (SVN), Jure PRAPROTNIK (SVN), Robert VUKAN (GER); ABID CHAREF Mehdi (ALG)
Kolumbija
Kolumbija
Juan Fernando Quintero 39'
1:2(1:1) Japan
Shinji Kagawa 6' (11m)
Yuya Osako 73'
Japan

VIDEO: Japanci slave sjajnog Yuyu Osaka, Kolumbija nije mogla s desetoricom

Dario Dodić • utorak, 19.06.2018.
VIDEO: Japanci slave sjajnog Yuyu Osaka, Kolumbija nije mogla s desetoricom
Foto: EPA

Dvobojem Kolumbije i Japana otvoreno je prvo kolo u skupini H na Svjetskom prvenstvu. Iako su od samog početka zaigrali s igračem više, Japanci su uz puno muke svladali desetoricu Kolumbijaca. Junak japanske momčadi bio je Yuya Osako...

Kolumbija
Japan
Kolumbija
Japan
1
David Ospina
3
Oscar Murillo
4
Santiago Arias
6
Carlos Sanchez
9
Radamel Falcao
11
Juan Cuadrado
(do 31')
16
Jefferson Lerma
17
Johan Mojica
20
Juan Fernando Quintero
(do 59')
21
Jose Izquierdo
(do 70')
23
Davinson Sanchez
Pričuvni igrači
5
Wilmar Barrios
31'
10
James Rodriguez
59'
7
Carlos Bacca
70'
Trener
Jose Pekerman
1
Eiji Kawashima
3
Gen Shoji
5
Yuto Nagatomo
7
Gaku Shibasaki
(do 80')
8
Genki Haraguchi
10
Shinji Kagawa
(do 70')
14
Takashi Inui
15
Yuya Osako
(do 85')
17
Makoto Hasebe
19
Hiroki Sakai
22
Maya Yoshida
Pričuvni igrači
4
Keisuke Honda
70'
16
Hotaru Yamaguchi
80'
9
Shinji Okazaki
85'
Trener
Akira Nishino

Odličnim dvobojem Kolumbije i Japana u Mordovia Areni u Saransku započelo je natjecanje u skupini H Svjetskog prvenstva. Iako su Kolumbijci odigrali zaista dobru utakmicu, susret je dramatičnu promjenu smjera dobio već u trećoj minuti kada je Carlos Sanchez zaradio crveni karton, a Japanci poveli s bijele točke.

Težak udarac doživjela je momčad Josea Pekermana i prije samog početka - mučio se James Rodriguez s ozljedom i bilo je jasno kako neće zaigrati od prve minute. Koliko je bitan Kolumbiji govori podatak kako je sudjelovao kod osam od posljednjih deset golova Kolumbije na svjetskim prvenstvima.

Imao je ipak Pekerman i jednog asa u rukavu, kapetan Radamel Falcao je, koliko god to čudno zvučalo, u svom 74. nastupu za kolumbijsku reprezentaciju debitirao na Svjetskom prvenstvu. Odigrao je Falcao odlično prvo poluvrijeme, ali igrač više bio je pretežak udarac.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Opasno su Japanci ušli u susret i dobar ulazak brzo i naplatili. Igrala se treća minuta, taj sjajni napadač Kölna Yuya Osako odlično se riješio čuvara i dobro zapucao, obranio je danas iznimno dobri Ospina, ali na nesreću Kolumbijaca lopta se odbila Kagawi - gađao je prazan gol, Carlos Sanchez je rukom zaustavio loptu - bila je to najgora opcija. Sanchez je pocrvenio, a Kagawa s bijele točke poentirao.

Bio je to prvi kolumbijski crveni karton u povijesti svjetskih prvenstava i prvi koji je neka reprezentacija zaradila prvim prekršajem na utakmici. Dvije minute i 56 sekundi trebalo je za isključenje Sanchezu, to je drugi najbrži crveni karton svih vremena, barem kada je u pitanju SP.

Kagawin gol (5:15) bio je najbrži gol Japana na svjetskim prvenstvima. Golovim iz prekida hit su na ovom Prvenstvu, već nakon ovog dvoboja nadmašen je učinak čitavog SP-a 2014. godine (5 naspram 3).

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Japanci su vodstvo i igrača više uzeli kao signal za povlačenje i čuvanje rezultata. Nije to bila dobra odluka japanskog tabora jer Kolumbijci su igrali dobro. Još uvijek su bili svježi i taj igrač manje nije se previše osjetio. Kada je Falcao navukao Skominu da dosudi slobodan udarac u opasnoj zoni Kolumbija je stigla do izjednačenja. Igrala se 39. minuta, lukavi Juan Quintero dočekao je skok japanskog živog zida i poslao prizemnu loptu ispod zida u desni kut japanskog gola. Eiji Kawashima, koji je s 35 godina i 91 danom starosti postao najstariji igrač Japana na SP-u ikad, stigao je na loptu, ali prekasno, gol-tehnologija označila je pogodak Kolumbije.

Ušao je James u nastavku, zaigrali su Japanci bolje, dominirali su posjedom, kreirali prilike, ali sjajan je bio Ospina. Osako je dovodio kolumbijske braniče do ludila, ali ne i njihovog vratara, koji je znao izlaziti na kraj s njim i njegovim kolegama u napadu.

Ipak, niti Ospina nije mogao puno u 73. minuti. Tri minute nakon što je ušao u igru Keisuke Honda je izveo korner s lijeve strane, Osako je bio najviši u skoku i glavom poslao loptu od desne vratnice u gol, za epitet igrača utakmice.

Slika 3 od 3.
Foto: EPA

Pokušao je Pekerman uvođenjem Bacce, ali nije išlo, Japanci su sačuvali rezultat i uzeli veliku pobjedu u prilično izjednačenoj skupini.

Honda je postao prvi azijski igrač koji je asistirao na tri različita svjetska prvenstva, za povijesni prvi gol Japana na svjetskim prvenstvima nakon kornera. Japan je svladao Kolumbiju, po prvi put u 18. nastupu neka je azijska momčad svladala južnoameričku na SP-u.

SP 2018., skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Kolumbija1:2Japan
Poljska1:2Senegal
1Kolumbija 35:2+36
2Japan 34:404
3Senegal 34:404
4Poljska 32:5-33

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!