Nogomet

Brazil popravlja dojam iz prve utakmice, Kostarika lovi posljednji vlak za osminu finala

Jan Šneler • petak, 22.06.2018.
Brazil popravlja dojam iz prve utakmice, Kostarika lovi posljednji vlak za osminu finala
Foto: EPA

Drugo kolo skupine E neće razriješiti pitanje putnika u osminu finala, no bit će izuzetno zanimljivo vidjeti može li Brazil oprati okus lošeg uvoda u Svjetsko prvenstvo...

Iako su Brazilci bili favoriti skupine E, kao i jedni od favorita za osvajanje cjelokupnog Svjetskog prvenstva, njihova igra u prvom susretu protiv Švicarske nije ostavila dobar dojam. Ako ostavimo po strani kvalitetu Švicarske, brojne prekršaje i grubosti s kojima su remetili ritam igre i onemogućavali Neymara, Brazil se nije pokazao kao momčad koja je sposobna doći do kraja.

Iako to sigurno neće otvoreno reći, zabrinuti su i u brazilskom stožeru. Unatoč odličnim igračima, igra nije bila dobra, a očigledno je kako i Neymar nije potpuno zaliječio ozljedu stopala. Brazilski izbornik Tite ističe kako najboljem brazilskom igraču treba još vremena.

"Još uvijek je ista prognoza. Odigrao je prvih 90 minuta nakon tri i pol mjeseca pauze. Iza njegovog oporavka stoji znanost i trebamo biti strpljivi. Pet utakmica je minimum koji mu je potreban unatoč tome što se iznimno brzo oporavlja. Na dobrom je putu da bude spreman, ne brinite se", poručio je Tite na konferenciji za novinare.

Jasno je kako Brazil s Neymarom i bez njega nije ista momčad, no jednako tako važno je da i drugi igrači daju svoj maksimum kako bi nadomjestili Neymara. Uostalom, povucite usporedbu s Argentinom i Lionelom Messijem pa je jasno kako jedan igrač ne može ništa sam napraviti. Protiv Kostarike, Brazil mora pobijediti jer bilo koji drugi ishod ih vodi u neizvjesnu završnicu.

"Utakmica je ključna zbog remija u prvom susretu. Svjesni smo toga. Trebamo sličnu defenzivnu predstavu s još boljom efikasnošću u napadu. Uzbuđenje u vezi Svjetskog prvenstva je nestalo. Momčad je sada puno mirnija, ja također. Bio sam uzbuđen zbog prvog susreta. Sada sam potpuno fokusiran na Kostariku. Napravit ćemo pozitivne preinake", zaključio je brazilski izbornik.

S druge strane, Kostarike se nalazi u poziciji u kojoj bi poraz značio definitivno ispadanje s natjecanja. Nakon poraza od Srbije u prvom kolu, Kostarikanci se nalaze u prilično nezgodnoj poziciji. Preostala dva susreta izuzetno su zahtjevna i osim dvije pobjede, pitanje je postoji li još neki realni scenarij koji bi im donio prolaz u osminu finala.

Protiv Srbije, Kostarika je imala svojih prigoda, no realno Srbija je mogla puno komotnije slaviti. Fizički puno nadmoćniji, atletski eksplozivniji, srpski reprezentativci dominirali su većim periodom igre. Nakon primljenog pogotka, Kostarika je pojačala ofenzivne akcije, međutim do rezultatske promjene nije došlo. Upravo protiv Brazila, njihov napad mora biti puno efikasniji, ali i konkretniji. Također, pitanje obrane je ključno, pogotovo prema Neymaru. Na to, izbornik Kostarike, Oscar Ramirez, također ima odgovor.

"Ne želim vidjeti previše oštrih prekršaja na Neymaru. Moji igrači to znaju. On je veoma talentiran i ima nevjerojatne sposobnosti. Švicarci su ga pokušali zaustavljati prekršajima, ali mi imamo drugačiju strategiju. Pokušat ćemo zonskim markiranjem", otkrio je Ramirez.

Od 14 sati u Saint Petersburgu, vidjet ćemo hoće li Kostarika uspjeti u svom naumu. Brazil ulazi kao apsolutni favorit, no Kostarika ima svoje kvalitete koje može iskoristiti. Da sve prođe u najboljem redu, ali i da se vjerojatno spriječe ponovni kontinuirani grubi prekršaji, čast vođenja susreta dobio je Nizozemac Bjorn Kuipers.

Za kraj istaknimo jednu zanimljivost i izglednu mogućnost. Kada bi Kostarika slavila protiv Brazila, što jasno nije nemoguće, dogodila bi se situacija da dvije ponajbolje reprezentacije na svijetu i dvije izuzetne nogometne zemlje, Brazil i Argentina, kolo prije kraja, imaju samo jedan bod na kontu i na korak su od ispadanja. Biste li to predvidjeli prije početka natjecanja? Vrlo vjerojatno ne i baš zato će ovaj dvoboj biti interesantan i nikako ne treba podcijeniti Kostariku.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!