Nogomet

Saudijska Arabija i Egipat žele se oprostiti od Rusije pobjedom

Jan Šneler • ponedjeljak, 25.06.2018.
Saudijska Arabija i Egipat žele se oprostiti od Rusije pobjedom
Foto: EPA

U posljednjem kolu grupne faze, Saudijska Arabija i Egipat odavno su ispale, no u zadnjem meču u Rusiji nadaju se pobjedi i pozitivnom završetku...

Naredna četiri dana završit će se susreti grupne faze te kompletirati dvoboji onog najzanimljivijeg dijela Svjetskog prvenstva - nokaut faze. Jedno je sigurno. Saudijske Arabije i Egipta tamo neće biti. S dva poraza u dva ogleda, obje momčadi oprostile su se od daljnjeg natjecanja, no to nikako ne znači da ne žele pobjedom zaključiti prvenstvo.

Egipat je momčad koja je imala velike ambicije prije početka natjecanja. Ekipa predvođena Mohamedom Salahom nadala se da može iznenaditi jednu od dvije jače momčadi te izboriti osminu finala. Taj podvig nije se dogodio, ponajprije zbog činjenice da Salaha nije bilo u prvoj, definitivno najvažnijoj utakmici protiv Urugvaja.

"Nisam tužan, ne dijelim mišljenje kako nismo igrali dobro u Rusiji. Došli smo na Svjetsko prvenstvo govoreći kako moramo imati fokus na ono u čemu smo dobri. Baš zato mogu ponoviti kako sam zadovoljan kako smo odradili Svjetsko prvenstvo. Ne mogu reći da sam sretan, to bi bilo pretjerano, ali zadovoljan jesam. Počinili smo neke sitne greške i ono što želimo je otići sa stilom u našem posljednjem susretu", rekao je izbornik Egipta Hector Cuper.

Dok je Egipat bio blizu iznenađenja u prvom kolu kada je do posljednjih trenutaka imao solidan, neriješen rezultat protiv Urugvaja, Saudijska Arabija već je na startu natjecanja doživjela težak poraz od Rusije (5:0). Težak je to bio susret za Saudijce koji su u drugom susretu ipak pokazali puno bolju igru. Saudijci će imati još jedan cilj u sutrašnjem srazu. Spadaju, uz Kostariku, Peru i Maroko u grupu momčadi koje još nisu postigle pogodak u Rusiji.

"Poraz od Rusije nas je doista izbacio iz tračnica. S upornošću i determiniranosti igrača ipak smo se uspjeli dignuti i pružiti otpor Urugvaju u drugom susretu. Sada imamo odličnu priliku nastaviti u tom tonu. Moramo pokušati napraviti rezultat po koji smo došli u Rusiju, a to je pobjeda. Što se tiče Salaha, on ima nevjerojatne kvalitete i nije uopće čudo da ima fantastičnu karijeru u Engleskoj. Svakako ćemo paziti, no ne samo na njega. Ipak, morat ćemo ga zaustaviti", zaključio je Juan Antonio Pizzi, izbornik Saudijske Arabije.

Iako današnja utakmica neće ponuditi neku rezultatsku draž, gotovo je izvjesno da ćemo sudjelovati rušenju rekorda koji će teško biti nadmašen u budućnosti. Naime, očekuje se da će vratar Egipta Essam El Hadary početi susret protiv Saudijske Arabije te tako postati najstariji igrač u povijesti Svjetskih prvenstava. Do sada je to bio Kolumbijac Farys Mondragon koji je 2014. nastupio s 43 godine i tri dana. Ako sutra nastupi, El Hadary će imati 45 godina i 162 dana. Interesantno, vratar Egipta stariji je od izbornika Senegala, Srbije i Belgije.

U svakom slučaju, svjedočit ćemo zanimljivom susretu u koji Egipat ulazi kao favorit. Saudijci će htjeti doći do pogotka i eventualne pobjede kojom bi zaključili ne pretjerano uspješno natjecanje. U takvom ozračju, današnji ogled u Volgogradu mogao bi biti iznimno bogat golovima. Da sve prođe u redu pobrinut će se Wilmar Roldan, glavni sudac iz Kolumbije.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!