SP 2018., skupina F, 3. kolo, 27.06.2018, 16:00 h, Jekaterinburg Arena, Jekaterinburg
Suci: PITANA Nestor, MAIDANA Hernan, BELATTI Juan Pablo (svi ARG), CUNHA Andres (URU)
Meksiko
Meksiko
0:3(0:0) Švedska
Ludwig Augustinsson 50'
Andreas Granqvist 62' (11m)
Edson Alvarez 74' (ag)
Švedska

VIDEO: Senzacionalni Šveđani razbili Meksiko i osvojili skupinu, Njemačka ide kući!

Dario Dodić • srijeda, 27.06.2018.
VIDEO: Senzacionalni Šveđani razbili Meksiko i osvojili skupinu, Njemačka ide kući!
Foto: EPA

Malo tko je očekivao ovakav rasplet skupine F! Šveđani su u Jekaterinburgu razbili reprezentaciju Meksika i tako osigurali vrh skupine. Iako bolan, ovaj poraz nije tragičan za Meksikance jer Njemačka je izgubila od Južne Koreje, svjetski prvaci idu kući...

Meksiko
Švedska
Meksiko
Švedska
13
Guillermo Ochoa
3
Carlos Salcedo
7
Miguel Layun
(do 89')
11
Carlos Vela
14
Javier Hernandez
15
Hector Moreno
16
Hector Herrera
18
Andres Guardado
(do 75')
21
Edson Alvarez
22
Hirving Lozano
23
Jesus Gallardo
(do 65')
Pričuvni igrači
8
Marco Fabian
65'
17
Jose de Jesus Corona
75'
19
Oribe Peralta
89'
Trener
Juan Carlos Osorio
1
Robin Olsen
2
Mikael Lustig
3
Victor Lindelöf
4
Andreas Granqvist
6
Ludwig Augustinsson
7
Sebastian Larsson
(do 57')
8
Albin Ekdal
(do 80')
9
Marcus Berg
(do 68')
10
Emil Forsberg
17
Viktor Claesson
20
Ola Toivonen
Pričuvni igrači
13
Gustav Svensson
57'
22
Isaac Kiese Thelin
68'
15
Oscar Hiljemark
80'
Trener
Janne Andersson

Kada ih je Toni Kroos krasnim pogotkom u posljednjim trenucima utakmice drugog kola odveo u poraz, malo tko je davao ikakve šanse za prolaz skupine Švedskoj. I njihov bivši kapetan Zlatan Ibrahimović rekao je kako nije oduševljen njihovom igrom i da bi s njim to izgledalo bolje, no Šveđani su vjerovali u sebe.

Nisu bili u laganoj poziciji, vaditi se protiv do danas sjajnog Meksika i jednim uhom slušati što se događa na dvoboju Njemačke i Južne Koreje u najmanju ruku nije jednostavno, ali Šveđani su napravili senzaciju i prošli iz skupine F kao prvoplasirana momčad.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Svjetski prvak ide kući, Njemačka je trebala bilo kakvu pobjedu za prolaz dalje, no u samoj završnici upisala je poraz od Južne Koreje i tako pomogla Meksikancima. Na četiri od posljednjih pet svjetskih prvenstava branitelj naslova oprostio se od natjecanja već u skupini.

Nije puno toga bilo na strani Švedske, Meksikanci su kontrolirali igru, a Šveđani priliku čekali iz protuudara. Još jednom se ispostavilo kako su Meksikanci puno bolji kada nisu favorit jer tada do izražaja dolazi njihova kontra. Šveđani su danas malo toga dozvolili, bili su iznimno kompaktni u obrani, na čelu s fenomenalnim kapetanom Granqvistom, u napadu su bili konkretni i na kraju s ogromnih 3:0 lagano prošli dalje.

Već nakon 15 sekundi igre vidjeli smo prvi žuti karton. Jesus Gallardo upisao se u povijesne knjige svjetskih prvenstava, nitko nikada u povijesti nije dobio tako brzo žuti karton. Osim kartona i prigode Vele nismo vidjeli previše od Meksikanaca. S druge strane Šveđani su kreirali nekoliko poluprilika, tražili su i jedanaesterac, koji im sudac nije dodijelio ni nakon pregledavanja snimke - rukom je u svom kaznenom prostoru igrao Chicharito.

U završnici prvog dijela travnjakom su zagospodarili Šveđani, najbliže su pogotku bili u sučevom dodatku, kada je Forsberg povukao, a Berg udarcem završio kontru - pogađa mrežu, ali s krive strane.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Pametno su i strpljivo igrali Šveđani, iako svjesni da su u nezgodnoj poziciji. Strpljivost je došla na naplatu u 50. minuti. S desne je strane prizemnu loptu uputio Berg, Claesson je nije dobro zahvatio, što se pretvorilo u sjajnu asistenciju za Augustinssona, koji iz voleja poentira za vodstvo Švedske. Bio je to prvi ikad udarac Augustinssona na svjetskim prvenstvima, sjajna statistika za Šveđanina.

Nisu se Meksikanci previše živcirali, no deset minuta kasnije voda je stigla do ušiju. Moreno ruši Berga u kaznenom prostoru Meksika, a Granqvist sjajno pogađa s bijele točke za velikih 2:0 Švedske. Bio je to 18. realizirani jedanaesterac na ovom Svjetskom prvenstvu, nikada niti na jednom natjecanju u povijesti nije bilo toliko jedanaesteraca. Granqvist je postao prvi branič koji je dvaput zabijao na istom prvenstvu nakon sadašnjeg izbornika Španjolske Fernanda Hierra 2002. godine.

Nisu niti tu stali Šveđani, 15-ak minuta prije kraja dolaze i do trećeg gola. Doduše, nije ga Šveđanin postigao, već nespretni Edson Alvarez. Sedmi je to autogol na ovom natjecanju - pogađate, ovo je SP i po tome rekorder.

Opasno su živjeli Meksikanci u posljednjih 20 minuta, nisu si uspjeli sami pomoći, ali pomogli su im južnokorejski nogometaši, Meksiko prolazi u osminu kao drugoplasirana momčad.

SP 2018., skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Južna Koreja2:0Njemačka
Meksiko0:3Švedska
1Švedska 35:2+36
2Meksiko 33:4-16
3Južna Koreja 33:303
4Njemačka 32:4-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!